Zgodba o sladkosnedi Elli

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoClare Winfield

Thumbnail
5 min
  • DELI

»Še pred dobrimi štirimi leti sem bila brezmejno mahnjena na sladkor – s tem mislim resnično do konca odvisna,« začenja svojo pripoved Angležinja Ella Woodward, nekdanji model in izjemno priljubljena kuharska blogerka, ki je s svojo zgodbo, kako je moč s hrano premagati še tako hude težave z zdravjem, navdihnila mnoge.

Ella je bila že od nekdaj močno sladkosnedna, kot otrok je imela najraje opečenec, posut s čokoladnimi mrvicami, in domačo pogruntavščino, ki so ji sestre rekle kar čokoladni kaos – vse, kar so sladkega našle v kuhinjskih omaricah, so vrgle v posodo in segrevale, dokler ni nastala velika lepljiva čokoladna gmota.

Ella s prijateljico
Ella s prijateljico

Njena ljubezen do sladkorja je vrhunec dosegla med prvim letom študija, ko je s prijateljicami živela le od slastne mešanice sladoleda z okusom piškotov, kupov čokolade (najraje nadevane s karamelo) in obilice različnih bombonov. Dekleta so se navduševala nad hitro hrano, prepojeno s sladkorjem, na zdravo prehranjevanje še pomislila niso.

Ko jo izda zdravje

Do velike spremembe je prišlo hitro in povsem nepričakovano. Poleti 2011, ko je Ella končala drugi letnik fakultete, je pri devetnajstih zbolela za precej redko boleznijo, posturalno ortostatsko tahikardijo (POTS). Bolezen prizadene vegetativno živčevje, ki nadzira vse, kar se v telesu dogaja samodejno – bitje srca, prebavo, kroženje krvi, imunski sistem …

Ella naenkrat ni mogla več hoditi, spala je po šestnajst ur na dan, imela kronične bolečine, spominske luknje, zelo dolga obdobja močnega utripanja srca, neznosne prebavne težave, stalne glavobole … Sama pravi, da je petindevetdeset odstotkov časa preživela v postelji.

Bolezen kot izziv

Potem ko je končno dobila diagnozo, se njeno počutje ni izboljšalo, saj ji zdravila in steroidi niso pomagali. Januarja 2012 se je odločila poskusiti živeti kot »normalna« in se s fantom odpravila na potovanje v Marakeš – domov pa so jo pripeljali napol nezavestno in v invalidskem vozičku. Pravi, da je šele takrat spoznala, da je odgovornost za zdravje v njenih rokah.

Ella Woodward
Ella je med boleznijo spoznala, da je odgovornost za zdravje v njenih rokah.

Tako je že naslednji teden preživela ob raziskovanju naravnih pristopov k zdravljenju, kar jo je pripeljalo do novega načina prehranjevanja. Čez noč je preklopila na polnovredno, vegansko prehrano ter se odpovedala vsem vrstam mesa, mlečnim izdelkom, sladkorju, glutenu, vsemu predelanemu ter vsem kemikalijam in aditivom.

Toda vse le ni šlo zlahka. Ella namreč ni znala kuhati, zato je naslednje mesece jedla vsak dan eno in isto – zjutraj ovseno kašo z banano in borovnicami, za kosilo ajdov toast s pretlačenim avokadom in popečenim paradižnikom, za večerjo testenine iz rjavega riža z zelenjavno polivko. A počutje se ji je začelo izboljševati, simptomi so postajali manj izraziti in počasi se ji je vračala tudi energija.

Čudoviti svet koristnih živil

Takrat se je porodila tudi zamisel za pisanje bloga Deliciously Ella. Za začetek je, da bi vzljubila novi način kuhanja, preizkusila po tri recepte na teden, njene zapise pa je odkrivalo čedalje več bralcev. Hkrati se je nova prehrana izkazala tudi za učinkovito 'zdravilo'. Ella pripoveduje: »Bilo je kot čudež: vsi simptomi so povsem izginili in znova sem pridobila samozavest – po zaslugi koristnih snovi v rastlinah. Bilo je osupljivo. Znova sem se počutila svobodno. Odločitev, da spremenim prehrano, je bila nedvomno najboljša stvar, kar sem jih v življenju naredila.«

Vse trike, ki se jih je naučila, ko je preizkušala, kako svojo najljubšo hrano narediti zdravo in okusno, je razkrila v knjigi Slastno z Ello. Pravi, da njeni recepti, ki so vsi po vrsti veganski in brez glutena ter prečiščenega sladkorja, dokazujejo, da je zdrava hrana lahko tudi nadvse slastna.

Ella Woodward na pikniku
Ella Woodward na pikniku

In kako se doma lotiti takšnega načina prehranjevanja? »Moj prvi nasvet bi bil, da začnite z majhnimi spremembami – če boste začeli s porcijo sadja ali zelenjave na dan, je to krasen začetek,« spodbuja Ella. »Ne osredotočamo se na dieto ali odpovedovanje, kar ob zdravi hrani marsikomu pride na misel, temveč na spremembo načina razmišljanja. Vsak si kdaj zaželi kaj sladkega, kar je povsem normalno, in jaz res nisem tista, ki bi vam rekla, da si tega ne smete privoščiti. Želim pa vam povedati, da lahko izberete izvrstne naravne alternative, ki so ravno tako okusne – če ne še boljše.« A to je del zgodbe. Ella namreč vsem polaga na srce, da lahko s kuhanjem jedi po njenih receptih in pokušanjem novih živil pridemo predvsem do izvrstnega počutja. Nekaj njenih receptov najdete tukaj