​​​​​​​Zdrave dlesni – steber dobrega ustnega zdravja

AvtoricaKatarina Petrović

FotoFlegis

Thumbnail
  • DELI

Veliko ljudi ob ščetkanju zob opazi kri. Ker se to dogaja vsak dan, mislijo, da gre za običajen pojav, in pripišejo ga občutljivim dlesnim. V resnici krvaveče dlesni lahko pomenijo začetek veliko večjih težav, na primer hujše oblike parodontalne bolezni. Dobra novica je, da se ob prvih znakih s hitrim ukrepanjem, bolj kakovostno ustno higieno in uporabo pravih pripomočkov stanje lahko popravi.

Kaj pa povzroča krvaveče dlesni, ki se pogosto razvijejo v težje oblike parodontalne bolezni? In kako trije stebri kakovostne ustne higiene lahko preprečijo njihov nastanek in razvoj? Preberite v nadaljevanju.

Od krvavečih dlesni do parodontalne bolezni

Vnetje (na začetku se kaže kot krvavitev iz dlesni) in razgradnjo obzobnih tkiv povzroča odziv imunskega sistema na bakterije, ki se nabirajo ob robu dlesni. V prvi fazi so vnete le dlesni (gingivitis), nato pa so prizadeta še druga obzobna tkiva – koreninski cement, pozobnica in alveolna kost (parodontitis).

Ščetkanje zob

Glavni vzrok za vnetje so bakterije v mehkih zobnih oblogah, ki se lepijo na zobe in dlesni. Te sčasoma poapnijo, kar se na zobeh kaže kot zobni kamen, na njem pa se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo. Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so rob dlesni, medzobni prostori, mesta pod mostički in okrog zobnih vsadkov, zato je treba pri ustni negi tem predelom nameniti posebno pozornost. Nezdravljeno vnetje dlesni namreč lahko prizadene globlja obzobna tkiva in vodi do parodontalne bolezni.

Kako preprečiti nastanek in razvoj parodontalne bolezni

Mehke zobne obloge lahko odstrani le mehansko čiščenje – ščetkanje. Zato je recept za preprečevanje nastanka in razvoja parodontalne bolezni enostaven – odstraniti povzročitelja vnetja obzobnih tkiv.

Zobne ščetke z na tisoče mehkih in finih ščetin neboleče sežejo v žleb med zobom in dlesnijo, zato z njimi lahko dobro očistimo tudi rob dlesni.

Zobne ščetke

• Medzobne ščetke pomembno dopolnjujejo delo, ki ga opravi zobna ščetka. S svojo obliko pridejo do skritih medzobnih prostorov in tako očistijo še ploskve, ki so očem nevidne. Ni pa vseeno, kakšne medzobne ščetke izberemo. Pomembno je, da imajo izjemno tanko in čvrsto žično jedro, zato da jih lahko vstavimo tudi v zelo ozke medzobne prostore. Gibka dolga vlakna se anatomiji medzobnega prostora optimalno prilagodijo in dosežejo vsak kotiček.

Medzobne ščetke

Čopasta ščetka ali ščetka z enim snopom ščetin je bila oblikovana za sistematično čiščenje vsakega zoba posebej, pa tudi roba med zobom in dlesnijo. Mehke in zaobljene ščetine se prilagodijo anatomiji roba dlesni, zato je čiščenje nežno in učinkovito. Takšna ščetka je priročna za vse, ki se pri ustni higieni spoprijemajo z raznimi izzivi. Prav bo prišla tistim s fiksnim ortodontskim aparatom, starši bodo z njo lažje ščetkali mlečne zobke svojih otrok, še posebej koristna pa je za čiščenje prvih stalnih zob – šestic. Odlično se izkaže tudi pri čiščenju težje dostopnih delov, na primer modrostnih zob.

• Zobna nitka nam pomaga pri tistih predelih, ki jih ne moremo ustrezno očistiti ne z zobno ne z medzobno ščetko – predvsem v zelo tesnih medzobnih prostorih.