Zasvojeni z zasloni? Niste edini

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoStockSnap, Pixabay

Thumbnail
3 min
  • DELI

Dejstvo je, da je danes že polovica razvitega sveta z nečim zasvojena – nekateri z delom, nakupovanjem ali telesno vadbo, drugi s pametnimi telefoni, videoigrami ali družabnimi omrežji. Seznam zasvojenosti je vsak dan daljši, še posebej zaradi hitrega razmaha novodobnih tehnologij in prefinjeno oblikovanih hi-tech izdelkov.

Strokovnjaki tovrstnim zasvojenostim, ki so povezana z razmahom interneta, pravijo zatopitvena doživetja. Zasvojenost z njimi narašča hitreje kot z drugimi oblikami, ki jih je človeštvo poznalo pred dobo zaslonov, opozarja ameriški strokovnjak za marketing Adam Alter. Predavatelj na Sternovi poslovni šoli Univerze v New Yorku je svoja spoznanja o zasvojenosti sodobnega človeka s tehnologijo združil v knjigi Sužnji zaslona.

Vse na hitro

Čas, ki ga živimo, se močno razlikuje od preteklosti. Vse poteka hitreje kot nekoč, stvari se ves čas spreminjajo. Pomislite le na Facebook ali Instagram ... Le kdo bi si pred desetletjem predstavljal, da bo prvi pritegnil milijardo in pol uporabnikov?

Skupaj z vzponom števila uporabnikov družabnih omrežij in pametnih naprav pa skokovito narašča tudi število ljudi, ki so s temi stvarmi zasvojeni. A to je šele začetek, svari Adam Alter, saj »prava« zatopitvena doživetja, kot jih omogočajo naprave za virtualno resničnost, sploh še niso postala množična.

Da gre za zelo resno težavo, ki so se je snovalci novodobnih naprav in aplikacij zelo dobro zavedali, Alter ponazori s primerom Steva Jobsa, »očeta« iPada, ki svojim otrokom doma ni dovolil uporabljati privlačnih tehnoloških napravic. Podobno so ravnali tudi drugi tehnološki velikani – ustanovitelj Bloggerja, Twitterja in Mediuma Evan Williams, recimo, je svojima sinovoma kupil na stotine knjig, nikoli pa iPada.

»Instagram je, tako kot toliko drugih platform za družbena omrežja, brez dna. Facebook je nenasiten, Netflix samodejno predvaja naslednji del nadaljevanke, Tinder uporabnike spodbuja k iskanju boljše možnosti,« ugotavlja Alter.

Instagram zasvaja zato, ker nekatere fotografije pritegnejo veliko všečkov, drugim pa to ne uspe. V pričakovanju naslednjega velikega uspeha uporabniki objavljajo fotografije drugo za drugo in se redno vračajo na spletno stran, da podprejo svoje prijatelje. Pri igricah se zasvojenost razvije zato, ker igralci cele dneve igrajo, saj želijo dokončati zastavljene naloge, obenem pa so ustvarili močne družbene vezi, ki jih povezujejo z drugimi igralci.

Kako se rešiti vedenja, ki vodi v zasvojenost?

Zasvojensko vedenje poznamo že dolgo, a je v zadnjih desetletjih postalo tako pogosto in splošno razširjeno, da se mu je včasih preprosto nemogoče izogniti.

Čeprav pri teh novih zasvojenostih ne gre za uživanje snovi, kot na primer pri direktnem vnosu drog v organizem, je učinek vendarle enak. Še celo več: s pojavom novih zasvojenosti z zasloni se je čedalje teže upreti »starim« zasvojenostim, kot so igranje na srečo in pretirana telesna vadba.

»Tehnologije ne moremo in ne smemo opustiti,« zapiše Alter v knjigi Sužnji zaslona. Prepričan je namreč, da tehnološki napredek, ki poganja vedenjsko zasvojenost, življenje tudi bogati. Prepričan je, da ob skrbnem ravnanju niti ni treba, da do zasvojenosti sploh pride.

Mogoče je ustvariti izdelek ali doživetje, ki sta nepogrešljiva, ne pa tudi zasvajajoča, je prepričan. Tu je nekaj njegovih predlogov za pametnejšo uporabo sodobnih tehnologij:

  • Preprečiti večerni in nočni dostop do službene elektronske pošte.
  • Oblikovati igre kot knjige in jih s poglavji razdeliti tako, da se je med stopnjami lažje ustaviti.
  • Z družabnih omrežij umakniti merjenje odzivov, ki povzroča škodljivo primerjanje in kronično zastavljanje ciljev.
  • Otroke na zaslone navajati počasi in nadzorovano, ne pa jih izpostavljati vsemu hkrati.

Naš odnos do zasvajajočih doživetij je odvisen od našega življenjskega sloga. Če poskrbimo, da imamo čas in prostor za obdobja, ko se ne dela, niti se ne »visi« na spletu, se lahko lažje upremo vabi zasvojenosti. Neposreden pogovor, brez posredovanja naprav, pa je po Alterjevem mnenju najboljši način, kako obogatiti svoje življenje in najti srečo, ki je sij zaslonov nikoli ne more dati.