Si želite bolje spati? Dihajte skozi nos!

AvtoricaTanja Troha

FotoShutterstock

Thumbnail
5 min
  • DELI

Nekdanji britanski premierki Margaret Thatcher je zadoščalo le štiri ure spanja na noč, »navadni smrtniki« jih potrebujemo od sedem do osem. Vendar pa za kakovosten spanec ni pomemben samo čas spanja. Pomembneje je, da imate med spanjem zaprta usta in dihate skozi nos.

Bolje boste spali, če boste pravilno dihali

Patrick McKeown je dolgo slabo spal, mučila ga je astma, imel je težave z dihanjem. Po študiju ekonomije na Trinity Collegeu v Dublinu je naletel na delo ukrajinskega zdravnika Konstantina Butejka in ugotovil, da mu njegova metoda odmerjenega dihanja skozi nos izjemno olajša simptome astme.

Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela, tudi spal je dosti bolje. Svoja spoznanja o pomenu pravilnega dihanja je strnil v svetovni uspešnici Dober dih.

Eden od bolj zanesljivih načinov, da boste dosegli dober spanec, je v resnici zelo preprost: spanje z zaprtimi usti. Kajti če težko zaspimo ali če spanje moti smrčanje, je zjutraj težko vstati, pomanjkanje spanja pa tudi močno vpliva na zbranost, razpoloženje in celo najosnovnejše aktivnosti.

Tudi če se nam zdi, da nemoteno prespimo celo noč, je kakovost spanca zaradi dihanja skozi usta in globokega dihanja lahko slabša, zato se zbudimo utrujeni in suhih ust.

Zgodba neprespane Annette

Patrick McKeown v svoji knjigi piše o primeru petdesetletne Annette, ki mu je potožila, da redko spi neprekinjeno osem ur. Odkar je postala mama, je zvečer trajalo nekaj ur, da ji je uspelo zaspati, nato je sledilo nekaj ur rahlega spanca, okoli treh zjutraj pa se je zbudila. Naslednji dve uri si je običajno prizadevala zaspati in seveda je bila napeta in utrujena, ko je morala končno vstati in oditi po dnevnih opravkih.

McKeown pravi: »Podobno kot Annette sem se več let utrujen in izčrpan zbujal tudi sam. Čez dan sem se težko zbral. Ključ do kakovostnega spanca je bil zelo preprost. Naučiti sem se moral le, kako spati z zaprtimi usti.« Poskusil je z metodo, ki se bo morda komu zdela dokaj nenavadna, a McKeown pravi, da je pomagala že tisočim. Priporoča namreč, da si ponoči med spanjem zalepite usta.

»Če si ponoči zalepite usta, s tem prejmete koristi pravilnega dihanja med spanjem, saj lahko hitreje zaspite, spite dlje in se zbudite polni energije.« Lahko si pomagate z medicinskim lepilnim trakom Microtape, ki je narejen na papirni osnovi, saj prepušča zrak in ne draži kože.
McKeown pripoveduje, da je bila na začetku Annette precej živčna glede uporabe traku, čeprav je bila pripravljena poskusiti vse, samo da bi se naspala in si nabrala moči. Ker je bilo Annette sprva tako težko zalepiti usta, je poskusila trak nositi za kratek čas čez dan, ko je opravljala običajna hišna dela. To ji je pomagalo, da se je navadila dihati skozi nos in premagati strah pred nošenjem traku ponoči.

Če si ponoči zalepite usta, s tem prejmete koristi pravilnega dihanja med spanjem. Lahko si pomagate z medicinskim lepilnim trakom Microtape.

Ko se je Annette navadila občutka na ustnicah, se je odločila, da bo to preizkusila tudi ponoči in tako izboljšala kakovost spanja. Kmalu je presenečena ugotovila, da ji je s trakom čisto udobno.

Ponoči je Annette spala globlje kot običajno, in čeprav se je prva dva dneva zbudila brez traku, se je ponoči bolje odpočila. Tretji dan je odšla spat z zalepljenimi usti ob 22. uri, zbudila pa se je malo pred deseto dopoldne! Seveda je bila popolnoma navdušena.

Kaj pa vi? Ali dihate skozi nos ali skozi usta?

Odgovorite si na nekaj preprostih vprašanj:

  • Ali težko zaspite?
  • Smrčite ali govorite v spanju?
  • Se zbudite utrujeni?
  • So vaša usta zjutraj, ko se zbudite, suha?

Če ste na katero od gornjih vprašanj odgovorili z DA, potem zelo verjetno spite z odprtimi usti in dihate skozi usta. Če nimate fizičnih okvar dihalnih poti ali drugih težav, lahko za boljše spanje dihanje skozi nos »vadite« z uporabo medicinskega traku. Če o rabi niste prepričani, se seveda posvetujte z zdravnikom.

Morda boste imeli sprva neprijeten občutek, da je nos zamašen. To je običajno, prvih nekaj dni ali noči lahko pričakujete izcedek iz nosu, saj se bo nos le počasi čistil.

Počakajte teden ali dva in presenečeni boste, kako prehodne bodo postale vaše dihalne poti, spali pa boste dosti bolje.