Shujševalna živila Toma Kerridgea

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoCristian Barnett, Unslash in Rawpixel

Thumbnail
5 min
  • DELI

Angleški kuharski chef Tom Kerridge, ki mu je ob pomoči diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov uspelo izgubili 70 kilogramov, priporoča živila, ki so mu pomagala shujšati. Avtor knjige Moja srečna dieta tem živilom pravi kar junaki sreče. Zakaj? Ker so bogata s tirozinom, aminokislino, ki pomaga pri tvorbi dopamina – hormona sreče.

Thumbnail

Sadje

Tomu Kerridgeu so zelo pri srcu jabolka, banane, borovnice, grozdje, pomaranče, papaje, jagode in lubenice. Imajo sicer veliko sladkorja, ki se mu Tom izogiba, a so po njegovem mnenju mnogo boljša izbira za prigrizek ob napadu lakote kot pa hamburger ali čokoladna ploščica.

Jabolka, jagodičje in banane vsebujejo flavonoid in antioksidant kvercetin, ki naj bi možganom pomagal preprečevati izgubo dopamina.

Thumbnail

Jajca

Zaradi lepšega ravnanja z živalmi in boljšega okusa vedno kupuje jajca iz ekološke ali vsaj proste reje. Prednost daje jajcem kokoši iz ekološke reje.

Thumbnail

Ribe

Mastne ribe, kot so losos, brancin, postrv, tun, sardine in skuša, so bogate s koristnimi maščobnimi kislinami omega-3 in so dober vir vitamina D. Prav tako dober vir maščobnih kislin omega-3 so morski sadeži, zlasti ostrige.

Thumbnail

Meso

Tom stavi na meso z dobrim poreklom. Kupuje meso goveda in drobnice iz pašne reje ter svinj, piščancev in puranov iz proste reje. Vedno se splača vprašati mesarja, od kod je meso, ki ga prodaja, svetuje.

Thumbnail

Mlečni izdelki

Tom veliko uporablja polnomastne sire, skuto, mleko, jogurt in sladko smetano.

Thumbnail

Zelenjava

V svoje recepte najraje vključi artičoke, avokado, rdečo peso, brokoli, zelje, cvetačo in morsko travo, kot so dulse, wakame, arame in kombu. Še posebej rad ima temno zeleno listnato zelenjavo, kot so špinača, brstični ohrovt in ohrovt. »Njihov močni, kovinasti okus je izjemno učinkovit, še posebej v kombinaciji z nastrganim česnom, inčuni in malce limonine lupinice, povrhu vsega pa železo povečuje raven dopamina – hormona sreče.«

Thumbnail

Oreščki

Tomovi favoriti so mandlji, lešniki, pekani in orehi.

Thumbnail

Začimbe in čiliji

Pikantna hrana z veliko čilija sicer ne pripomore k višjim količinam srečnega hormona dopamina, toda pomaga pri izločanju endorfinov v možganih. Med uživanjem pekoče hrane usta pošiljajo možganom signale, da trpijo pekočo bolečino, možgani pa zato sprostijo endorfine – naravno sredstvo proti bolečinam, kar daje občutek naravne omamljenosti.

Podoben občutek doživijo tekači in kolesarji na dolge proge ter ekstremni športniki, ki svoje telo privedejo čez mejo bolečine do užitka. Prav zato Tom svetuje, da svoje jedi obogatite s čilijem in začimbami. Pa ne samo zaradi odličnega okusa, temveč ker pomagajo, da ostanete v pogonu, dobre volje in zadovoljni.

Thumbnail

Dodatna »okrepčila«

Izločanje dopamina in endorfinov spodbujajo tudi čokolada (z vsaj 70 odstotki kakavovih delcev), zeleni čaj, vanilja, sivka, sezamova semena in prehranski dodatek iz alg spirulina.