Prva pomoč proti stresu

AvtorMarija Ana Marolt

FotoSarah Gray, Unsplash

Thumbnail
4 min
  • DELI

Stres je vsakodnevni spremljevalec sodobnega načina življenja. Stres je tudi najagresivnejši motilni dejavnik, s katerim se nenehno soočata naš živčni in imunski sistem. Povzroča zelo razširjene težave, kot so motnje spanja, živčnost, tenzijski glavobol, izčrpanost, potrtost, depresivno razpoloženje in številne druge tegobe.

Zdravilne rastline, ki skrbijo za ravnovesje, kot so sivka, baldrijan, citronska melisa ali šentjanževka, s svojimi dobrodejnimi lastnostmi prinašajo novo moč, sprostitev in življenjsko radost. Dandanes zelo razširjena »ljudska bolezen«, znana kot izgorelost, je mešanica motenj, ki pogosto privede do popolnega zloma živčnega in imunskega sistema. Kako se temu izogniti? V knjigi Ajurveda z domačimi rastlinami  najdete vrsto preizkušenih predlogov in starodavnih znanj.

Rožmarinova kopel proti izčrpanosti

SESTAVINE

1 pest rožmarinovih listov

1 l vroče vode

Postopek

Rožmarinove liste prelijemo z vročo vodo, pustimo stati 7 minut.

Mešanico precedimo in prevretek zlijemo v vodo za kopanje, ogreto na 34–36 °C. Najbolje je, če se kopamo okoli poldneva približno 10 minut, po kopanju pa približno 1 uro počivamo.

Krepilni čaj pri živčni izčrpanosti

Thumbnail

SESTAVINE

20 g posušenih listov citronke

15 g posušene šentjanževke

15 g posušenih bezgovih cvetov

10 g posušenih sivkinih cvetov

10 g posušenih regratovih cvetov

10 g posušenih žajbljevih cvetov

Postopek

Zelišča zmešamo in shranimo v temno škatlo. Po potrebi 4 žličke mešanice v terilniku rahlo stolčemo in stresemo v čajni vrček.

Prelijemo z 1 l vroče vode in pustimo stati 5−7 minut. Nato čaj precedimo, ga osladimo z malo kandisovega sladkorja in čez dan popijemo.

Pomirjevalne kapljice pri notranji razburjenosti in depresijah

SESTAVINE

2 žlici posušene citronske melise

2 žlici posušene sivke

2 žlici posušene šentjanževke

2 žlici posušene polajeve materine dušice

1 žlica posušene in drobno nasekljane baldrijanove korenine

alkohol

Postopek

Sestavine damo v veliko stekleno posodo. Prilijemo toliko visokoodstotnega alkohola, da sega približno 5 cm čez zeliščno mešanico.

Pustimo stati 2 tedna, vmes posodo redno pretresamo. Nato vsebino precedimo in tekočino nalijemo v temno steklenico. Po potrebi 1−2 žlički kapljic v kozarcu razredčimo s toplo vodo in popijemo.