Preklopimo na zdravje

AvtoricaMojca Bogataj

FotoŽiga Zupančič

Thumbnail
8 min
  • DELI

Strokovnjaki po vsem svetu so si enotni, da je poleg zadostnega gibanja najboljša preventiva proti boleznim uživanje veliko sadja, zelenjave in polnovrednih izdelkov. Ta živila namreč poleg snovi za podporo celične zgradbe in izboljševanje medcelične komunikacije vsebujejo tudi številne antioksidante, ki nas ohranjajo zdrave z nevtralizacijo škodljivih prostih radikalov.

A v tipični zahodni prehrani je bolj malo živil, ki so bogata z zdravimi bioaktivnimi snovmi. Nekateri so kljub ozaveščanju o zdravi prehrani še vedno prepričani, da je ocvrt krompir tudi zelenjava!

Tudi če ste mnenja, da je vključitev več zelenjave, sadja in žit na jedilnik prezahtevna naloga za vas ali vašo družino, preberite, kaj si o tem misli Tereza Poljanič. Videli boste, da je precej lažje, kot si mislite!

Zgled za zdrav obrok

Tereza je avtorica bloga Teresamisu, voditeljica kuharske oddaje Zdravo, Tereza!, strokovnjakinja za zdravo prehrano in certificirana presnoveganska kuharica. Je tudi avtorica dveh knjig o zdravi prehrani, Zdravo, Tereza, Polnovredna prehrana, ki nahrani dušo in telo in Zdravo, Tereza, Enostavne in okusne jedi.

»Če hoče neka družina zamenjati prehrano, ni za ta korak treba kupovati dragih sokovnikov in blenderjev oz. dragih eksotičnih sestavin,« pravi Tereza Poljanič. »Velikokrat slišim tudi, da zdravo prehranjevanje ovirajo otroci, ker takrat, ko so še majhni, vedno zmanjkuje časa za kuho. Ampak jaz sem zelo stroga, kar se tega tiče. Najboljši način, da poskrbimo za zdravje otrok, je, da si vzamemo čas in jim pripravimo zdrav obrok. Pomembno je, da imajo nato doma tudi zgled: da vidijo mamo in očeta, kako si sama pripravljata in jesta zdrave obroke.«

Od kod prihaja hrana

Otrokom je po Terezinih besedah treba pokazati, od kod hrana prihaja: iti na obisk na bližnjo kmetijo in jih spoznati s pridelovalci hrane. Zanimiv je lahko tudi obisk ekološke tržnice, kjer bodo spoznali ekološke pridelovalce, ki jim bodo razložili, kako so naredili domači jogurt ali skuto ali kako so omlatili in zmleli ajdo, da so dobili moko za ajdove žgance.

Tako razvijejo spoštovanje do hrane in hitreje vzpostavijo komunikacijo s pridelovalci (kar jim bo koristilo kasneje). Vidijo tudi, kateri pridelki so sezonski. Poudarja pa, naj bo to predvsem prijetna izkušnja, ne pa prisiljeno učenje.

Kuhajmo preprosto

Če nimamo veliko časa za kuhanje, lahko skuhamo preproste jedi, ki ne potrebujejo veliko časa, a pri tem še vedno uporabimo sveže, lokalne in sezonske sestavine. Preprosta zelenjavna juha ali pa polnozrnate testenine s sezonsko zelenjavo so npr. skuhane v 15 minutah. Tudi če nimamo časa zajtrkovati, si lahko vnaprej spečemo bananov kruh ali pa piškote z zdravo karamel

Pri preklopu iz nezdrave v zdravo prehrano je nujen zgled nekoga, ki je že šel čez ta proces. Tereza je pravi naslov za to, saj so se v njeni družini po hudih boleznih odločili za spremembo prehrane, ki pa je nato v celoti spremenila njihov življenjski slog.

8 sestavin, ki jih je Tereza zamenjala z bolj zdravimi

  • Beli kruh je nadomestila s polnozrnatim kislim rženim kruhom, narejenim iz droži,
  • namesto bele moke uporablja rženo, pirino polnozrnato ali ajdovo,
  • namesto belega riža rjavi riž, proso, ajdo ali kvinojo,
  • navadno mleko je zamenjala z mandljevim ali kozjim mlekom,
  • sladkor nadomesti z agavo, javorjevim sirupom, brezovim sladilom – ksilitolom, riževim sladilom in nerafiniranim kokosovim sladkorjem,
  • namesto navadne soli uporablja Piransko sol,
  • meso, kupljeno v najbližji trgovini, je zamenjala z mesom iz domače pridelave, kjer pozna izvor; opcija sta tudi tempeh in tofu,
  • namesto običajnih sladic si privošči sladice, pripravljene z nerafiniranim sladkorjem in s polnozrnato moko, obvezno pripravljene doma.

5 Terezinih nasvetov, kako načrtovati prehrano vnaprej

Kaj vzeti s seboj na izlet?

Oreščke in sadje, humus, v katerega pomakate kumare in korenje, energetske tablice.

Kaj zdravega naročiti v gostilni?

Ajdove žgance in zelje, ajdove krape, solate.

Kaj si doma pripraviti za službeno malico?

Rižote, testenine, zavitke in juhe.

Kaj imeti vedno v torbici za primer, če ne bo časa jesti?

Sezonsko sadje ali presne kroglice.

Kaj si kupiti za zdravo malico, če se znajdete v majhni vaški trgovini?

Kefir, riževe krekerje, slan namaz.