Prehranski triki za učinkovito razstrupljanje

FotoNoah Buscher, Christine Siracusa, Dominik Martin, Unsplash

Thumbnail
7 min
  • DELI

Dietetičarka in nutricionistka Lucie Reynier, avtorica knjige Razstrupljanje – detoks, svetuje, kako obogatiti prehrano s pametno izbranimi živili, ki poskrbijo, da v hrani uživamo, hkrati pa se razstrupimo in ostanemo zdravi.

Kumara & limona

Kumara in limona sta najboljši par. Kumara, sestavljena iz več kot 95 odstotkov vode, spodbuja krvni in limfni obtok. Narežimo jo na lističe in dodajmo sok ene limone, ki čisti organizem. Skupaj učinkovito odstranjujeta strupe iz telesa.

Kumara in limona sta najboljši par.

Regrat ni le znanilec pomladi

V Sloveniji zelo priljubljeno zelenolistno zelenjavo pripravimo v solati z orehovim oljem. Ne le da se okusa sijajno ujemata, kombinacija nas oskrbi s precejšnjo količino maščobnih kislin omega-3, ki odstranjujejo slabe maščobe iz telesa.

Regrat pripravite z orehovim oljem.

Kvinoja kot odličen vir hranil

Drobna zrna kvinoje, ki v resnici ni žito, čeprav jo uvrščamo med žitarice, so polna koristnih vitaminov, mineralov in beljakovin. Kvinojo pripravimo kot solato ali prilogo. Ker nima izrazitega okusa, jo je priporočljivo uživati skupaj z zelenjavo, začimbami ali omakami, ki jo bodo poživile.

Kvinoja kot vir hranil

Nezamenljiva feta

Sir, ki ga izdelujejo iz ovčjega mleka, včasih tudi z dodatkom kozjega, vsebuje beljakovine in koristne vitamine, predvsem B12, ki ga ponavadi najdemo v mesu in ribah. Zato je feta še posebno priporočljiva za vegetarijance.

Feta vsebuje koristne vitamine.

Korenina za moč

Ingver pomaga do boljše prebave in večje zaloge energije. Znan je tudi kot krepčilo za imunski sistem. Za vitalnost imejmo doma vedno na zalogi košček ingverja, v kuhinji pa bo poskrbel za prijeten azijski nadih zelenjavnim in mesnim jedem.

Z ingverjem do boljše prebave