Praznično odštevanje

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoUnsplash in Shutterstock

Thumbnail
5 min
  • DELI

Ste se kdaj vprašali, kaj je tisto, zaradi česar se počutite dobro v svoji koži? Gre za pozitivno naravnan odnos do življenja, ki omogoča, da vas sreča spremlja na vsakem koraku. Čas pred prazniki je ravno pravšnji, da poskrbite za svoje dobro počutje. Lotite se nove vadbe, odpravite se na izlet, vzemite v roke dobro knjigo ... in dihajte.

Thumbnail

Zdrav duh v zdravem telesu

»Življenje večine žensk je tako napolnjeno z vsem mogočim, da je treba čas za vadbo 'izrezati' iz dneva,« pravi Urška Božič Kri­žaj, učiteljica joge in avtorica knjige Joga za ženske. »Pride dan, ko lahko vadim tri ure v kosu. In pride dan, ko mi ne uspe va­diti drugega kot mesenja testa za jabolčno pito. Vsak dan znova se tolažim, da bo bolje. In vsakič, ko mi uspe vaditi, si čestitam.« Sledite Urški in si čestitaj­te, ko vam uspe najti čas za vadbo.

Thumbnail

Moč pozitivnih misli

Ste se znašli v položaju, ko vas vsakdanje obveznosti tako obremenjujejo, da se vam zdi, kot da izgubljate tla pod nogami? »Po­magajmo si s čimer koli,« pravi Damjana Ba­karič, nekdanja novinarka, ki je na lastni ko­ži izkusila napade tesnobe in izgorelost. O boleči izkušnji je napisala knjigo Na tesnobi, pred kratkim pa je izšla še njena druga knji­ga z naslovom Na boljše. Damjana prisega na listke s spodbudnimi mislimi, ki jih lepi po vsem stanovanju. Njeni najljubši? Prosim za nasmešek. Ne jemlji življenja preresno. Niče­sar ne jemlji osebno. Prepolna sem življenja in strasti ter preveč radovedna, da bi me lju­bil na pol.

Thumbnail

Lahkotno zadihajte

Ste v kroničnem stresu? Postavite se mu po robu z dihanjem, svetuje Irec Patrick McKeown, ki je pra­vilnemu dihanju posvetil knjigo Dober dih.

  • Sedite pokončno. Sprostite ramena. Predstavljajte si, kako vas namišljena vrvica, pritrjena na temenu, ne­žno vleče navzgor. Ob tem začutite, kako se prostor med rebri postopoma širi.
  • Položite eno dlan na prsi, drugo nad popek. Dihajte skozi nos. Začutite, kako se trebuh ob vsakem vdihu nežno napne in sprosti, ko izdihujete.
  • Z vsakim vdihom zajemite manj zraka, kot bi si želeli. Naj bo vdih manjši ali krajši.
  • Nežno upočasnite in zmanjšajte gibanje ob dihanju, dokler ne začutite želje po zraku, ki jo še lahko pre­nesete.
  • Sproščeno izdihnite. Predstavljajte si, da se balon počasi in nežno izpihuje. Ko se vdihi manjšajo in so izdihi sproščeni, je dihanje vse manj opazno. To lah­ko opazite tudi v ogledalu.
Thumbnail

Nepozaben izlet, ki vas ne stane veliko

Najlepše stvari so zastonj, je prepričan Igor Drnov­šek, ki je o zanimivih doživetjih, ki vas ne stanejo nič, prinašajo pa veselje do življenja, napisal tudi knjigo. Svetuje, da se z družino odpravite ven in … uživa­te. Veslajte skozi glavno mes­to, na planini zgradite snežni iglu, prenočite na vršacu in si pred­vsem vzemite čas, da prevrednotite svo­je vrednote.