Poletna potovalna lekarna

FotoShutterstock

Thumbnail
3 min
  • DELI

Obvezen del ropotije, ki jo vsako leto vlačimo na dopust, je tudi potovalna lekarna. Preden do zadnjega kotička natrpate kovčke in potovalke, zagotovite prostor zdravilom in drugim izdelkom, ki vam utegnejo lajšati morebitne tegobe.

Kako shranjevati zdravila na poti?

Potovalno lekarno pripravite v torbici, ki ne bo dostopna otrokom in čim bolj zaščitena pred svetlobo, toploto in vlago. Zdravila, ki jih jemljete s seboj, naj bodo v originalni embalaži, skupaj z navodili za uporabo. Preverite tudi rok trajanja. Če morate na dopust vzeti zdravilo, za katero je določen poseben režim shranjevanja, ga transportirajte v posebni hladilni torbici, ki jo dobite v vsaki lekarni.

Pri potovanju z avtomobilom imejte torbo z zdravili v potniški kabini. Če potujete z letalom, vlakom ali ladjo, pa imejte zdravila v osebni prtljagi, saj lahko v prostorih za prtljago pride do velikih temperaturnih nihanj. Poleg tega jih boste imeli pri roki, če jih boste potrebovali že med potjo ali če se vaša prtljaga izgubi.

Kaj spada v potovalno lekarno?

• Zdravila, ki jih vi ali vaši družinski člani redno jemljete in vam jih je predpisal zdravnik (v določenih državah ob prehodu meje zahtevajo potrdilo o jemanju zdravil, zato se o tem pozanimajte pri zdravniku).

• Prva pomoč za oskrbo odrgnin in manjših ran: razkužilo za rane, sterilne gaze, lepilni trak, povoji, obliži, krema, ki pospešuje celjenje.

• Zdravila za samozdravljenje manjših zdravstvenih tegob: zdravila proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, zdravilo za blažitev prebavnih in želodčnih težav, rehidracijski prašek za nadomeščanje vode in soli, zdravilo proti potovalni slabosti, zdravilo za lajšanje alergijskih težav, zdravila za vneto grlo in žrelo.

• In še: termometer, repelenti, izdelki za zaščito pred soncem, pinceta za odstranjevanje klopov.

• Zdravstvena izkaznica ali evropska kartica zdravstvenega zavarovanja oziroma ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju in cepljenju.

Zdravila za eksotične kraje

V Evropi in Severni Ameriki je običajno dostopnost do zdravstvene oskrbe dokaj dobra. Če pa se odpravljate na druge celine, preverite morebitna zdravstvena tveganja in opozorila za posamezne kraje. Ponekod obstaja tveganje za hepatitis A in B, meningokokni meningitis, kolero, kugo ali tifus, ki jih lahko preprečimo s pravočasnim cepljenjem.

Zato pred potjo v eksotične kraje obiščite svojega osebnega zdravnika, Inštitut za varovanje zdravja ali pa območni Zavod za zdravstveno varstvo. V omenjenih organizacijah vam bodo svetovali glede cepljenja in vas oskrbeli z zdravili, ki v Sloveniji nimajo dovoljenja za promet (npr. zdravila proti malariji).

Cepljenja potrebujejo določen čas, preden začnejo učinkovati, poleg tega pa ni mogoče izvesti vseh naenkrat, zato morate ambulanto, kjer izvajajo cepljenja, obiskati osem tednov pred načrtovano potjo.