Pazimo se klopov!

AvtoricaVlasta Kunaver, dr. med., spec. pediater

FotoPriscilla du Preez, Unsplash

Thumbnail
10 min
  • DELI

S soncem in dolgimi sprehodi se oglasijo tudi klopi ter bolezni in skrbi, povezane z njimi. Te male, komaj vidne živalce mnoge tudi odvrnejo od nabiranja borovnic in gob.
Klopi prenašajo več bolezni, vendar se v našem okolju bojimo predvsem klopnega meningoencefalitisa in borelioze. Na kratko: klopni meningoencefalitis je virusna bolezen in specifičnega zdravila zanj ne poznamo, imamo pa cepivo. Pri boreliozi pa je ravno obratno: povzročajo jo bakterije – borelije. Okužbo lahko zdravimo z antibiotiki, nimamo pa cepiva. Klopov je v naših gozdovih in travnikih več vrst, vendar je za praktično uporabo njihovo poznavanje in razlikovanje pravzaprav čisto nepomembno. Pred okužbami, ki jih prenašajo klopi, se je treba, kolikor je to mogoče, zavarovati. Če pa že pride do njih, jih je dobro pravočasno prepoznati.

Prvi klopi lahko pri nas »pokukajo na plano« že v januarju ali februarju, odvisno od vremena, njihova »sezona« pa nato traja vse do začetka zimskega mraza. Klopov je sicer res največ v gozdu, lahko pa jih dobimo tudi na travnikih, poljih in celo na domačih vrtovih. Tako da nas, žal, samo izogibanje nabiranju borovnic in gob ne bo zavarovalo. Ob izletih v naravo zato uporabimo repelente. Pozorni pa moramo biti pri uporabi agresivnih repelentov pri zelo majhnih otrocih. Za dojenčke in majhne otroke uporabimo le take, ki so zanje primerni.

Pred okužbami, ki jih prenašajo klopi, se je treba zavarovati. Če pa že pride do njih, jih je dobro pravočasno prepoznati.

Ko se vrnemo s sprehoda

Pomembno je, da otroku po prihodu domov pregledamo kožo, ga oprhamo in zamenjamo obleko. Obleko, v kateri je bil otrok v naravi, vselej operemo, saj se klopi radi zadržijo na njej in se lahko prisesajo tudi kasneje. Sicer velja, da je več možnosti za prenos okužb, če je klop prisesan dlje časa, a nam statistika tu ne pomaga prav dosti. Okužba je mogoča tudi po zelo kratkem času. Klopa lahko vedno odstranimo sami, ga preprosto primemo in izvlečemo. Ne skrbite, če morda v ranici ostane delček klopa. Običajno telo droben tujek odstrani samo kot suho krastico ali kot droben mozoljček.

Sicer velja, da je več možnosti za prenos okužb, če je klop prisesan dlje časa, a nam tu statistika ne pomaga prav dosti. Okužba je mogoča tudi po zelo kratkem času.

Klopni meningoencefalitis

Okužba z virusom klopnega meningoencefalitisa poteka navadno v dveh fazah. Prva se razvije približno teden po okužbi, je podobna gripi, v drugi, ki jo lahko pričakujemo približno tri tedne po prvi, pa se razvijejo znaki vnetja možganskih ovojnic in možganovine. Značilni znaki obolelosti so še glavobol, otrdelost tilnika in hrbta, v hujših primerih tudi krči, motnje delovanja možganov. Proti klopnemu meningoencefalitisu otroke in sebe lahko cepimo.

Cepljenje je samoplačniško, cepimo pa lahko otroke, starejše od enega leta. Cepivo je varno in učinkovito. Praviloma cepimo prva dva odmerka v razmaku enega do treh mesecev, tretjega pa 5 do 12 mesecev po drugem. Prvi obnovitveni odmerek sledi čez 3 leta, naslednji pa potem na 5 let. Ob začetku cepljenja se včasih odločimo tudi za t. i. pospešeno shemo. S cepljenjem pa lahko začnemo kadar koli med letom, torej ne samo pozimi.

Borelioza

Za boreliozo nimamo cepiva, lahko pa bolezen učinkovito zdravimo z antibiotiki. Daleč najpogostejši znak za boreliozo so obročasti izpuščaji na mestu pika klopa. T. i. eritema migrans se največkrat razvije 7 do 10 dni po ugrizu klopa, vendar se na to pravilo ne moremo kaj prida zanašati. Borelijske eriteme neredko najdemo tudi brez podatka o predhodnem ugrizu klopa. Pri pregledovanju kože otrok moramo biti posebej pozorni tudi na rob lasišča, saj so to mesta, kjer klope in kožne spremembe težje opazimo.

Med resnejše oblike bolezni sodijo zgodaj razsejani eritemi, to je, ko je eritemov že v začetku več ali pa so na mestih stran od mesta ugriza klopa, prizadetost obraznega živca in druge prizadetosti živčevja. Borelijska okužba se lahko pokaže tudi z drugimi manj pogostimi znaki. Pri klopih ni enotne in enostavne rešitve. Tudi če se cepimo in če cepimo svoje otroke proti klopnemu meningoencefalitisu, se moramo še vedno zaradi borelioze obnašati, kot da se nismo. To pomeni, da moramo po prihodu iz gozda oz. travnika otroke in sebe oprhati in preobleči v čisto obleko. Kožo moramo pregledovati, da najdemo morebitne še neprisesane ali že prisesane klope in da pravočasno opazimo za borelijsko okužbo značilne obročaste izpuščaje. Vendar naj klopi ne bodo razlog, da bi se z otroki izognili obisku gozda ali travnika. Samo zaščitite se, pozorno se preglejte, sicer pa uživajte v naravi!

 

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Thumbnail

Pogled je revija za lažji vsakdanjik sodobnih staršev in je priloga revij Ciciban in Cicido. Naročite se na Ciciban ali Cicido in prejmite revijo Pogled.