Naravna pomoč pri atopičnem dermatitisu

FotoShutterstock

Thumbnail
3 min
  • DELI

Suha koža, ki se lušči, zelo neprijetno srbenje, izpuščaji … Atopični dermatitis (nevrodermatitis) je pogost pri dojenčkih in otrocih, z njim pa se spopada tudi vse več odraslih (menda že 10 do 20 odstotkov prebivalstva). Simptomi so zoprni in moteči, olajšamo pa jih lahko tudi z nekaterimi naravnimi pripravki.

Divja vijolica

Učinkuje pri nevrodermatitisu, raznih kožnih ekcemih, mozoljavosti, impetigu, tj. vnetjih z gnojnimi mehurčki, in luskavici.

Čaj: Pripravimo ga iz dveh čajnih žlic kot poparek ali z mrzlo vodo; stoji naj 8–10 ur. Pijemo po dve do tri skodelice na dan. Posebno primeren je zgodaj spomladi v obliki kure. Iz telesa odstrani vse nezaželene snovi.

Tak čaj uporabljamo tudi za umivanje in obloge pri kožnih obolenjih. Celo pri majhnih otrocih z nevrodermatitisom, mlečnim sorom in drugimi kožnimi ekcemi je zelo učinkovit. Pri otrocih uporabljamo polovično količino.

Njivska preslica

Pripravimo kopel. Zanjo potrebujemo 100 g posušene njivske preslice, ki jo kuhamo 15 minut in nato dodamo kadni kopeli, zlasti pri kroničnih ekcemih, nevrodermatitisu, slabi prekrvitvi in slabo celečih se ranah.

Kopeli z oljnimi izvlečki

Otrokom, ki imajo nevrodermatitis in druge kožne težave, pomagajo kopeli z ognjičevim, kamiličnim, korenčkovim oljnim izvlečkom ali z izvlečkom šentjanževke. Oljni izvleček vlijemo v kad in ga s prho razpršimo v drobne kapljice.

Za pripravo oljnega izvlečka vedno vzamemo posušene rastline in jih prelijemo z oljem, da so dobro prekrite. Kot pravilo velja 10 g suhih listov ali cvetov oziroma 15 g suhih korenin in plodov na 100 ml olja. Rastlinski oljni izvleček naj tri tedne stoji v temnih, do roba napolnjenih steklenicah na hladnem prostoru (ne v hladilniku); s tem preprečimo, da bi olje prehitro postalo žarko.

Po predpisanem času oljni izvleček odcedimo. Rastlinske dele dobro stisnemo v čajnem cedilu ali laneni krpi. Oljni izvleček lahko pri navedenem skladiščenju hranimo šest mesecev. Pomembno je, da si priskrbimo olja najboljše kakovosti (mandljevo olje, olivno olje, sojino olje, olje iz žitnih kalčkov in grozdnih pešk, avokadovo olje …).

Dvoletni svetlin

Nevrodermitikom (10–20 % prebivalstva) manjka encim za sintezo γ-linolenske kisline. Dnevna doza γ-linolenske kisline znaša 320–480 mg. 4 g svetlinovega olja vsebujejo približno 300–360 mg γ-linolenske kisline.

Oves

Kopel: 500 g zrezane ovsene slame ali posušenega zelenega zelišča prelijemo z dvema litroma vrele vode in pustimo stati 20–30 minut, nato pa dodamo tekočino kadni kopeli.

Uporabljamo jo za pospeševanje kožne presnove in prekrvitve pri revmi, nevralgijah, kroničnih ekcemih in slabi prekrvitvi udov.