Mastno hujšanje

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoUnsplash

Thumbnail
7 min
  • DELI

»Zdravo prehranjevanje ni nujno zapleteno in za izgubo telesne teže ni treba stradati,« pravi videoblogerka Martina Slajerova, ki je svoj način prehranjevanja spremenila po težavah s ščitnico. Ko je začela svoje videorecepte, polne maščob, objavljati na Instagramu (@ketodiet_app), so hitro postali velika uspešnica. Sto njenih receptov za hitro pripravo jedi z manj ogljikovih hidratov in več maščob najdete tudi v knjigi Mastno je slastno.

Za avtorico ketodietapp.com, spletnega dnevnika o zdravju in prehrani, ki trenutno živi v Veliki Britaniji, se je vse začelo leta 2011, ko so se pojavile težave z zdravjem. Diagnoza: Hašimotov tiroiditis, avtoimunska bolezen, ki prizadene ščitnico. Martina je takrat sklenila, da iz prehrane izloči žita in sladkor ter preide na ketonski način prehranjevanja brez uporabe predelane hrane. Za kaj gre? Ketoza je presnovni proces, ki poteka, ko telo za pridobivanje energije ne dobi dovolj glukoze iz ogljikovih hidratov, zato porablja maščobo. Pri tem nastajajo spojine, imenovane ketoni. »Na začetku ni bilo lahko,« pripoveduje diplomirana ekonomistka, ki je delala kot revizorka, »toda naveličana sem bila diet, ki niso delovale, in bila sem odločena, da bom ozdravela. Delovalo je!«

Kraljevski zajtrk

Uživanje prave hrane z malo ogljikovih hidratov, zmerno vsebnostjo beljakovin in veliko maščob po njenih izkušnjah vodi v izgubo telesne teže, uravnovešanje hormonov, ki nadzirajo tek in porabo maščob (inzulin, grelin in leptin). Poudarja, da ima danes več energije kot pred leti in da pri jedi ne šteje kalorij. In čeprav trenira manj, kot je nekoč, uspešno vzdržuje zdravo telesno težo. Martina dodaja, da je treba preprosto sprejeti zdrav in trajnosten življenjski slog, pri katerem nikoli nimaš občutka, da si na shujševalni dieti in da se odrekaš okusni hrani.

Jajca za zajtrk

Nizkohidratni pristop se je pri Martini Slajerovi še posebej dobro izkazal zjutraj, saj se je počutila veliko bolje. »Razlog je preprost,« pravi. »Ko se zjutraj zbudimo, je naše telo v fazi kurjenja maščob. Obrok z malo ogljikovih hidratov omogoči daljši občutek sitosti, pomaga obvladovati hrepenenje po hrani in ohranja enakomerno raven energije ves dan.« Zato svetuje, da zjutraj zaužijete čim manj ogljikovih hidratov in jih večino pojeste pozneje v dnevu. Za kraljevski jutranji obrok z veliko maščobami si pripravite praženo zelenjavo s sirom, mesne polpete ali jajca na tisoč in en način.

Prava strategija

Martina poudarja, da priprava jedi z manj ogljikovih hidratov in več maščob ni zamudna, če se naučite nekaj priročnih ukan in se navadite na tedenske priprave. Za zajtrk, kosilo in večerjo lahko le v nekaj minutah pričarate okusne in hranljive jedi – poleg tega pa lahko prihranite tudi pri denarju.

Nekatere jedi lahko pripravite že vnaprej v večjih količinah – denimo bučkine rezance (bučke narežete z lupilnikom ali spiralnim rezalnikom na tanke rezance) ali cvetačni riž – zanj cvetačo narežite na cvetove in jih nastrgajte na ribežnu. Odlična izbira so tudi trdo kuhana jajca. Neolupljena lahko v hladilniku hranite teden dni in so odličen dodatek solati. Lahko jih postrežete tudi z malo hrustljavo zapečene slanine, prekajenega lososa ali avokadom. V hladilniku lahko hranite tudi hrustljavo zapečeno slanino za prigrizek ali hitro solato.

Ne pozabite na oreške.

Ko se mudi in ni časa za kuho, lahko vnaprej narežete tudi zelenjavo in jo v vrečki z zadrgo ali zatesnjeni posodi v hladilniku hranite 3–5 dni. Tako so paprike, čebula, kumare in bučke vedno pri roki za uporabo v solatah, praženih jedeh in drugih receptih.

Ne pozabite niti na oreške in semena. Martina Slajerova jih kupuje v večji količini, ker jih čez noč namoči pri sobni temperaturi, jih odcedi in razporedi po pekaču ter v pečici pri nizki temperaturi suši 12–24 ur. Takšni 'aktivirani' oreški in semena so lažje prebavljivi, zato telo bolje absorbira njihova hranila. Poleg tega postanejo slastno hrustljavi. Pa dober tek!