Ko je koža pikasta, pordela, srbeča …

AvtoricaVlasta Kunaver, dr. med. spec. pediater

FotoShutterstock

Thumbnail
4 min
  • DELI

Verjetno ste že velikokrat slišali, da je koža naš največji organ, čeprav se na seznamu pomembnih organov ne znajde pogosto. Takoj pa skoči na prvo mesto, če se nam ali otroku na obrazu ali kje drugje pojavijo kakšne »pikice« … Ker so v hladnejših mesecih leta težave s kožo pogostejše, je prav, da napišem nekaj o tem.

Najprej pa naj opozorim, da pri negi zdrave otroške kože vsekakor velja pravilo: MANJ JE VEČ! Načeloma zdrave otroške kože ni treba mazati s kremami ali losjoni. Pri umivanju, prhanju ali kopanju pa VARČNO uporabljamo izdelke, ki so namenjeni občutljivi otroški koži.

O čiščenju in negi

Otroško kožo umivamo z vodo in po potrebi s tekočim ali trdim milom. To posebej poudarjam, ker mnogo staršev za čiščenje otroške kože tudi doma uporablja razne čistilne robčke. Te uporabimo izključno takrat, ko nimamo čiste tekoče vode. Ti robčki so namreč prepojeni z različnimi kemikalijami, ki po uporabi ostanejo na otrokovi koži. Morda velja opozoriti na previdnost tudi pri uporabi pralnih praškov in mehčalcev.

Predvsem slednji ostanejo na perilu in v stiku s kožo. Pralni prašek uporabljajmo varčno, ne varčujmo pa s količino vode pri izpiranju. Mehčalcu se pri pranju otroških oblačil raje izognite.

Zdrave otroške kože ni treba mazati s kremami ali losjoni. Pri umivanju, prhanju ali kopanju pa varčno uporabljamo izdelke, ki so namenjeni občutljivi otroški koži.

Veliko otrok s suho in občutljivo kožo potrebuje dodatno nego. Uporabljajte čim bolj nevtralne in nežne izdelke. Bodite pa pozorni pri zeliščnih mazilih. Včasih prav ta z eteričnimi olji povzročijo ali poslabšajo vnetja kože pri zelo majhnih otrocih. Pogosto opazimo izpuščaj na primer na prsnem košu, kjer so starši otroke namazali z mazili proti kašlju. Ne gre za to, da bi ta mazila popolnoma odsvetovali. Velja pa previdnost. Zeliščna mazila uporabljajmo le, če vidimo, da otroku res koristijo in ne povzročajo draženja kože.

O mazilih in kremah

Pri zdravljenju otroških težav s kožo bi rada poudarila dvoje. Najprej pravilno nego. Pri suhih vnetjih je to predvsem izdatno in redno mazanje kože z mastno kremo. Otroke s hujšimi oblikami atopijskega dermatitisa moramo res namazati od nog do glave vsaj enkrat na dan, še bolje dvakrat. Otroka  namažemo neposredno po kopanju ali prhanju, ko je koža še nekoliko vlažna. Negovalno mazilo predpišeta dermatolog in izbrani pediater, sicer pa je na tržišču cela vrsta dobrih negovalnih mazil za majhne otroke.

Pri zdravljenju bolezni kože pogosto uporabimo kortikosteroidna mazila in kreme. Ta zdravila imajo čisto po nepotrebnem slab sloves. Že sama beseda kortikosteroid starše pogosto prestraši, včasih tako zelo, da predpisanih zdravil sploh ne uporabijo. Moderna kortikosteroidna zdravila v obliki krem in mazil nikakor ne tanjšajo kože, pri njihovi pravilni uporabi se ni treba bati kakršnih koli učinkov na celotno telo. Praviloma ob poslabšanju bolezni kože zadostuje že nekaj nanosov ali nekajdnevna uporaba.

Najpogostejših pet »kožnih zoprnij«

Zimski ekcem« ali uradnasteatotični dermatitis

Začnimo z najbolj pogosto težavo. Po domače ji rečemo »zimski ekcem« ali uradnasteatotični dermatitis. Gre pravzaprav res bolj za težavo kot bolezen. Večinoma okrogli, precej ostro omejeni predeli kože so večinoma normalne barve kože. Pogosto koža na teh mestih pordi, ko otroka kopamo ali prhamo. Izjemoma pa je koža na teh mestih zaradi suhosti tudi srbeča. Zimski ekcem ne potrebuje pravega zdravljenja, ampak le pravilno in redno nego z mastno negovalno kremo. Kot rečeno, je koža le zelo redko srbeča. Takrat lahko za res zelo kratek čas predpišemo katero od krem, ki blažijo vnetje kože. Otroci to težavo prerastejo do 3. ali 4. leta.

Atopijski dermatitis

Med prave bolezni kože pri dojenčkih in majhnih otrocih zagotovo sodi atopijski dermatitis. Že ime samo pove, da naj bi šlo za alergijsko vnetje kože. Ko pa to poskušamo dokazati, se žal pogosto znajdemo v težavah. Le pri eni tretjini otrok lahko v resnici dokažemo, da gre za alergijo. Suho srbečo kožo pri dojenčkih pogosto najprej opazimo na licih, pri starejših pa atopijski dermatitis značilno prepoznamo po tem, da se najpogosteje pojavlja v pregibih, na notranji strani komolca, kolen, lahko tudi zapestij. Pri tistih, pri katerih najdemo alergen, seveda uvedemo dieto, za vse pa velja skrbna nega in zdravljenje.

Urtikarija ali koprivnica

Na tretje mesto bi uvrstila urtikarijo, koprivnico. Že ime pove, da so kožne spremembe podobne, kot če bi nas opekle koprive. Izpuščaj je srbeč. Če gre za enkraten pojav, ga zdravimo le s sirupom proti alergiji in po potrebi še lokalno z mazilom, če pa se koprivnica ponavlja, moramo vsaj poskusiti najti vzrok in ga seveda odpraviti.

Impetigo

Impetigo je bakterijska okužba kože, ki je pogosta zlasti poleti. Domač izraz za to je otroška hrastavost. Potrebuje lokalno antibiotično zdravljenje, ali pa, če je žarišč več, tudi antibiotik v obliki sirupa.

Mikrosporija

Še nekaj besed o »zloglasni« mačji bolezni, mikrosporiji. Strah je odveč, saj ne gre za nevarno bolezen. Nadležna pa lahko postane, če se razširi v lasišče. Ob sumu na to okužbo obiščite zdravnika, ki bo preveril, ali gre res za to bolezen. Zdravljenje je lahko kar dolgotrajno in traja tudi po več tednov.

Za konec naj pojasnim še nekaj: ob težavah s kožo je vedno potreben pregled v ambulanti. Žal si tu z nasveti po telefonu ne boste mogli kaj dosti pomagati. Je že tako, da »rdeče pikice« nekdo vidi in opisuje tako, kdo drug spet drugače.

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Thumbnail

Naročite se na Ciciban ali Cicido in prejmite revijo Pogled.