Kje vse se skriva sladkor?

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoRachel Park, Unsplash

Thumbnail
3 min
  • DELI

Ob besedi sladkor mogoče pomislite na pecivo, čokolado in podobno, toda sladkor najdemo v veliko več živilih. Vsak dan ga zaužijemo približno 25 žličk – štirikrat več od priporočenega vnosa. Pa res veste, kje vse se skriva? Odgovarja strokovnjakinja za zdravje in prehrano ter vplivna blogerka Hannah Frey, avtorica knjige Brez sladkorja.

Močno industrijsko predelana hrana

Industrijsko predelanim živilom večinoma dodajajo sladkor za okrepitev okusa ali kot konzervans, čeprav tega na prvi pogled sploh ne opazimo.

Kdo pa pri krepkih slanih jedeh, kot so klobasice, zamrznjene pice, burgerji, čips, slane palčke, sveži sir, vložena rdeča pesa, rdeče zelje in kisle kumarice, pomisli na sladkor? Le malokdo. Zato vedno dobro preberite, kaj vsebujejo živila.

Vse, kar vsebuje umetna sladila

Umetna sladila, kot so kalijev acesulfam, aspartam, saharin, sukraloza ali steviol glikozid (stevia, E 960), so kemični proizvod in veliko slajša od navadnega sladkorja. Za okus jih dodajajo manj kaloričnim slaščicam in gaziranim pijačam.

S sladkim okusom in nizko vsebnostjo kalorij zmedejo presnovo. Vpliv teh sladil na zdravje vse do danes ni popolnoma raziskan, vendar raziskave kažejo, da škodujejo zdravju.

Vse, kar vsebuje visokofruktozni koruzni sirup (vfks)

Umetno proizvedena fruktoza, kot je fruktozno-glukozni sirup (visokofruktozni koruzni sirup, izofruktoza), se po okusu skoraj ne razlikuje od navadnega sladkorja (saharoze), vendar je visokofruktozni koruzni sirup veliko slajši, zato je potrebna manjša količina. Obenem je visokofruktozni koruzni sirup kar do 40 % cenejši od navadnega sladkorja.

Zato ni presenetljivo, da umetni koruzni sirup dodajajo številnim industrijsko proizvedenim živilom, kot so gazirane pijače, razne vrste peciva in čokoladne tablice. Ta izolirana in močno koncentrirana fruktoza ogroža zdravje in povzroča debelost.

Vse, kar vsebuje alkoholne sladkorje

Alkoholni sladkorji so naravno prisotni v sadju in siru. Ksilit (E 967), eritritol (E 968), sorbitol (E 420), manitol (E 421), izomalt (E 953), maltitol (E 965) in laktitol (E 966) z zapletenimi kemičnimi procesi proizvajajo za živilsko industrijo, ki te alkoholne sladkorje dodaja manj kaloričnemu pecivu, sladkim namazom, čokoladi, žitnim ploščicam, bombonom in gaziranim pijačam.

Naše telo težko predela alkoholne sladkorje – večje količine (30–50 g) lahko povzročijo bolečine v trebuhu in imajo odvajalni učinek.

Vse, kar vsebuje dodani sladkor

Nemalokrat ni jasno, da je živilom dodan sladkor, sladkarijam, kot so razne vrste peciva, čokolada in gumijasti medvedki, pa je praviloma vedno dodan sladkor.

Vendar tudi mislijem, koruznim kosmičem, sadnim ploščicam, (sadnim) jogurtom, kečapu in drugim omakam dodajo sladkor. Dobro preglejte, kaj vsebujejo živila, in izločite živila z dodanim sladkorjem.

Poiščite mamljive recepte brez sladkorja