Kdor dobro prebavlja, zlo ne misli

AvtoricaPetra Kljuka

FotoShutterstock

Thumbnail
5 min
  • DELI

Črevesje je po krivem najbolj prezrt organ našega telesa. Ne samo zato, ker je naš največji organ – če bi vse njegove gube, resice in izrastke na resicah zgladili, bi bilo dolgo približno sedem kilometrov. Ne samo zato, ker živi v njem več »prebivalcev«, kot je ljudi na zemlji, ampak predvsem zato, ker kot največje čutilo našega telesa zelo sodeluje z možgani in je vse precej odvisno prav od njega.

Vsa zadeva je še bolj osupljiva, kot si mislite. Raziskovanje vpliva črevesa na zdravje in dobro počutje je ena najprodornejših znanstvenih smeri našega časa! Ugledni ameriški biokemik Rob Knight je v reviji Nature zapisal, da je »najmanj tako obetavno kakor raziskovanje matičnih celic«.

O črevesju govori tudi svetovna uspešnica Čarobno črevesje, v kateri študentka medicine Giulia Enders na podlagi znanstvenih dokazov na zabaven način predela vse od spahovanja in prdenja do alergij. V sijajno napisani knjigi pojasnjuje, kako stanje črevesne flore lahko vpliva celo na naša čustva.

Imate neprijeten zadah iz ust?

Končno je prišel čas, ko se lahko o potovanju slastne tortice na vilicah do kupčka v stranišču, o spahovanju, prdenju, »uničevanju« njenega smetanovega nadeva z jagodami na vmesnih postajah od ustne votline do zadnjika, o vojni med bakterijami, motnjah, boleznih in alergijah črevesja, pogovarjamo brez sramu in naglas.

Recimo tudi o neprijetnem zadahu iz ust, ki je lahko povezan z mandeljni oziroma z drobnimi belimi čepki v njih. Te si lahko iztisnete (tehnike stiskanja so na ogled na YouTubu), česar seveda ne priporočamo tistim s šibkim želodcem. Obstajajo pa še druga domača sredstva proti njim. Nekateri ljudje večkrat na dan grgrajo slanico, drugi prisegajo na sveže surovo kislo zelje, spet tretji trdijo, da se čepkov v vdolbinicah pri mandeljnih povsem znebimo, če ne uživamo mlečnih izdelkov …

Ne črevesni vojni z antibiotiki!

Škodljivemu vplivu antibiotikov na delovanje črevesja se lahko izogibamo tudi z izbiro mesa iz ekološke pridelave. V nekaterih državah zunaj Evropske unije tako rekoč sploh ni nadzora nad tem, koliko antibiotikov dobijo klavne živali. EU pa je šele leta 2006 prepovedala dodajanje antibiotikov v živinsko krmo, da živali v prenapolnjenih in nesnažnih hlevih ne bi poginjale od okužb.

»Živali z ekoloških kmetij lahko dobivajo zelo omejene količine antibiotikov – če je ta meja presežena, se blago prodaja kot ‘normalno meso’, brez biocertifikata.«

Volčja lakota v povezavi z depresijo

Znanstveni svet danes že priznava, da imajo ljudje z določenimi prebavnimi težavami pogosto tudi nevrološke motnje v črevesju. Ali ste vedeli, da so lahko napadi volčje lakote tudi posledica intolerance za fruktozo in da dolgotrajna prikrita intoleranca lahko povzroča tudi depresivno razpoloženje.

Če pojemo približno pet hrušk ali osem banan ali šest jabolk na dan, to pomeni preobremenjenost črevesja za več kot polovico ljudi. Tudi številni solatni prelivi, kupljeni v supermarketih ali restavracijah s hitro prehrano, danes vsebujejo fruktozno-glukozni sirup, kar vse pomeni, da je treba nujno razmišljati tudi o količinah določene hrane oziroma živil.

O prehranjevanju brez mesa

Kako se prehranjevati brez mesa, hkrati pa vnesti v telo vse, kar potrebuje? Rastline namreč izdelujejo druge beljakovine kot živali in uporabljajo nekatere aminokisline pogosto v tako majhnih količinah, da imenujemo njihove beljakovine »nepopolne«. Tako manjka fižolu nekaj drugega kot rižu in pšenici, koruzi nekaj tretjega …, pa vendar, rešitev obstaja. Hrano je treba le pametno kombinirati.

Nekatere rastline pa že same vsebujejo zadostne količine vseh potrebnih aminokislin: take univerzalke so soja, kvinoja pa tudi amarant (ščir), spirulina (iz morske alge), ajda in semena oljne kadulje (chia) ...

Kako sedite na školjki?

Ena od novejših raziskav je prinesla tudi spoznanje, da kraljevsko sedenje na straniščni deski ni naraven (pravilen) položaj za kakanje. Zdravniki domnevajo, da tak položaj povečuje tveganje za hemoroide, krčne žile, možgansko kap ali omedlevico pri iztrebljanju.

Zato vsi, ki vam velika potreba ne gre »od rok« oziroma od r…, pospravite stripe iz stranišča, opustite izdelovanje origamija med čepenjem in raje spremenite položaj med kakanjem. Stopite na školjko in doživite sprostitev v položaju sumoborca ali tekmovalca v smuku ... Lahko si pomagate tudi s pručko.