Kdo si, divja ženska?

AvtoricaDjuna Malen

FotoSammie Vasquez, Unsplash

Thumbnail
4 min
  • DELI

Svobodna je, a hkrati trepeta v sebi od strasti. Rada sanjari sama, a prav tako rada priskoči na pomoč drugim. Je odločna in krhka hkrati, obenem divja in nežna. Nekoč je navdihovala umetnike in ustvarjala mite, zdaj pa spet doživlja svoj preporod. O njej, o ženski na poti v divjino, je knjigo napisala tudi Ingrid Divković, priljubljena hrvaška blogerka in avtorica večkrat ponatisnjene uspešnice Vas j**e ego?. Knjiga za divjo žensko opominja, da je treba ljubiti sebe, sprejemati poraze in zmage ter razdreti kletko, v katero smo ujeti.

Ženska na poti k sebi

Kako si danes pravzaprav predstavljamo divjo žensko? Kot amazonsko bojevnico na konju? Kot volčjo žensko? Ali morda kot indijansko vedeževalko, o kateri govorijo izročilo, zgodbe, miti in legende?

Lik divje ženske popularna kultura neguje že desetletja. Na filmskem platnu so jo utelešale neustrašne lepotice in bojevnice. Začelo se je s hollywoodskimi klasikami o Divjem zahodu: ameriška igralka Jane Fonda je leta 1965 zaigrala v znameniti, z oskarjem nagrajeni kavbojski komediji Cat Ballou, Divji zahod je osvajala tudi Calamity Jane v podobi Doris Day.

Divja ženska, ki jo vodijo instinkti in intuicija, odlikujeta pa brezčasna vednost in modrost, navdušuje tudi modni svet. Italijanska modna kreatorka na čelu hiše Dior, Maria Grazia Chiuri, priznava, da jo je prav lik divje ženske opomnil, kako iracionalno plat sprejeti kot del svoje identitete.

Ponovno odkrivanje mita divje ženske potemtakem pomeni odkrivanje izvornega bistva v sleherni ženski, ki ga je mogoče ponovno priklicati in oživiti. Vse to je še posebej pomembno v današnjem svetu, ko nam dirka vsakdanjika, številne obveznosti in nepomembni opravki otežujejo pristno bivanje v svetu in nas bolj kot ne oddaljujejo od sebe in naših najbližjih.

Sporočila divje ženske za današnjo rabo

  • Ali še praznujete svoj rojstni dan?
  • Si vzamete trideset minut na dan zase?
  • Ali na stari fotografiji vidite sebe ali neko drugo, sebi podobno, a povsem drugačno žensko?
  • Ste še nasmejani in razigrani kot včasih ali ste si dovolili, da vas je ujela rutina? 
  • Ste popustili pred splošnimi okviri, diktatom vsakdanjika, vse bolj po pravilih in pričakovanjih, ki jih ne odobravate?
  • Živite le na pol, hkrati pa čutite, da je v vas še veliko neizrabljene energije, neizpolnjenih sanj in želja?

Kolikokrat ste na zgornja vprašanja odgovorili z DA? To v svojem delu, ki je nastalo po navdihu kultne knjige Ženske, ki tečejo z volkovi Clarisse Pinkole Estés, sprašuje tudi Ingrid Divković. Njen nagovor zveni kot izziv in poziv, ki naj spodbudi žensko k iskrenosti do same sebe in k premisleku o svojem življenju, predstavah, željah, sanjah ter možnostih.

Pot osebnega uresničevanja namreč lahko vodi le skozi pristen in brezkompromisen pogovor same s seboj. Začne se z odgovori na preprosta vprašanja, obljubo sami sebi, da si ne bo več zapirala oči, ampak se pogumno soočala z vsem, sprejemala borbe in radosti, poraze in zmage. Divja ženska je namreč sleherna ženska, ki hoče vedeti in čutiti, priznava vsa svoja čustva, je ni strah napak in želi najti pot do notranje resnice, vere in zaupanja.

Zakaj danes prisluhniti divji ženski?

  • Ker živimo v času, ki mu obupno primanjkuje pogumnih, odločnih in nepopustljivih, vendar nežnih žensk. To je izziv naše dobe – in naloga divje ženske danes.
  • Ker v svetu, v katerem živimo, primanjkuje tudi pozitivne, ljubeznive, odlične, pogumne, jasne in iskrene besede ter akcije. Gre za simbolično pripoved o notranjem življenju in vodilo, kako obuditi svoje notranje življenje in ljubezen.
  • Ker ženske, ki želijo obrniti krmilo svojega življenja v bolj pozitivno smer, potrebujejo besede sočutja, razumevanje in spodbudne nasvete.

Z dodatno motivacijo lahko vsak dan laže uresničujemo ta vodila divje ženske.

Divja ženska veruje.

Divja ženska prekipeva od čustev.

Divja ženska izbira.

Divja ženska je nečimrna, a velikodušna.

Divja ženska se spreminja in raste.

Divja ženska ne zna živeti neslišno.

Divja ženska ve, da je pravi čas zdaj.

Divja ženska ima sijaj v očeh.

Divja ženska je poželjiva.

Divja ženska je radovedno bitje.

Divja ženska ljubi in čuti dež.