Kdo je Tom Kerridge, srečni kuhar na dieti

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoCristian Barnett

Thumbnail
10 min
  • DELI

Tom Kerridge je slavni angleški kuharski mojster z malih zaslonov. S soprogo Beth v mestu Marlow nedaleč od Londona vodi pub The Hand & Flowers, edini pub v Veliki Britaniji, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama. Pa to ni edina Tomova odlika. Vztrajen kot je, se je na pragu štiridesetih lotil hujšanja in v treh letih izgubil kar 70 kilogramov. Kako mu je to uspelo?

»Ker sem kot kuharski mojster vedno v pogonu, sem se ves čas zavedal, da se bom lahko držal zgolj diete, ki je sestavljena iz res slastne hrane. Najprej sem se odpovedal alkoholu, nato pa začel sestavljati jedilnik z jedmi z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki pomagajo sproščati hormon dopamin, imenovan tudi hormon sreče,« pripoveduje 44-letnik. »Na srečo so med njimi tudi meni ljuba živila, kot so jajca iz proste reje, kakovostno meso, mastne ribe, artičoke in listnata zelenjava, zato se niti za trenutek nisem počutil prikrajšanega niti čutil lakote.«

Kako se je začelo?

Pravi, da je bila prelomnica njegov štirideseti rojstni dan, ko je jeziček na tehtnici začel kazati proti 190 kilogramom. Kot velik žurer, ki se ga je držal sloves, da zadnji ostane na nogah, in ljubitelj nočnega prehranjevanja je bil postavljen pred dilemo – kako se držati diete sredi obilja slastne hrane in ob pijači, ki teče v potokih?

Tom Kerridge je ljubitelj nočnega prehranjevanja
Tom Kerridge je ljubitelj nočnega prehranjevanja

»Seveda so mi vsi najprej svetovali, da moram začeti telovaditi. Čeprav se načeloma popolnoma strinjam s tem, si le redki lahko predstavljajo, kako srhljivo je v čevljih številka 45 in s skoraj 200 kilogrami pri štiridesetih vkorakati v fitnes ter zaupati svoje zdravje natreniranemu 25-letniku z radiatorjem namesto trebuha. Čustveno in telesno sva si popolnoma različna in nimava nobenih skupnih točk. Nerodno mi je bilo, sram me je bilo in – kar je najtežje za nekoga, ki je navajen biti vodja, kot sem jaz – nimaš nadzora nad situacijo,« priznava.

Hitro mu je postalo jasno, da bo moral začeti pri hrani. »Pri 190 kilogramih sem se moral dobro zazreti vase, preučiti svoj življenjski slog in ga korenito spremeniti. Če sem hotel shujšati, sem moral z jedilnika odstraniti stvari, ki so me redile. Moral sem razmisliti, kaj me dela debelega in čemu se moram odreči, da dosežem želeni rezultat.«

Nov življenjski slog

Tom je zelo dolgo raziskoval različne načine prehrane in iskal navdih za primerno dieto. Pravi, da je prebral vse, kar mu je prišlo pod roke – preučil je diete s štetjem kalorij, diete brez maščob, tiste, ki temeljijo na beljakovinah ... Razmišljal je celo o dieti z zeljno juho. A nobena različica mu ni ustrezala, zato je znova pristal na začetku. Vedel je, da svojih težav ne bo mogel odpraviti s hitro dvomesečno dieto. »Pomembno je bilo, da najdem režim, ki se ga bom lahko držal dolgoročno, ki se ga ne bom naveličal po nekaj tednih in spet zdrsnil nazaj v svoje stare, debele tirnice. Moral sem najti nov življenjski slog.«

Tom Kerridge stavi na dieto z malo ogljikovimi hidrati
Tom stavi na dieto z malo ogljikovimi hidrati

Poglobil se je v dieto z malo ogljikovimi hidrati in poskušal ugotoviti, kako deluje. Kmalu mu je postalo jasno, da je tradicionalni način prehranjevanja, četudi »uravnotežen«, poln ogljikovih hidratov, ki povečajo tvorbo inzulina, kar posledično privede do nalaganja maščob v telesu.

Pregledal je jedilni list svojega puba in opazil, da je ena naših najpriljubljenejših jedi goveji zrezek s krompirčkom. Če bi se držal diete z malo kalorijami ali manj maščobami, tega ne bi smel jesti. Toda v primeru diete z malo ogljikovimi hidrati bi si je lahko privoščil vsaj polovico. Takrat je vedel, da je na dobri poti.

Beljakovine noter, ogljikovi hidrati ven

Ko je bolje spoznaval dieto z manj ogljikovimi hidrati, je odkril, da si lahko privošči dvojni zrezek brez krompirja ali pa krompir nadomesti z zelenjavo – z zeljem,  špinačo ali  brstičnim ohrovtom. Poleg tega je spoznal še eno prednost zamenjave belih ogljikovih hidratov z zeleno listnato zelenjavo: ta ima obilico železa in bogat okus, kar poteši in nasiti.

Začel je oblikovati raznovrsten jedilnik. Iz svoje prehrane je izločil vse vrste krompirja, testenin, kruha, tort in vse bele, škrobnate jedi z ogljikovimi hidrati. »Tako so špageti z bolonjsko omako postali samo bolonjska omaka. Še zmeraj si privoščim kari, kakopak! Toda sedaj brez riža, papadumov ali čapatijev. Če želim s čim pomazati omako, potem pripravim lastne nekvašene kruhke, v katerih je kokosova moka z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Drugače pa si preprosto pripravim manj sočno jed, kot je piščanec piri piri ali začinjena jagnječja krača. Pojem dovolj, da sem sit, in sploh ne pogrešam škrobnatih prilog.«

Tomove najljubše jedi so mesne enolončnice in obare.
Tomove najljubše jedi so mesne enolončnice in obare.

Dieta brez trpljenja

Temelj njegovih tedenskih jedilnikov so postali polni angleški zajtrki, obilne omlete s sirom in slanino, različne vrste sesekljanih solat s pikantnim chorizom, slanimi inčuni, feto in olivami. »Moje najpriljubljenejše jedi so mesne enolončnice in obare, v katerih pogosto plavajo mesnate gobe, ter pečenke s hrustljavo kožo, kot sta svinjska ali jagnječja. Sploh ne pogrešam hrustljavega pečenega krompirja, saj dobim še več tistega slastnega občutka, ko zagrizem v kos dobro pečenega mesa ali ribo s hrustljavo zapečeno kožo.« Poudarja, kako pomembno je, da uravnotežimo svojo prehrano z veliko zelenjave.

Tom še ni dosegel želene telesne teže, a se trudi, da poje čim več hrane, ki spodbuja tvorbo dopamina, kemijske spojine, zaradi katere občutimo užitek. Prepričan je, da ga je prav to ohranjalo zadovoljnega in motiviranega, da nadaljuje hujšanje. Toda dopamin se v naših možganih ne pojavi kar čudežno. Naše telo ga proizvede s pretvorbo aminokisline tirozin, ki jo najdemo v različni – na srečo okusni – hrani. Recepte z malo ogljikovih hidratov in veliko tirozina, s katerim spodbudite nastajanje dopamina, je zbral v knjigi Moja srečna dieta. Nekaj predlogov najdete tukaj. Tom zagotavlja, da boste v njih uživali, dolgo boste siti in ne boste lačni.