Kaj pomaga pri driski in prebavnih težavah

FotoShutterstock

Thumbnail
4 min
 • DELI

Do driske lahko pride zaradi prevelike količine vlaknin v prehrani, zastrupitve s hrano, kot stranski učinek zdravil, pa tudi zaradi črevesnih bakterij, virusov ali parazitov. Najbolj pomembno je, da dovolj pijemo, da ne pride do dehidracije, pomagamo pa si lahko tudi z naravnimi pripravki, podrobno opisanimi tudi v knjigi Zdravilne rastline na Slovenskem.

Thumbnail

Jabolko

Jabolko je zelo dobro sredstvo za zdravljenje drisk. V tem primeru jabolko drobno naribamo in pustimo stati, da postane rjavo.

Dokler se stanje ne izboljša, dnevno uživamo tudi do kilograma in pol jabolk, brez kakšnih koli dodatkov. Naribana jabolka z velikim uspehom uporabljamo pri otrocih.

Thumbnail

Borovnica

Suhe borovnice so odlična prva pomoč pri driski. Tudi pri otrocih, pri katerih sta važni tudi oskrba z elektroliti in dietna prehrana. Fiziološko raztopino za dojenčke pripravimo iz 9 g kuhinjske soli (točno odtehtano) na 1 l prekuhane vode.

Za večje otroke pripravimo raztopino iz soka dveh pomaranč ali limon, 2 jedilnih žlic sladkorja, pol čajne žlice kuhinjske soli in noževe konice pecilnega praška na 1 liter prekuhane vode.

Vse sestavine med seboj dobro premešamo in damo otroku po žličkah ali požirkih. Najboljša dieta pri driskah so riževa sluz, prepraženi ovseni kosmiči, skuhani v slani vodi, korenčkova juha in naribano jabolko.

Thumbnail

Suhe jagode črnega bezga

Dobro posušene plodove bezga, ki se držijo tudi več let, uporabljamo za zdravljenje drisk, kadar nimamo suhih borovnic.

Večkrat na dan jemljemo po 10–15 posušenih jagod. Mešamo jih tudi med domače čaje.

Thumbnail

Srčna moč

Notranje je srčna moč uporabna za zdravljenje prebavnih motenj, povezanih z driskami, nepravilnim vrenjem, vetrovi in krči. Z njo zdravimo vse oblike poletnih drisk, tudi pri otrocih. Po novih podatkih deluje tudi antialergijsko in splošno stimulira imunski sistem. Pomirjujoče na želodec, zapirajoče in proti krčem deluje mešanica:

 • korenika srčne moči (Tormentillae rhizoma), 20 g,
 • korenina baldrijana (Valerianae radix), 20 g,
 • skorja hrasta (Quercus cortex), 20 g,
 • storžek hmelja (Lupuli strobulus), 20 g
 • zel materine dušice (Serpylli herba), 20 g.
Thumbnail

Hrast

Kot vse posušene zdravilne rastline s čreslovinami hrastova skorja v razredčenih pripravkih in čajnih mešanicah ustavlja najrazličnejše driske. Pri želodčnem in črevesnem katarju uporabljamo:

 • skorjo hrasta (Quercus cortex), 20 g,
 • korenino baldrijana (Valerianae radix), 20 g,
 • korenino sleza (Althaeae radix), 20 g,
 • plod borovnice (Myrtilli fructus), 20 g,
 • cvet kamilice (Matricariae flos), 20 g.

Iz dveh čajnih žlic mešanice pripravimo poparek in pijemo po tri skodelice na dan.