Česa nas lahko nauči Pepelka?

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

Thumbnail
3 min
  • DELI

Ste se kdaj vprašali, kakšna so sporočila najbolj priljubljenih klasičnih pravljic za otroke? Kaj ljudje z njimi že stoletja pripovedujemo svojim potomcem? In ali so res namenjene samo njim? »Nikakor ne,« odgovarja argentinski zdravnik Jorge Bucay, eden najbolj priljubljenih in branih psihoterapevtov.

Klasične pravljice so po njegovem zakladnica spoznanj o ljudeh in njihovih osebnostih. Bucay je o njih napisal celo knjigo, njegove interpretacije zgodb o Pepelki, Grdem račku, Rdeči kapici in drugih znanih zgodb pa so zbrane v knjigah Najlepše pravljice – da se bolje spoznamo in Še več najlepših pravljic, da se bolje spoznamo.

Ko dobro vedno premaga zlo

Glavno sporočilo Pepelke, pravljice o dekletu, ki po materini smrti postane služkinja mačehi in novima sestrama, je, da dobro zmeraj premaga zlo. Z njo so se, pravi Bucay, iz roda v rod prenašale vrednote, kot so ponižnost, dobrota, potrpežljivost in odpuščanje.

Najpomembnejšo pa je bilo zaupanje, da se bodo stvari nekoč končno postavile na pravo mesto. Da bo recimo tisti, ki dela dobro, deležen vsega najboljšega, zlobnež pa bo kaznovan. Skratka, Pepelka je zgodba s srečnim koncem.

Bucayev premislek

Zdaj pa za hip pozabite na očitno sporočilo zgodbe in skušajte odgovoriti na Bucayevo vprašanje: Zakaj stekleni čeveljc ne izgine? V pravljici opolnoči vse izpuhti – tako čudovita obleka kot sanjska kočija in snežno beli konji. Vse, kar Pepelki ostane, je bleščeči stekleni čeveljček. Kaj predstavlja? Bucay predlaga, da v njem ugledamo svoje lastno samospoštovanje. In da odkrijemo, da smo dragoceni, zaželeni, ljubljeni in nas nekdo potrebuje.

Bucay še poudarja, da je naloga vsakega od nas, da v tem, kar smo, najdemo svojo vrednost, moč in lepoto ter da sprejmemo svojo edinstvenost. Tak zdrav odnos do samega sebe po mnenju izkušenega terapevta prinaša razvoj najboljših misli in čustev – oboje pa nas naravno vodi k najboljšemu ravnanju in osmišljenemu življenju.

Kaj to pomeni v praksi?

Najprej se pošteno zazrite vase, svetuje Bucay, in prepoznajte tako svoje močne kakor šibke strani, svojo svetlobo in temo. Pri zdravi notranji harmoniji gre za to, da se prepoznate takšne, kakršni ste, in ste ob tem zadovoljni in ponosni.

Bucay še svetuje, da sestavite seznam stvari, ki jih radi počnete za ljubljeno osebo. Nato začnite vse to, kar počnete za ljubljenega, početi še zase.

Kaj nas torej uči Pepelka?

Uči nas, piše Jorge Bucay v knjigi Najlepše pravljice – da se bolje spoznamo, da za to, da tudi sami postanete dragocena oseba, zadostuje prepričanje, da to že ste in da je dragoceno tudi tisto, kar prinašate. Vaša lepota izvira iz vaše odločitve, da se kažete taki, kakršni zares ste.

Recite si: »To sem jaz in uživam v tem, da sem, ker sem si všeč.« Taka izjava iz ust morda res ne pride samodejno, se je je pa mogoče naučiti. In ko jo boste usvojili, pravi Bucay, vas bo spremljala za vedno.

Dr. Jorge Bucay v Sloveniji

Thumbnail

Zaradi izjemnega zanimanja na voljo dodatno predavanje argentinskega pisatelja in psihoterapevta!

11. in 13. september, ob 19. uri - RAZPRODANO!
Linhartova dvorana, Cankarjev dom 

VSTOPNICE so na voljo TUKAJRAZPRODANO!

Thumbnail

Partner dogodka