Joj, te uši!

AvtoricaTanja Troha

FotoShutterstock

Thumbnail
6 min
  • DELI

Če imate otroka v vrtcu ali šoli, obstaja velika verjetnost, da vas bo v prihodnjih tednih na oglasni deski pričakalo obvestilo, da so v skupini ali v razredu uši. Če ste jih v vaši družini že gostili, potem veste, da so to trdovratne gostje, ki se ne pustijo kar tako odgnati, ko enkrat pridejo na obisk.

Najprej nekaj dejstev

Naglavne ali bele uši so žuželke, dolge od 3 do 4 mm. Nimajo kril, imajo pa prosojno telo, zato jih na laseh težko opazimo. Ko se nahranijo s krvjo, se obarvajo rdeče. Človek je edini naravni gostitelj uši, brez njega uš ne more preživeti. Uš torej vse svoje življenje preživi na njegovem lasišču.

Uši svoja jajčeca, ki jim pravimo kar gnide, običajno odlagajo tako, da jih pritrdijo na lase. Najpogosteje jih boste našli za ušesi, na zatilnem in čelnem delu lasišča. Žive gnide na lasišču vedno pomenijo, da je na glavi vsaj ena odrasla živa naglavna uš. Ta pa lahko na glavi preživi kar tri tedne.

Pogoste zmote o ušeh

Uši ne skačejo z glave na glavo, ne poskakujejo, ne letajo in ne plavajo. So plazeči se insekti.

 

Ušivost ni pokazatelj slabe higiene.

 

Uši se ne hranijo z umazanijo, ampak sesajo kri.

 

Naglavne uši ne prenašajo bolezni, povzročajo pa neprijetno srbenje.

 

Zgolj redno razčesavanje ne odstrani uši.

Uši so tu. Kaj pa zdaj?

Ukrepajte hitro. Predvsem zato, da se uši ne bodo naselile še na druge glave, pa naj gre za člane družine, prijatelje ali sošolce. Obiščite lekarno in izberite učinkovito sredstvo proti naglavnim ušem. Če uši odkrijete čez vikend, obiščite dežurno lekarno.

Pred uporabo natančno preberite navodilo in ga dosledno upoštevajte. Razuševanje pri vseh osebah, ki imajo naglavne uši, opravite še isti dan. Seveda morate nemudoma obvestiti tudi vrtec ali šolo ter vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v telesnem stiku z osebo, ki ima uši.
Ste v dilemi, kateri preparat izbrati? Posvetujte se s farmacevtom ali pediatrom, še posebej previdne naj bodo nosečnice ali pa mamice, ki si želijo odpraviti uši z glavic mlajših otrok in dojenčkov.
Preparat za razuševanje vedno nanesite na suho lasišče in ga skrbno razporedite po vsem lasišču ter pustite, da deluje vsaj 10 minut. Nato lasišče izperite z vodo in obrišite z brisačo. Lasišče nato prečešite z navadnim glavnikom, nato pa še z glavnikom z gostimi zobmi (razmik med zobmi naj bo od 0,2 do 0,3 mm), da odstranite mrtve uši in gnide. Postopek razuševanja obvezno ponovite čez 7 do 10 dni. Ne pozabite glavnikov po uporabi očistiti z mešanico mila in vroče vode.

Ukrepajte hitro. Predvsem zato, da se uši ne bodo naselile še na druge glave, pa naj gre za člane družine, prijatelje ali sošolce.

Kaj pa domači pripravki?

Mnogi zagotavljajo, da so se uši uspešno znebili s skrbno pripravljenimi mešanicami eteričnih olj, na primer z eteričnim oljem čajevca, drugi si mažejo lase z majonezo, kokosovim maslom, olivnim oljem in še čim. Ti pripravki naj bi »zadušili« uši, kis, po drugi strani, pa naj bi pomagal odlepiti gnide z las. Uporaba teh snovi je varna, vendar pa učinkovitost ni klinično preizkušena.

Ne glede na to, katere pripravke boste uporabili, je v času pojava uši nujno vsak dan temeljito pregledati lasišča vse družine. Res je, da gre za zamudno in nadležno opravilo, a brez tega praktično ne gre.

Kako najbolj učinkovito pregledamo lasišče?

Ramena ogrnemo z belo brisačo ali papirjem, na katerem bodo uši in gnide bolj vidne. Najbolje vidimo uši in gnide pri dnevni svetlobi, pomagamo si lahko tudi z dobro lučjo in povečevalno lečo.

Z gostim glavnikom pričnemo razčesavati in pregledovati lasišče. Pričnemo za ušesi, napredujemo pramen za pramenom, pregledujemo cel las – od lasišča do konic. Z glavnikom prečešemo vsak pramen, nato pa glavnik obrišemo s papirnatim robčkom, ki ga odvržemo v vrečko za odpadke. Po prečesavanju glavnik speremo ali ga namočimo v vročo vodo (okoli 60 ºC). Po končanem postopku si umijemo roke z milom. Lase razčesavamo še teden ali dva po tem, ko smo prejeli obvestilo o ušeh.

Ramena ogrnite z belo brisačo, da boste uši in gnide prej opazili. Z gostim glavnikom razčešite celo lasišče. Pričnite za ušesi in napredujte pramen za pramenom – od lasišča do konic.

Ne pozabite na svojo glavo

Starši v silni skrbi za podmladek pogosto pozabimo pregledati lastno glavo. Če vaš partner ni nadarjen ali pač ne kaže navdušenja za tovrstno početje, si pomagajte tako, da se sklonite nad kopalno kad in si z gostim glavnikom sami dobro prečešite lase. Če bo na (običajno) belo površino emajlirane kadi padlo kaj sumljivih pikic, potem imate zelo verjetno gnide in uši tudi vi.

Ko boste temeljito očistili in pregledali vse glave v družini, vas čaka še temeljito čiščenje oblačil, posteljnine in kosov pohištva. Ne pozabite na avtomobilske sedeže, čelade za kolesa, okrasne blazine in podobno. Če se vam po vsem tem pranju in čiščenju zvrti ob misli na to, da bi morali oprati še vse plišaste igračke, si lahko pomagate s tem, da otrokovega najljubšega medveda za pol ure sušite v sušilcu. Reči, ki se ne dajo oprati (čelade ali občutljive blazine) lahko za 24 ur pustite v zamrzovalniku. Vse ostalo pa za dva tedna neprodušno zaprite v vrečo in uši bodo brez vira hrane odmrle.

Ne pozabite na avtomobilske sedeže, čelade, okrasne blazine in podobno. Plišaste igrače in odeje lahko za dva tedna neprodušno zaprete v vrečo ali pa pustite v zamrzovalniku za 24 ur.

Se lahko pred ušmi zaščitimo?

Do neke mere. Recimo s tem, da si ne izmenjujemo krtač, glavnikov, kap in čelad. Dolge lase je bolje speti, saj imajo uši tako manj »manevrskega prostora«. Ljudska modrost, ki pa je znanstveniki (še) niso potrdili, pravi, da uši ne marajo mastnih las, zato lahko med pojavom uši v šolah in vrtcih kakšno pranje las tudi izpustite. Spet drugi so prepričani, da bo uši pregnal čisto običajen lak za lase, ki ga nanesete na otrokove lase.

Vsekakor pa se vsakič, ko dobimo obvestilo o pojavu uši, redno pregledujemo in razčesavamo lasišča vseh članov družine. Če najdemo uši, pri vseh, ki imajo uši ali žive gnide, še isti dan izvedemo razuševanje. Vse bolj pogosta praksa, da naj bi si sredstvo proti ušem nanesli kar vsi člani družine, ne glede na to, ali smo pri njih našli gnide ali uši ali ne, ni priporočljiva. Uporaba včasih precej agresivnih sredstev proti ušem lahko v takšnih primerih po nepotrebnem draži lasišče in ga naredi bolj občutljivega.

Še več informacij: www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi