Joga – zakaj se je lotiti in kako začeti

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoMateja Jordovič Potočnik

Thumbnail
3 min
  • DELI

Joga je prastaro indijsko vedenje o tem, kako živeti polno življenje, izživeti svoj potencial in postati boljši človek. »Joga je umetnost, znanost in filozofija v enem,« pravi Urška Božič Križaj, certificirana učiteljica joge iyengar in avtorica več knjig o jogi tako za otroke kot za odrasle, ki poudarja, da gre preprosto za iskanje združitve telesa, uma in duha.

Zakaj izbrati jogo?

»Telo je po svoji naravi leno, inertno, um je živ, neulovljiv, in duh je bleščeče miren. Z uporabo jogijskih tehnik postane telo živo, prožno, pretočno, z umom pa se lahko približate svetlobi duha,« razloži Urška, ki je jogo odkrila že kot najstnica in z njeno pomočjo premagovala številne življenjske ovire, pred katerimi se je znašla.

Dodaja, da z natančno določenimi zaporedji in načinom vadbe lahko zelo učinkovito delujemo na žleze z notranjim izločanjem in tako optimiziramo njihovo delovanje. Ključ do reševanja težav, ki jih imamo, pa naj gre za uravnavanje mesečnega ciklusa, pred- ali poporodne težave, »problematično« menopavzo ali zgolj za boljše počutje, je po njenem mnenju redna vadba. »Joga deluje tako, da počasi prestrukturira telo na celični ravni. Pa ne le telo, ampak celotno človeško bitje, z umom in zavestjo vred. To zahteva čas, predanost in disciplino.«

Sama se je v iskanju pravih tehnik zase in za svoje težave odločila za jogo iyengar, zvrst joge, ki je ime dobila po učitelju dr. B. K. S. Iyengarju iz indijskega mesta Pune. Iyengar velja za najslavnejšega učitelja joge na svetu – starodavno modrost Vzhoda je namreč ponesel na Zahod ter jo strastno raziskoval in poučeval vse do smrti leta 2014.

Kako začeti?

Če se spogledujete z jogo, potem po Urškinem mnenju za začetek ne potrebujete drugega kot dobro, nedrsečo podlogo, trak, kocki, pene za svečo in blazino (bolster). »Na začetku je najpomembnejša kakovostna izkušnja z dobrim, izkušenim učiteljem,« svetuje Urška Božič Križaj. A pomen vadbe po njenem mnenju ni v tem, da se prepustite vodenju, pač pa da se učite. Predlaga tudi, da začnete počasi, in poudarja, da bo telo prepoznalo prednosti in koristi vadbe takoj, že po prvih urah.

»Vseh položajev se lotimo previdno,« še svetuje Urška. »Pomembno je, da spoštujemo svoje telo in njegove omejitve. Če je položaj boleč, v njem ne vztrajamo. Če se nam vrti ali težko dihamo, pomeni, da smo pretiravali in da je čas za predah. V položaju vztrajamo od 20 sekund do ene minute, z enakomernim, gladkim, normalnim dihom.« Urška še dodaja, da je pri vadbi joge pomembno, da počivate takrat, ko je treba počivati.