Eterična olja – žlahtno s koristnim

AvtoricaDjuna Malen

FotoAna Maria Stanciu

Thumbnail
4 min
 • DELI

Najboljše, kar premorejo rastline, zmoremo spraviti v stekleničke, polne omamnega vonja. Eterična olja že tisočletja uporabljamo za telesno in duševno zdravje, duhovne obrede ter lepoto. Olj in kombinacij je nešteto, uporabljamo pa jih za veliko stvari. Vse o 22 eteričnih oljih, njihovi pripravi, kombinacijah in varni uporabi pregledno predstavlja tudi knjiga Eterična olja.

Široka uporaba eteričnih olj

Priljubljenost eteričnih olj se je v zadnjih letih močno povečala, saj se ljudje v skrbi za dobro počutje vedno bolj zatekajo k naravnim snovem. Ti koristni izvlečki skrivajo v sebi izjemno moč. Med drugim jih uporabljamo za nego kože po vsem telesu, odpravljanje prehlada, ublažitev krčev, zdravljenje aken, blaženje PMS, izboljšanje razpoloženja, čiščenje vseh površin v domu, odganjanje žuželk, nego perila, boljši spanec, večjo zbranost, trdnejšo imunost.

Eterična olja so več kot dišave

Eterično olje je zelo koncentriran rastlinski izvleček, ki vsebuje aktivne kemične spojine. Te spojine se povezujejo in dajejo rastlini njen značilni vonj, s katerim privabi opraševalce, se brani pred žuželkami, drugimi rastlinami ali pred bakterijami ali glivami. Te kemične snovi podarijo eteričnim oljem tudi antiseptične, protivnetne in protivirusne lastnosti – tako je, eterična olja so veliko več kot le dišave!

Pridobivamo jih iz cvetov, listov, semen ali plodov. Eterično olje vrtnice na primer pridobimo iz cvetnih listov (za majhno stekleničko jih potrebujemo 1000!), eterična olja agrumov iz lupine in eterično olje evkalipta iz listov. Načini ekstrakcije so destilacija, hladno stiskanje, uporaba topila.

Kaj pa koristi?

»Prava pot do zdravja je aromatična kopel in dišeča masaža vsak dan,« je ugotovil Hipokrat, grški zdravnik, ki velja za utemeljitelja medicine. Bi mu kdo oporekal 2500 let pozneje?

Eterična olja delujejo na dva načina. Prvič, imajo zelo močan vonj. Ko ga vdihnemo, se v vohalno središče v možganih prenese sporočilo, ki vpliva na naša čustva in tisti del možganov, ki nadzoruje spomin, dihanje, krvni obtok in izločanje hormonov. Drugič, eterična olja s svojimi drobnimi molekulskimi strukturami lažje prodrejo skozi kožo kot druga rastlinska olja ali olja iz oreškov, ki ostanejo na površini kože.

Katera eterična olja izbrati?

Ko prvič izbiramo eterična olja, je bolje začeti z enim ali dvema, ki imata široko uporabo v receptih za dobro počutje, dom in lepoto (na primer čajeva mirta, sivka ali limona). Postopoma odkrivamo, kaj nam ustreza, in svoji zbirki dodamo po eno ali dve novi olji.

Zaradi kakovosti so priporočljiva eterična olja, naravno pridobljena z destilacijo ali stiskanjem, ki ne vsebujejo drugih sestavin. Ne kupujte eteričnih olj, če je na etiketi med sestavinami naveden alkohol ali konzervans – na trgu je namreč veliko umetnih in nekakovostnih olj.

Umetnost aromaterapije

Če eterična olja pravilno kombiniramo, lahko ustvarimo prijetne dišave in učinkovite zdravilne mešanice. Številne priljubljene mešanice eteričnih olj so namenjene odpravljanju točno določenih težav, na primer bronhitisa ali aken. Druga so nam s svojim vonjem v čustveno oporo. Ko izdelujemo mešanico za odpravljanje telesnih ali čustvenih težav, najprej raziščemo, katera olja imajo želeno moč.

Način uporabe

Eterična olja lahko uporabimo v razpršilniku in vdihujemo ali v čistilu za dom ali jih kanemo na okrasne predmete. Lahko pa jih uporabimo tudi lokalno v masažnem olju, mazilu ali aromatični kopeli ali pripravljamo hladne obkladke.

Rastline, iz katerih pridobivamo eterična olja, so:

 • sivka
 • rimska kamilica
 • pelargonija
 • vrtnica
 • jasmin
 • sandalovina
 • poprova meta
 • cimet
 • limonska trava
 • brin
 • rožmarin
 • ingver
 • melisa
 • dobra misel

Poiščite natančno preglednico težav in eteričnih olj, ki jih pomagajo odpraviti