Domača pomoč pri kašlju in nahodu

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoShutterstock

Thumbnail
6 min
  • DELI

Okužbe dihal spadajo med najpogostejša obolenja. V večini primerov so sicer nadležne in včasih tudi precej boleče, vendar po enem do dveh tednih minejo. Da težave omilite, si pomagajte z naslednjimi metodami, ki so primerne tudi za otroke.

Hladni prsni povitek

Ob bronhitisu z visoko vročino hladen prsni povitek poživlja prekrvitev, znižuje vročino in nekoliko pospešuje izločanje sluzi. Platneno krpo zmočite z mrzlo (a ne ledeno mrzlo!) vodo, nato jo dobro ožmite in z njo povijte prsni koš. Čeznjo ovijte veliko brisačo, nazadnje pa bolnika pokrijte s toplo volneno odejo. Tako zavit naj leže počiva 30 minut. Pomembno: povitek, ki ga lahko uporabite tudi pri otrocih po prvem letu starosti, takoj snemite, če se bolnik ob njem ne počuti dobro.

Topla skuta, na pomoč

Povitek s toplo skuto znižuje vročino, pospešuje izločanje sluzi, hladi in deluje protivnetno. Metoda je primerna tudi za otroke, stare vsaj tri leta, ob bronhitisu z visoko vročino pa jo lahko uporabite enkrat na dan.

Pripravite primerno veliko tenko bombažno brisačo. Na sredo namažite 250−500 gramov nemastne skute, nato jo od vseh strani prepognite prek skute in položite ta 'zavojček' za nekaj minut na vroč termofor.

Preverite temperaturo skutnega zavojčka na notranji strani svoje podlahti – nikar naj ne bo prevroč. Zdaj na bolnikov trup položite skutni povitek. Prek njega položite brisačo, ki jo povežete s širokim volnenim šalom. Dobro pokrit naj bolnik leži v postelji tako dolgo, dokler se skuta ne posuši; to traja približno tri ure. Nato odstranite šal, brisačo in povitek, bolnika umijte z mlačno krpo in ga brž toplo oblecite.

Inhalacije za lažje dihanje

Parne inhalacije ovlažijo dihalne poti, pospešujejo izločanje sluzi in lahko delujejo protivnetno. Uporabljate jih lahko dva- do trikrat na dan.

V lonec nalijte 2 litra vrele vode, dodajte 2 žlici soli ali pest suhih kamiličnih cvetov iz lekarne, če nimate doma alergij. Počakajte nekaj časa, da para ne bo več tako vroča. Potem lahko bolnika pokrijete čez glavo z veliko kopalno brisačo in tako naj 5−10 minut vdihuje zdravilno paro.

Pomoč za vneto grlo

Pri akutnem vnetju v območju grla, žrela in ustne votline bo težave pri požiranju omilil tako hladen obkladek kakor tudi hladni napitki. Tak obkladek je primeren za otroke, starejše od dveh let. Čim mlajši je otrok, tem toplejša naj bo voda za obkladek. Naredite ga takole: ne preveliko platneno krpo prepognite po dolžini, jo potopite v hladno vodo, narahlo ožmite in položite na grlo. Prek obkladka ovijte volnen ali svilen šal. Ko se obkladek posuši, lahko postopek večkrat ponovite.

Pri bolečem žrelu in hripavosti se dobro obnese tudi skutni obkladek enkrat na dan; blaži namreč bolečino in pospeši okrevanje. Tenko plast nemastne skute, segrete na sobno temperaturo, nanesite na platneno krpo, zloženo na širino vratu. Položite jo s skutno stranjo na sprednjo stran vratu in nato okoli ovijte volnen šal, da bo dobro pokril platneno krpo. Ko se skuta po uri ali dveh posuši, povitek snemite.

Kapljice za nos

Navadne kapljice za nos močno izsušijo nosno sluznico. Primernejše so raztopine jedilne soli, ki na blag način mehčajo izločke in vlažijo razdraženo sluznico.

Take kapljice za nos lahko izdelate tudi sami. Zvrhano polno žličko soli raztopite v 0,5 litra prekuhane vode in nato raztopino ohladite. Po potrebi jo z razpršilnikom ali pipeto (iz lekarne) večkrat na dan vnesite v obe nosnici. Pomembno: iz higienskih razlogov pripravite raztopino vsak dan sproti.

Sirup proti kašlju

V terilniku zdrobite 15 gramov komarčkovih semen in jih pokuhajte s četrt litra vode. Tekočino nato precedite in ohladite na telesno temperaturo, vmešajte 250 g medu in nalijte v kozarec z navojem. Sirup lahko ponudite tudi otroku, starejšemu od dveh let, in to 3−4 žličke na dan.

Za večje otroke je primeren tudi recept s črno redkvijo. Črno redkev prepolovite in od obeh polovic odstranite po eno tretjino. Od spodaj prebodite redkev s pletilko in vsako polovico položite na kozarec. Vdolbini napolnite z medom. Sok, ki se po nekaj urah nabere v kozarcih, natočite v posodo in ga otroku odmerite pred vsakim obrokom po eno žlico.