Do zdravih jeter v 5 korakih

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoAndrew Welch, Unsplash

Thumbnail
2 min
  • DELI

Noben drug organ v telesu ne opravlja toliko raznovrstnih nalog kot jetra, med drugim skrbijo tudi za razgradnjo škodljivih snovi. Prav zato je še toliko pomembnejše, da veste, kaj jim škodi in kako lahko skrbite za njihovo zdravje. Če imate težave z zamaščenostjo, lahko že v nekaj tednih s pomočjo knjige Razstrupimo in okrepimo jetra in žolč poskrbite, da se vaša jetra skrčijo na normalno velikost.

1. korak: znebite se maščobnih blazinic

Ljudje z zamaščenimi jetri morajo odvečno telesno težo zmanjševati počasi. Postenje ali stroge diete z omejevanjem kalorij namreč lahko bolezen še poslabšajo, ker morajo že tako bolna jetra razgrajevati večje količine maščob oziroma razstrupljati odpadne produkte, kar jih preobremenjuje.

Zato je priporočljivo zmanjšanje telesne teže za približno 10 odstotkov izhodiščne telesne teže v obdobju pol leta oziroma približno 250−500 g telesne teže na teden.

Hrano čez dan razdelite na več manjših obrokov. Če je le mogoče, se izogibajte obrokom, ki vsebujejo veliko maščob ali ogljikovih hidratov. Pomembno je, da se prehranjujete s čim več presnega sadja in zelenjave.

2. korak: nehajte kaditi

Redno kajenje tobaka podpira razvoj zamaščenih jeter – enako velja tudi za pasivno kajenje! Snovi v tobačnem dimu namreč spodbujajo jetra k povečani tvorbi maščobnih kislin.

3. korak: odpovejte se alkoholu

Alkohol šteje med poživila, zato bi ga morali uživati samo v zmerni količini. To ne velja samo za ljudi, pri katerih so se že razvila alkoholna zamaščena jetra. Posvetujte se z zdravnikom, če ste reden pivec alkohola.

4. korak: več se gibajte

Izberite vzdržljivostni šport, s katerim se boste redno ukvarjali, denimo lahkoten tek, plavanje, kolesarjenje, uporabo sobnega kolesa. Zmerno gibanje v območju krepitve vzdržljivosti dokazano podpira regeneracijo zamaščenih jeter.

Tako ne boste pripravili samo (trebušnih) maščob, da se začnejo topiti, ampak boste povečali tudi občutljivost mišičnih celic za inzulin.

5. korak: štiritedenska jetrna dieta

Prehranjujte se skladno s smernicami prehrane z (lahko) polnovredno hrano. Zaužijte tri obroke na dan, pri čemer večerja ne sme vsebovati ne mesa ne presne hrane. Za večerjo so najboljše zelenjavne jedi, denimo juha, kuhan riž (najbolje polnozrnat) z zelenjavo ali kuhan krompir s skuto in drugimi dobrimi viri beljakovin.

Glavni obrok dneva naj bo načeloma okoli poldneva – takrat jetrno-žolčni sistem deluje najbolje. Tudi zajtrk je lahko bogat; zajtrk na osnovi tople žitne kaše se je izkazal kot dober začetek dneva.

Pijte dovolj in pravilno: priporočljivo je spiti 2–3 litre tekočine na dan, in sicer največ zeliščne čaje in negazirano mineralno vodo.