Bruno Šimleša svetuje, kako prebroditi težavne čase

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoNina Đurđević

Thumbnail
5 min
  • DELI

 

Priljubljeni Bruno Šimleša, avtor številnih priročnikov za samopomoč, je za čas, ki ga moramo preživeti doma, pripravil nekaj tehtnih nasvetov in modrih misli.

Ne zanikajmo čustev

Bruno je prepričan, da zdaj ne smemo zanikati svojih čustev in se pretvarjati, da je vse v redu. Ne smemo denimo zanikati strahu, jeze, negotovosti in podobnih občutij, saj so v trenutni situaciji povsem normalen odziv.

Če čustva zanikamo, si po Brunovem mnenju prav nič ne koristimo. Zato svetuje: »Priznajmo si, da nas je strah. Ni pa treba zagnati panike. Histerija je nepotrebna, strah pa je popolnoma v redu.«

Povrnimo si nadzor

Poudarja, da se je treba lotiti stvari, ki nam pomagajo, da si povrnemo nadzor. »Čutimo, da nam je korona nekaj vzela – ne moremo hoditi povsod, a lahko gremo ven. Številne dejavnosti in odnosi so se temeljito spremenili. To je treba spoštovati. Ostali smo brez občutja ugodja, gotovosti, nadzora.«

Po njegovem je treba zahteve spoštovati, hkrati pa počnimo vse, kar moremo, da si nadzor povrnemo. Razvijmo novo rutino. Počnimo tudi, kar si želimo, ne samo, kar moramo.

Poskrbimo za srce in um

Bruno svetuje, da zdaj poskrbimo zase – za svoje srce in um, saj bomo lahko tako lažje poskrbeli tudi za druge. Kako to storiti?

  • Ne spremljajmo poročil pet ur na dan, ker to psihi ne koristi.

  • Pomislimo, v čem bi lahko uživali.
  • Pokličimo prijatelja.
  • Privoščimo si dolgo kopel.
  • Pojdimo na dvourni sprehod.

Ne pozabimo na bližino

Čeprav spoštujemo navodila stroke in upoštevamo socialno oddaljenost, ob tem po Brunovem mnenju ne smemo zanemariti povezanosti, ljubih ljudi, smisla in užitka. »Seveda se ne bomo objemali in poljubljali, družiti se moramo drugače. Skype in Zoom sta mi zdaj dosti bliže kot prej.«

Imejmo čim več pristnih, globokih, intimnih stikov z ljudmi – na čustveni in intelektualni ravni.

Napolnimo baterije

Se še spomnite starih mobilnikov, ko je bilo treba počakati, da je bilo stanje baterije 10 % ali 20 %, preden smo jih dali polniti? »O svojih baterijah moramo razmišljati popolnoma drugače,« pravi Bruno Šimleša. »Svoje baterije bi morali dati polniti že pri 80 %.«

Ko vidimo, da nam energija upada, da nismo več polni moči, si začnimo polniti baterije. Ne postavljajmo svojih potreb na zadnje mesto. Ne čakajmo, da nastopi kriza, preden se bomo začeli spraševati, kaj lahko naredimo zase.

Ukrepajmo takoj, ko začutimo padec moči. Tako se bomo najlaže in najhitreje »napolnili« – še preden začnejo utripati rdeče luči.