Ali veste, da imamo lahko uspešno ljubezensko življenje tudi, če nismo v ljubezenski zvezi?

AvtoricaMaja Furman

FotoNina Đurđević

Thumbnail
2 min
  • DELI

Brez ljubezni nam živeti ni. O njej imamo različne, pogosto zmotne ali popačene interpretacije. Najpogosteje jo povezujemo s partnerjem, otrokom, družino in tako dalje. Redkeje z delom, ustvarjanjem ali umetnostjo. O vseh oblikah ljubezni, tudi o tem, kaj ta ni, bo govora na Večeru v živo 26. septembra v Narodnem domu Maribor. Gost bo predavatelj in avtor več knjižnih uspešnic o ljubezni Bruno Šimleša.

Ne samo partnerska ljubezen

Imamo lahko uspešno ljubezensko razmerje, čeprav nismo v partnerskem odnosu - s to mislijo Bruno Šimleša preseneti v eni od svojih knjig. Pojasni, da ljubezensko življenje zmotno prevečkrat povezujemo s partnerskim odnosom. Prepričani smo, da če nismo v partnerski zvezi, nimamo ljubezenskega življenja. Avtor pravi, da je za večino ljudi ljubezen do partnerja bolj ljubeča od ljubezni, ki jo lahko čutimo do svojega dela, ustvarjanja, narave in podobno. Vendar ni tako.

Pravi, da obstaja več vrst ljubezni, pri čemer ne moremo trditi, da je ena vrsta ljubezni več vredna od druge. Prepričan je tudi, da ima oseba, ki ni v partnerskem razmerju, ljubi pa na primer svoje otroke, družino, ustvarjanje, delo, naravo ..., uspešen ljubezenski odnos oziroma več uspešnih ljubezenskih odnosov.

Kje, kaj, kdaj

Večer v živo z Brunom Šimlešo bo v četrtek, 26. septembra, ob 18. uri v Narodnem domu Maribor. Vstopnice lahko kupite v prizidku Večera, naročite po telefonu 02 23 53 112, elektronski pošti vzivo@vecer.com ali jih kupite preko Eventima. Informacije o dogodkih objavljamo na www.vecer.com/vzivo.

Neidealno, zdravo in iskreno

Sogovornik pravi, da se moramo zavedati, da idealne ljubezenske zveze ni. Zdrava je lahko tudi neidealna zveza. V zvezi je občasno treba pristati na kompromis. Nikoli pa ne smemo pristati na zvezo, za katero vemo, da ni dobra za nas. V zvezi nikoli ne smemo sklepati nezdravih kompromisov, ki delujejo proti nam. Taka, toksična kompromitiranja ne delujejo slabo na zvezo, ampak tudi na naše življenje sploh. Tudi vztrajanje v zvezi zaradi otrok ni dobro.

Bruno Šimleša pravi, da s tovrstnim vztrajanjem otrokom delamo medvedjo uslugo. Otrok, ki živi v okolju, kjer so med staršema stalna nesoglasja in prepiri, dobiva napačno sporočilo in predstavo o tem, kaj je ljubezen. Za otroka in starše je bolje, da se slab partnerski odnos konča. Bolje je, da starša zaživita vsak zase v novem, zdravem partnerskem odnosu ali gradita nov odnos sama s sabo. Ko vstopamo v nov partnerski donos, je pomembno, da smo iskreni do sebe in partnerja.

Zmotno je prepričanje, da so začetki vseh zvez idealni, da je vse, kot mora biti. To običajno ni res, saj se na začetku zveze, zaradi želje po ugajanju partnerju, prelevimo v nekoga, ki bi bil partnerju všeč. Pri tem pozabimo nase in na to, kdo v resnici smo. Če torej želimo, da zveza uspe, moramo vanjo vstopiti iskreni. Če bi vsi v zvezo vstopali na tak način, bi bilo verjetno precej manj partnerskih odnosov, bi bilo pa zagotovo več uspešnih. Zveze, ki so že na začetku zgrajene na neiskrenosti, so obsojene na neuspeh.

Bruno Šimleša 26. septembra prihaja v Maribor

Ljubiti je življenjski dosežek

Bruno Šimleša je prepričan, da je sposobnost ljubiti in pri tem ne izgubiti ali zatajiti sebe vrhunski življenjski dosežek. Vse svoje življenjske moči, vso svojo osredotočenost in domišljijo bi morali vložiti v znanje, kako ljubiti. Ljubiti iskreno, predano, z odprtim srcem, razbremenjeni vseh stereotipov in prepričanj o ljubezni.

Znanje in spoznanje črpa iz svojega dolgoletnega dela z ljudmi. Kot predavatelj in avtor knjižnih uspešnic o ljubezni ter terapevt, ki se je v praksi srečal z več sto primeri prevar, ločitev, vztrajanj v zakonih zaradi otrok in podobnega, je oblikoval dragoceno znanje in spoznanje o ljubezni.

Na Večeru v živo bo povedal, kako ljubiti sebe, kako izbrati partnerja, kako s partnerjem vzpostaviti kakovosten dialog, kako izraziti svojo iskrenost in se znebiti strahu pred zavrnitvijo in tako dalje. »O vsem nas učijo, a najmanj o odnosih in ljubezni. Toda o teh bi se morali učiti največ,« pravi Bruno Šimleša.