Aktiven življenjski slog – kako začeti

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoMarion Michele in Alexander Mils, Unsplash

Thumbnail
5 min
  • DELI

Vsi vemo, da se je treba gibati. Vsi tudi vemo, zakaj: gibanje in telesne aktivnosti so ključni za vzdrževanje dobrega zdravja. Toda ali ste vedeli, da neaktivnost pomeni enako veliko tveganje za razvoj kroničnih bolezni kot katerikoli glavni dejavnik tveganja – na primer kajenje? Pomlad je pravi čas, da se spravite v formo. Tudi če nimate dostopa do telovadnice ali opreme, lahko za številne oblike koristnih telesnih aktivnosti poskrbite kar doma. Pri tem vam pomaga tudi knjiga 200 nasvetov za zdravo prehrano in boljše počutje.

Prelomna odločitev

Odločitev za večjo aktivnost je prelomna. Ne le, da boste živeli bolje, po vsej verjetnosti se bo zmanjšalo tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni in možganske kapi, pa tudi za povišan krvni tlak.

Telesna aktivnost ima pomembno vlogo v kateremkoli programu za izgubo telesne teže; ko telovadite, telo porabi več kalorij kot sicer, zato izgubljate telesno težo. Poleg tega boste boljše volje. Bolje boste spali, imeli boste več energije, ne boste občutili toliko stresa in tesnobe, okrepili boste mišice in zmanjšali tveganje za osteoporozo. Le kdo si ne želi vseh teh prednosti in pozitivnih občutkov?

Kako vadba postane del življenjskega sloga

Določite si čas za vadbo. Vključite jo v urnik tako kot vse druge pomembne aktivnosti. Tako se bo zlila z vašim življenjem in vam prešla v navado.

Prekinite pavzo. Vsakdo kdaj naredi pavzo. Toda to ni enako, kot če bi povsem odnehali. Če po treh mesecih aktivnosti en mesec ne telovadite, pavzirate. To ne pomeni, da ste zguba, zato se nikar ne vdajte. Naj vas ne peče vest – vzemite ta premor kot čas za razmislek. Vprašajte se, kaj se je zgodilo. Zakaj ste nehali telovaditi? Premislite, kako bi se lahko znova spravili v pogon. Ta pavza naj vam bo v poduk, ki vam bo pomagal nadaljevati pot proti cilju vzdrževanja telesne aktivnosti. Pomembno je, da vztrajate, tudi če vam na poti spodrsne ali če si vzamete pavzo.

Čestitajte si! Ne pozabite si čestitati, da ste v svoj dan vključili telesno aktivnost. Ko končate vadbo, namenite nekaj minut razmisleku, kako dobro se počutite po aktivnosti, in uporabite ta občutek kot motivacijo za vztrajanje pri vadbi. Ko dosežete dolgoročni cilj, se nagradite tudi navzven, lahko si na primer privoščite večer v kinu, novo oblačilo, nove športne copate, pedometer ali vstopnice za poseben dogodek.

Majhni koraki. Začnite z majhnimi koraki in poskrbite, da se boste zabavali. Vsak dan poskušajte vključiti zabavno telesno aktivnost, tako da postane del vaše rutine. Če je aktivnost zabavna, bo kmalu postala zdrava navada za vse življenje.

Realni cilji. Postavite si en ali dva dosegljiva kratkoročna in en ali dva dolgoročna cilja. Primer kratkoročnega cilja: manj sedenja! Medtem ko gledate najljubšo nadaljevanko, hodite na mestu ali delajte vaje za raztezanje. Primer dolgoročnega cilja: manj preživljanja prostega časa za računalnikom, vsaj za polovico. Tako boste imeli več časa za telesno vadbo in tudi občutek utrujenosti bi se moral zmanjšati.

Določite si čas za vadbo.

Še nekaj nasvetov

  • Ne domnevajte, da se bo že našel čas za vadbo. Vzemite si čas za telesno vadbo: vpišite treninge v svoj koledar. Naj bo vadba »termin«, ki se ga morate držati.
  • Ne bodite neaktivni in ne sedite pred televizijskim ali računalniškim zaslonom več kot dve uri skupaj.
  • Ne zapadite v enoličnost – ne izvajajte vedno istih aktivnosti ob istem času. Lahko se naveličate in odnehate.
  • Ne počnite preveč, prehitro in prekmalu. Ne morete govoriti? Sopete? Vas boli? Upočasnite tempo!
  • Vadbo začnite z nizko- do srednjeintenzivnimi aktivnostmi. Naredite preizkus: lahko med aktivnostjo govorite ali pojete?
  • Ne telovadite samo zaradi izgube telesne teže.
  • Vadba naj bo raznovrstna, zabavna in prijetna. Določite tri aktivnosti, ki so vam všeč, in jih izmenjujte na urniku.