8 načinov, kako si okrepiti samospoštovanje

AvtoricaZdenka Hafner

FotoDoran Erickson, Unsplash

Thumbnail
2 min
  • DELI

Lahko je reči, da je treba verjeti vase, a težje je to udejanjiti v vsakodnevnem življenju. Tudi če s samozavestjo nimate težav, pridejo dnevi, ko ste preprosto prestrogi do sebe. Podvomite, ali ste dovolj dobri, dovolj bistri in dovolj privlačni. Knjiga Verjemi vase to spiralo negativnosti obrne na glavo z obilico nasvetov, predlogov in citatov. Korak za korakom vas vodi do krepitve samozavesti, da se boste bolje počutili v svoji koži. Preverite nasvete, kaj storiti, da se znajdete na tleh.

1. Okrepite samospoštovanje

Samospoštovanje je način, kako razmišljate o sebi in kako se ob teh mislih počutite. Prepričanja o tem, kakšne vrste človek ste, kakšne so vaše zmožnosti, kaj je vaša vloga v svetu in kakšna je vaša prihodnost, v veliki meri vplivajo na samospoštovanje.

Če se premalo spoštujete, to lahko pomeni, da ne uživate življenja v vsej polnosti in da vam to preprečuje, da bi sprejeli izzive ali poskusili kaj novega. Dobra novica pa je, da lahko samospoštovanje okrepite.

Veliko načinov je, kako lahko okrepite samospoštovanje, in večina je lahkih, čeprav na videz niso vedno preprosti. Z vajo pozitivnosti in praktičnimi koraki v vsakdanjem življenju lahko preženete potrtost zaradi nizkega samospoštovanja in uživate življenje v vsej njegovi polnosti.

2. Nadzorujte negativne misli

Vsi imamo notranje glasove, ki nam govorijo, kaj in kakšni smo. Pri ljudeh z nizkim samospoštovanjem ti glasovi navadno pripovedujejo negativne stvari, pa naj so resnične ali ne.

Če te negativne misli pretvorimo v pozitivne, lahko korenito spremenimo svoje mnenje o sebi.

3. Zdravilna moč čuječnosti

Bodimo iskreni: biti sam s svojimi mislimi je precej neprijetno, če naš notranji glas preprosto noče utihniti. Vendar morate narediti točno to, če želite okrepiti samospoštovanje.

S čuječnostjo učite možgane razmišljati jasno in pozitivno, premagati negativne misli in sprejeti lepe.

4. Ne pozabite na spanje

V povprečju potrebujemo okrog osem ur spanca na noč in priporočljivo je, da je vsaj nekaj teh uric pred polnočjo.

Spanec je ključen, da si lahko telo in glava odpočijeta; če ne spite dovolj, so vaše misli bolj negativne, saj je telo pod stresom.

5. S sprostitvijo nad stres

Pomemben korak k več pozitivnosti v življenju je sproščanje. Na ta način se telo znebi stresa in napetosti, vi pa ste srečnejši. In srečnejši ko ste, srečnejše so vaše misli!

6. Ni ga čez dobro počutje

Del procesa krepitve samospoštovanja je zavedanje, da smo lahko lepi in samozavestni ne glede na zunanji videz. To čisto zares drži – za »lepoto« ni nobenega standarda.

Lahko pa spremenimo prehranjevalne navade in se posvetimo telesni vadbi, kajti oboje temeljito izboljša počutje. Kadar koli se pogledate v ogledalo, si povejte kaj lepega, saj si to zares zaslužite.

7. Kaj pa družabni mediji?

Družabni mediji igrajo velikansko vlogo v našem življenju in zelo vplivajo na samospoštovanje. Ni pomembno, ali ste nori na Facebook ali navdušeni nad Instagramom, najverjetneje imate profil na enem od omrežij.

Družabni mediji so odličen način za povezovanje z ljudmi, niso pa vedno zelo spodbudni za samospoštovanje.

8. Pogovor in iskanje pomoči

Govoriti o pomanjkanju samospoštovanja se morda zdi neprijetno, a v resnici vas imajo vaši prijatelji in domači radi in bi vam z veseljem pomagali, da bi v odnosu do sebe postali pozitivnejši.

Spremembe so včasih težavne in v veliko pomoč nam je, če imamo koga, ki nam stoji ob strani.