8 načinov, kako izboljšati razpoloženje s hrano

AvtoricaVesna Ravnikar

Thumbnail
5 min
  • DELI

Ko smo pod pritiskom in se počutimo napeto, nam bo ustrezna prehrana dala dodatno energijo, ki jo potrebujemo za spopadanje s stresom. Spoznajte prehranske zapovedi, ki pomagajo telesu pri obvladovanju stresa.

Thumbnail

Poiščimo ravnovesje

Zdrava, uravnotežena prehrana je najboljši način, da si zagotovimo vsa hranila, ki jih potrebujemo za dobro duševno zdravje.

Thumbnail

Jejmo polnozrnate kosmiče

Živila, kot so rjav riž, polnozrnati kuskus, testenine iz polnovredne moke, ajda in oves, poskrbijo za enakomerno oskrbo možganov z glukozo, ki je njihovo osnovno gorivo. Polnozrnata žita vsebujejo tudi vitamin B, ki ga povezujemo z dobrim razpoloženjem.

Thumbnail

Vedno zajtrkujmo

Hranljiv zajtrk bo možgane oskrbel s hranili in glukozo. Poskusimo jajca s polnozrnatim opečencem in sadjem ali skledo polnozrnatih kosmičev, denimo müsli s sadjem.

Thumbnail

Jejmo redno

Redni obroki so bistveni, da preprečimo nihanje ravni glukoze v krvi.

Thumbnail

Beljakovine pri vsakem obroku

Beljakovine, recimo v mesu, jajcih, ribah, leči, fižolu ali tofuju, nas oskrbujejo z gradniki za nevrotransmitorje, ki vplivajo na razpoloženje.

Thumbnail

Več mastnih rib na krožniku

Esencialne maščobne kisline omega-3, ki jih vsebujejo mastne ribe (na primer losos, skuše in sardine, kot tudi orehi in laneno seme), so zelo pomembne za možgane.

Thumbnail

Sedem obrokov sadja in zelenjave na dan

S sedmimi obroki sadja in zelenjave na dan telo oskrbimo s pomembnimi vitamini in minerali, ki so bistveni pri encimskih reakcijah, pomembnih za delovanje možganov.

Thumbnail

Izogibajmo se predelani hrani

Transmaščobe, poznane tudi kot hidrogenirane ali delno hidrogenirane maščobe, ki jih najdemo v nekaterih piškotih, pecivu in industrijsko pripravljenih obrokih, lahko vplivajo na absorpcijo zdravih maščob. Predelana živila običajno vsebujejo tudi veliko sladkorja, ki lahko povzroči nihanje glukoze v krvi in sproži razpoloženjski »vlakec smrti«.