6 shujševalnih diet

Thumbnail
8 min
  • DELI

Dejstvo je, da debelost postaja globalni problem. Z naraščanjem težav, ki jih prinaša nezdravo prehranjevanje in preveč udobno (sedeče) življenje, kot gobe po dežju vznikajo tudi shujševalne diete. V množici priročnikov za bolj zdravo in vitko telo boste zagotovo našli način prehranjevanj, ki vam je pisan na kožo.

Hujšanje z ogljikovimi hidrati in maščobami

Michel Montignac, pionir Gl-diete in avtor svetovne uspešnice Jem, torej hujšam, je svetu razkril, kako lahko jemo hrano, ki jo imamo radi – sir, meso, čokolado – pijemo zraven vino, in vendar shujšamo. Njegova metoda temelji na živilih z nizkim glikemičnim indeksom, kar zagotavlja dolgoročno zmanjševanje telesne teže.

Nazaj k naravi

Za skovanko »paleoprehrana« se ne skriva nič drugega kot težnja po vrnitvi k živilom, ki so čim bolj naravna. Paleoživila si pridelamo in »nalovimo« sami, na tržnici in oddelkih s svežo hrano, potem pa jih doma skuhamo, spečemo ali pojemo surova, če so užitna tudi taka. Koncept paleoprehrane, kot jo predstavlja knjiga Praktični paelo, ima še dve pomembni značilnosti: odreka se žitom in podpira uporabo kakovostnih maščob.

Hitro vidni rezultati

17-dnevna dieta dr. Mika Morena obljublja zanesljivo izgubo kilogramov v samo 17 dneh. Dr. Mike je dieto zasnoval po ciklih, pri čemer je upošteval različne procese v telesu, ki pomagajo pri hujšanju. Temelji na preprostih načelih in eno od njih je, da uživamo živila, ki spodbujajo topljenje maščob in so prijazna do prebavil. Vzemite si 17 dni, ne bo vam žal.

Do 7 kilogramov v 10 dneh

10-dnevno čiščenje z Zelenimi smutiji je razstrupljevalni program, ki nam pomaga shujšati, pridobiti nove moči, zmanjšati skomine po hrani in izboljšati splošno zdravstveno stanje. Za deset dni moramo iz prehrane izločiti nekatera živila ter »reprogramirati« okušalne brbončice, da bodo zahtevale zdrava, s hranili bogata živila. Po končanem čiščenju bo naše telo samo po sebi hlepelo po zdravi, naravni hrani.

S preprostimi ukanami nad sladkor

Na sladkor smo zelo navezani, pa čeprav dokazano povzroča številne zdravstvene težave: nihanje razpoloženja in teže, težave s spanjem in ščitnice ... Nutricionistka Sarah Wilson je za knjigo Adijo, sladkor sestavila znanstveno preizkušen 8-tedenski program izločanja sladkorja iz prehrane in vrsto slastnih receptov brez sladkorja. In posledica? Bister um in čisto telo, polno nove energije, ter odlično počutje!

Na glavo obrnjena dieta

Dr. Ludwig je avtor metode, ki ne zahteva zmanjšanja vnosa kalorij niti napadov lakote. Čar te diete, opisane v knjigi Vedno lačni?, je v pravilni kombinaciji živil, ki sprožijo reprogramiranje maščobnih celic. Ko te kalorije pridejo iz zalog nazaj v telo, telo začne izgubljati kilograme. Za začetek preizkusite recepte iz knjige, ki vam poleg vitkosti prinašajo še krepko zdravje.