10 znakov inteligence

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoRawpixel

Thumbnail
3 min
  • DELI

Radi dolgo spite, znate igrati na inštrument in ste najstarejši otrok v družini? Če v odgovor prikimavate, ste verjetno bolj inteligentni, kot si mislite. Preverite, kateri so še znaki inteligence!

Igrate na inštrument

Znano je, da igranje na inštrument krepi miselne sposobnosti. To potrjujejo tudi raziskave, ki kažejo, da večina zelo sposobnih otrok igra na inštrument.

Ste prvorojeni otrok

Najstarejši otroci so običajno najpametnejši. Norveški raziskovalec je preučil inteligenčni količnik (IQ) 250.000 18- in 19-letnikov, rojenih med letoma 1967 in 1976, in ugotovil, da so imeli prvorojenci v povprečju IQ 103, drugorojenci 100 in tretjerojenci 99.

Ste vitke postave

V študiji izpred nekaj let so testirali 2200 odraslih in rezultati so nakazali, da večji ko je obseg pasu, manjše so kognitivne sposobnosti.

Imate mačko

Ko so leta 2014 testirali 600 študentov, so jih najprej razdelili med mačjeljubce in pasjeljubce. Tisti, ki imajo radi kužke, naj bi bili bolj družabni kot lastniki mačk. A na IQ-testih se je pokazalo, da imajo lastniki mačk boljše kognitivne sposobnosti.

Ste uživali droge

Leta 2012 so v raziskavi, ki je zajela 6000 Britancev, rojenih leta 1958, našli močno povezavo med visokim inteligenčnim količnikom v otroštvu in zlorabo drog v odrasli dobi. Visok IQ naj bi spodbujal vedenje, ki je tvegano za zdravje.

Ste levičar

Levičarje so nekdaj povezovali s kriminalnimi dejanji, saj naj bi bilo med kriminalci več levičarjev. Novejša raziskava pa levičarjem pripisuje boljše sposobnosti divergentnega razmišljanja, zato naj bi se jim hitreje porajale nove ideje.

Ste visoki

Princetonska študija iz leta 2008 je pokazala, da visoki otroci na IQ-testih dosegajo boljše rezultate, prav tako pa kot odrasli zaslužijo več kot ljudje nižje rasti.

Redno pijete alkohol

Raziskovalci so našli tudi povezavo med pitjem alkohola in visokim inteligenčnim količnikom. Tisti otroci, ki so pri IQ-testih dosegali boljše rezultate, naj bi kot odrasli spili več alkohola.

Ste zabavni

V študiji, v kateri je sodelovalo 400 študentov, so prostovoljcem najprej »izmerili« sposobnosti abstraktnega mišljenja, nato pa so jih prosili, naj napišejo naslove za različne risanke. Sodeč po ocenah neodvisnih ocenjevalcev, so se za najbolj zabavne izkazali najbolj inteligentni študentje.

Imate okoli sebe nered

V neki manjši študiji so ljudi prosili, naj poiščejo čim več načinov uporabe pingpong žogice. Tisti, ki so ideje iskali v bolj urejenih delovnih okoljih, so našli bistveno manj načinov uporabe. Če vam v službi ali doma tečnarijo zaradi nereda, jim povejte, da ga potrebujete za ustvarjanje.

Članek je bil objavljen v reviji Pogled 

Thumbnail

Naročite se na Ciciban ali Cicido in prejmite revijo Pogled brezplačno.