10 zanimivih dejstev o našem telesu

AvtoricaZdenka Hafner

FotoOliver Sjostrom, Unsplash

Thumbnail
2 min
  • DELI

Čeprav z leti vse bolj spoznavamo svoje telo in tudi lastne omejitve, se delovanju tega čudovitega stroja ne moremo načuditi. Ste vedeli, denimo, da imamo ljudje relativno malo genov (20.000)? Imamo jih več kot piščanci (16.000), vendar manj kot čebula (100.000) ali ameba (200.000). Neželeni geni namreč iz človeškega DNK izginejo hitreje kakor pri nekaterih drugih vrstah.

Ker nohti niso nujno potrebni za življenje, jih v obdobju pomanjkanja kri in hranila ne dosežejo. Prav zato so dober kazalnik človekovega splošnega zdravja in kakovosti prehrane. Spremembe, ki se pojavljajo na nohtih, so lahko znak različnih patoloških stanj oziroma bolezni.

Če vas zanima, kako visok bo vaš potomec, seštejte očetovo in materino višino (v centimetrih), nato pa za sina prištejte 13 cm, za hčerko pa 13 cm odštejte. Dobljeno število delite z 2. Dobljena ocena višine naj ne bi odstopala za več kot 10 cm.

Naša ušesa so manj občutljiva za naš govor, saj drobne mišice preprečujejo čezmerne premike slušnih koščic, kar omeji intenzivnost njihovih vibracij in prepreči okvare polža. Zato nam lasten glas ni nikoli preglasen.

Alkohol nam povzroča vrtoglavico zato, ker se naglo kopiči v kupolah notranjega ušesa ter povzroči spremembo njihove oblike in neustrezno proženje dlačnih celic. Ko se uležemo, ta odziv vztraja in možgani mislijo, da se obračamo.

Že minuta samozavestne drže tako pri moških kot pri ženskah zviša raven testosterona in zniža raven stresnega hormona kortizola. Te hormonske spremembe, ki povečajo občutek nadzora in nagnjenost k tveganju, lahko izboljšajo uspešnost na pogovoru za službo. To dokazuje, da položaj telesa lahko vpliva na naša čustva.

Otroci med 2. in 10. letom starosti vsako uro zastavijo približno 24 vprašanj.

Med ovulacijo ženska izraža diskretne znake, ki naznanjajo njeno plodno obdobje: višji glas, zardela lica, spogledovanje in privlačnejši način oblačenja.

V procesu fermentacije v črevesu nastajajo različni plini, vključno z vodikom, ogljikovim dioksidom, metanom in vodikovim sulfidom. V večjih količinah ti plini povzročajo napenjanje in vetrove. Največ plinov nastaja pri prebavi stročnic, koruze in brokolija, med povzročitelji vetrov pa so tudi čebula, mleko in umetna sladila.

Občutek vznemirjenega želodca pred odhodom na oder ali pred pomembnim intervjujem je posledica zmanjšanja pretoka krvi v želodcu v sklopu priprave telesa na stres. Nekatere živčne celice, ki so del gostega živčnega omrežja želodca, lahko ob zmanjšanju prekrvitve sprožajo občutek ščemenja ali celo slabost.

Če bi vse naše dihalne poti napeljali v ravni črti, bi merile kar 2400 kilometrov.

Želite izvedeti več? Pobrskajte po knjigi