Zvezdniški kuharji

AvtorMario Aubreht

Fotoarhiv MK

Thumbnail
6 min
  • DELI

Kuharske knjige so bile vedno zanimive, saj se ukvarjajo z nečim, kar je zelo blizu vsakemu človeškemu bitju – s potrebo po hrani in čutnem zadovoljstvu, ki ga občutimo ob vsakem slastnem in sočnem grižljaju. Ob privlačnih receptih in čudovitih fotografijah jedi se vsakomur pocedijo sline.

Kuharija je že pred leti osvojila tudi male zaslone in začela svoj pohod po spletu. Kuharji so postali prave globalne medijske zvezde in uspešni poslovneži, po slavi in bogastvu pa se lahko merijo z zvezdniki iz katere koli veje zabavne industrije.

Z novimi časi so ozaveščeni zvezdniški kuharji postali tudi družbeno odgovorni promotorji kakovostnega in polnovrednega prehranjevanja ter na svoj način tudi varuhi zdravja svojih bralcev in gledalcev. Poglejmo, kdo so najbolj priljubljeni zvezdniški kuharji ta hip.

Jamie Oliver

Eden najprepoznavnejših televizijskih obrazov, s katerim se je tudi začel veliki bum novodobnih serij o kulinariki, je strasten zagovornik revolucije v prehrani. Zavzema se za uvajanje zdrave in polnovredne prehrane v vrtcih in šolah, zmanjšanje debelosti in vsesplošno izboljšanje zdravja.

Prepričan je, da je z izobraževanjem staršev in otrok o zdravi prehrani mogoče rešiti svet. Ljubezen do kuhanja je podedoval od svojih staršev, ki sta vodila pub v njegovem rojstnem kraju. Tam je začel pomagati v kuhinji ter si s tem služiti žepnino, že pri 16 letih pa se je vpisal na šolo kulinarike v Westminstru. Ko se je leta 1997 pojavil v dokumentarnem filmu o restavraciji River Cafe, v kateri je tedaj delal kot pomočnik šefa kuhinje, so ga opazili BBC-jevi producenti.

Sprejel je ponudbo za serijo oddaj Kuhinja do nazga, ki je kmalu potolkla vse rekorde gledanosti. Njegova zvezdniška pot se je začela. Od tedaj je kuhal za britanskega premierja, kraljevo družino, nogometni klub Manchester City in številne slavne osebnosti, odpiral in zapiral verige restavracij ter postal eden najslavnejših TV-obrazov vseh časov.

Gordon Ramsay

Ognjeviti Škot, danes nosilec 16 Michelinovih zvezdic (po številu sta pred njim le še njegov mentor Joel Robuchon z 31 in Alain Ducasse z 21), je kuharski mojster brez dlake na jeziku. V njegovih TV-oddajah se kar kadi od kletvic in vznemirjenja. A pisec uspešnih kuharskih knjig in lastnik številnih restavracij po vsem svetu je kuhar postal povsem po naključju.

Pri sedemnajstih je namreč zaradi poškodbe kolena moral zapustiti pomladek nogometnega kluba, ker pa ni imel veliko izbire, se je vpisal na krajevno gostinsko šolo in se učil hotelirstva. Ljubezen do kuhanja, ki jo je podedoval od mame, ga je kmalu po šoli odpeljala v niz hotelskih restavracij, kjer je delal in se učil pri lokalnih mojstrih. Po treh letih je odšel v Francijo, kjer se je nekaj let učil pri največjih imenih francoske kulinarike.

Po vrnitvi v Anglijo se je zaposlil kot glavni kuhar v restavraciji Aubergine, kjer je v treh letih dela pridobil kar dve Michelinovi zvezdici in pri 27 letih postal najmlajši kuhar na svetu, ki mu je to uspelo. Še isto leto, leta 1996, je napisal svojo prvo kuharsko knjigo, čez dve leti pa odprl svojo prvo restavracijo. Danes je eden najslovitejših kuharskih TV-zvezdnikov.

Ella Woodward

Brezskrbno življenje mlade študentke se je nehalo v trenutku, ko je zbolela za zelo resno in precej redko boleznijo, ki je prizadela njeno vegetativno živčevje, odgovorno za nadzor in pravilno delovanje osnovnih življenjskih funkcij v telesu.

Zdravila in steroidi niso bistveno pomagali izčrpanemu organizmu in skoraj ves čas je preživela v postelji, saj ni mogla niti hoditi. Posledice dolgoletnega prehranjevanja s sladkarijami in hitro hrano so bile zelo hude in končno je spoznala, da je odgovornost za zdravje v njenih rokah. Začela je raziskovati zdravo prehranjevanje in čez noč prestopila na polnovredno zelenjavno prehrano ter se odpovedala vsem vrstam mesa, mlečnim izdelkom, glutenu, vsej predelani hrani, ki vsebuje kemične dodatke, predvsem pa je opustila prečiščeni sladkor.

Vendar se je morala končno naučiti kuhati, da je lahko skrbela za lastno prehrano. Tako je začel nastajati tudi njen blog, v katerem je začela objavljati recepte, ki jih je sama preizkusila. Hkrati se je njeno zdravstveno stanje začelo hitro izboljševati.

Navdušena nad opaznimi spremembami se je odločila napisati knjigo in podeliti svojo dragoceno izkušnjo z drugimi. Njena prva kuharska knjiga Slastno z Ello je požela toliko navdušenja, da velja za najbolje prodajan kuharski prvenec vseh časov. Kmalu je izdala še več knjig, skupaj kar pet. Spremljate jo lahko na https://deliciouslyella.com/.

Tom Kerridge

Srečni kuhar, kot ga imenujejo zaradi njegove posebne diete, ki jo je opisal v svoji zadnji knjigi, je na svoj štirideseti rojstni dan ugotovil, da tako ne bo šlo naprej. Tehtal je namreč že celih 190 kilogramov in vedel je, da je to veliko preveč tudi za poklicnega kuharja. Moral je nekaj narediti.

Preučil je celo vrsto različnih diet, ki pa zaradi njegovega dela niso bile primerne in ne bi prinesle pravega učinka. Odločil se je, da bo iz svoje prehrane za začetek izločil ogljikove hidrate, ker je vedel, da so glavni krivec za nalaganje maščobnega tkiva v telesu, ter da bo spremenil življenjski slog, da bi dosegel dolgoročen učinek. Povečal je vsebnost beljakovin in zelenjave na svojem jedilniku ter tako dobil prehrano, bogato s snovjo, ki je zaslužna za tvorbo dopamina, hormona sreče, v možganih.

Ugotovil je, da ga prav ta občutek sreče in zadovoljstva, ki ga pridobiva s pravilno prehrano, motivira, da nadaljuje svojo dieto. Vendar, da ne bo pomote, njegov jedilnik še vedno vsebuje veliko jajc, mesa (njegov zaščitni znak je počasi pečena svinjska pečenka), mastnih rib in vseh vrst zelenjave. Skupaj z ženo Beth vodita edini pub v Veliki Britaniji, ki je prejel že dve Michelinovi zvezdici. Do sedaj je shujšal že 70 kilogramov in to še ni konec.

Sarah Wilson

Nekdanja urednica avstralskega Cosmopolitana, novinarka in televizijska voditeljica ter priljubljena blogerka je svojo prvo kuharsko knjigo, ki jo je izstrelila naravnost med najsijajnejše zvezde tega žanra, naslovila Adijo, sladkor. Kar nam takoj veliko pove – sladkor je bil namreč kriv, da je zbolela.

Najprej je imela huda nihanja razpoloženja in težave s spanjem, potem težave z delovanjem ščitnice in nadledvičnih žlez, nato so se ji razvile avtoimunske bolezni, zaradi katerih trpi še danes.

Spremenila je način življenja in prehranjevanja. Potrebovala je dva meseca, da se je popolnoma navadila živeti brez sladkorja, medtem pa se je njeno zdravstveno stanje bistveno izboljšalo. V knjigi Adijo, sladkor je popisala dvomesečni program razstrupljanja z recepti za popolne jedi in tudi sladice brez vsebnosti dodanega sladkorja.

Sarah je velika ljubiteljica narave in pohodništva ter popolnoma navdušena nad Slovenijo, ki jo je prvič spoznala ob izidu slovenskega prevoda svoje knjige. Več lahko preberete na njenem blogu www.sarahwilson.com.