Zakaj pisati razglednice?

AvtorMario Aubreht

FotoHéctor J. Rivas, Unsplash

Thumbnail
5 min
  • DELI

Mogoče se vam vprašanje iz naslova zdi povsem brezpredmetno, saj imamo danes pač pametne telefone in preostale naprave, s katerih je veliko hitreje in bolj priročno poslati kratek sms, e-pošto ali objavo na družabno omrežje. Vendar, pomislite! Kaj vam osebno pomeni sms ali e-pismo, ki vam ga je poslal nekdo z dopusta? »Ej, fajn se 'mamo, beee!« Kaj pa objava na družabnem omrežju, ki je namenjena vesoljnemu občinstvu? Minuta, dve, in taka novička izgine v morju drugih, povožena z drugimi objavami in pozabljena.

Košček papirja, ki izginja iz naših nabiralnikov

Čisto drugače je, če v svojem »fizičnem« poštnem nabiralniku razen položnic in reklam presenečeni najdete razglednico, naslovljeno na vaše ime. Pravo pravcato, s sliko nekega oddaljenega kraja ali reprodukcijo kakšne umetniške slike, z osebnim sporočilom, ki ga je pošiljatelj napisal lastnoročno … In se pri tem potrudil … In se medtem dvakrat zmotil … Morda je poslal ročno izdelano razglednico, okrašeno s še nerodnimi otroškimi ročicami. »Draga teta Ana, na morju smo! Danes sem se naučila plavati! Čisto sama znam plavati!«

Verjetno se boste strinjali, da teh lepih navad, kot smo jo imeli nekoč, ni več. In da nimamo več veliko težav s pospravljanjem kartic, voščilnic in razglednic, ki so nekoč krasile hladilnik, vrata omare ali vitrino, nas čakale naslonjene na vazo v veži. Obvestilo na Facebooku se ne more kosati s tem, saj traja le nekaj minut, dokler ga ne povozijo obvestila drugih. Razglednica pa ostane. Včasih nas leta in leta spominjajo na neki trenutek, osebo, kraj, dogodek, dopust ... Nekaj, na kar lahko navežemo še vrsto drugih spominov … Nekaj globljega in bolj vrednega. Ali kot je svojemu sinu Simonu na razglednici nekoč zapisal pesnik Aleš Debeljak: »Pravijo, da se izgovorjena beseda izgubi, napisana pa ostane. Ampak glavni razlog je, da se pusti neka sled ljubezni in pozornosti!«

Pisanje razglednic kot umetnost

Aleš Debeljak je vse življenje strastno pisal razglednice, ki so zdaj zbrane v knjigi Saj grem samo mimo. Nakupil jih je na desettisoče in nenehno pisal sporočila na hrbtno stran reproduciranih podob. Pošiljal jih je staršem, sestri, prijateljem, pisateljskim in profesorskim sopotnikom, svojim otrokom ... O tej njegovi navadi so za knjigo napisali spomine in razmišljanja Erica Johnson Debeljak, Aleš Berger, Andrew Zawacki, Matjaž Pikalo in Igor Štiks.

Pisanje razglednic je torej izjemno osebna gesta. Razglednice namreč nihče ne more poslati na več naslovov, le vsakemu prejemniku posebej, lastnoročno. In pri tem se mora potruditi. Kaj še sporoča razglednica?

Kaže, da vam je mar

E-mail lahko napišete v le nekaj sekundah ali minutah, pošiljanje razglednice pa je razdeljeno v več korakov: najprej morate izbrati pravo ali jo pa izdelati, če to zahteva sporočilo, potem jo morate napisati. Z roko. Še znate pisati na roko? Brez čečkanja? OK, potrudili ste se. In to se pozna. Vaš naslovnik bo presenečen in vesel, znal bo ceniti vaš trud in napor. Vzeli ste si čas.

Z razglednico izstopate

Če želite narediti vtis, pošljite kartico ali razglednico. Redkokdo se danes tako potrudi, prejemnik bo navdušen že nad samim dejstvom, da ste jo poslali.

Dnevnik potovanj

Vaše razglednice so lahko pravi dnevnik vaših potovanj. Pošljite si razglednico z vsakega konca sveta, ki ste ga obiskali, obeležite z razglednico vsak pomemben in prijeten dogodek. Na ta način boste v spomin lahko vedno priklicali tiste lepe trenutke. Opišete lahko, kaj se je zgodilo, komentirate, kako je motiv na razglednici povezan s tem dogodkom ...

Pomaga zmanjšati raven stresa

Sodobno življenje od nas veliko zahteva, zelo je razgibano in s tem pride tudi stres. Če se odločite, da razglednico ali voščilnico naredite sami, boste misli preusmerili drugam, se umirili in osvobodili pritiska. Če vam pomaga, lahko oblikujete tudi več razglednic ali voščilnic na dan.

Morda boste tudi sami kakšno prejeli

Razglednica v poštnem nabiralniku nedvomno prinaša veselje prejemniku. Že zato, ker je nepričakovana in popolnoma drugačna od vsake druge geste danes. In če pošljete razglednico, obstaja velika možnost, da jo boste tudi sami prejeli. Morda se boste odločili za redno pošiljanje razglednic in tako z leti zgradili lepo zalogo spominov.

Lepo je videti na steni

Vsaka beseda, ki je napisana na hrbtni strani, je pomembna, vendar večino ljudi bolj zanima, kaj je na sprednji strani. Na vašo razglednico ljudje lahko reagirajo na več načinov. Če članom družine pošljete svojo sliko, jo lahko uokvirijo. Če pošljete razglednico z motivom pokrajine, jo lahko dajo na steno za okras. V vsakem primeru je kartica lahko okras v prostoru, kjer se nahaja.

Je odličen način, da se nekomu zahvalite

Ali je v vašem življenju kdo, ki si zasluži prav posebno zahvalo? Mogoče ste tej osebi hvaležni za vse, kar je doslej storila za vas. Ne glede na razlog je pomembno, da tej osebi sporočite, da ste ji hvaležni. Po navadi tipičen e-mail z zahvalo ne zaleže. Za zahvalo potrebujete nekaj bolj osebnega. Če živite daleč stran, ni boljšega načina za zahvalo, kot je pisanje razglednice.

Na kaj morate biti pozorni, preden odpošljete razglednico?

  • Ko izbirate razglednico, imejte v mislih prejemnika.
  • Če ga dobro poznate, ne bo težko izbrati pravega motiva, poskušajte izbrati nekaj, kar mu bo ugajalo.
  • Sporočilo začnite s prijaznimi pozdravi in ves čas ohranite osebno noto.