Vrtnarjenje za popolne začetnike

AvtorMario Aubreht

FotoFriedrich Strauß in arhiv MK

Thumbnail
7 min
 • DELI

Pomladansko sonce na dan privabi dobro voljo in željo po spremembi. Zakaj letos ne bi olepšali svojega balkona? Ne le to, lahko bi imeli pravi mali vrt na balkonu! Rastlinjak! Naravna zelenjava in zelišča za v lonec in sveže rože za okras, kaj je boljšega?! A kako začeti? Predstavljamo osnovno orodje in opremo (več o vrtnarjenju na balkonu najdete v knjigi Vrt na balkonu, mestno vrtnarjenje za začetnike, vi pa potrebujete le še nekaj dobre volje za začetek.

Zemlja v priročnem »formatu«

Kje dobiti zemljo za balkonski vrt? Če imate dobre roke, jo lahko sami prinesete iz gozda ali z njive, dodali ji boste le nekaj gnojila. Lahko pa jo kupite v semenarni ali vsaki večji trgovini, vendar je za marsikoga precej nerodno nositi veliko vrečo zemlje v denimo šesto nadstropje brez dvigala. V tem primeru lahko uporabite zemljo v briketih.

Briketirana zemlja za rože vsebuje povsem običajen substrat, ki sta mu bila pod pritiskom odvzeta voda in zrak. Zemlja je stisnjena v lahke opeke, ki jih je mogoče skladiščiti tudi na zalogo. Doma vam ni treba storiti nič drugega, kot da brikete vzamete iz embalaže in jih položite v vedro z vodo. Iz enega briketa, odvisno od izdelka, dobite od sedem do dvanajst litrov substrata, kar bo zadostovalo za kar lepo število cvetnih lončkov na vašem balkonu.

Priprava zemlje

Nekaj o gnojilih in dodatkih

Pri dodajanju gnojil lahko izbirate med organskimi in mineralnimi gnojili. Najbolj znana organska gnojila so kompost, roženi ostružki in rožena moka. Njihova prednost je v tem, da hranila postopno oddajajo v okolico in zato delujejo več tednov. Kompost poleg tega izboljšuje sestavo rastlinskega substrata.

Nekateri vrtnarji iz ekoloških razlogov ne želijo uporabljati zemlje, obogatene s šoto, naravna šotišča so namreč ogrožena zaradi izkopavanja. Bodite pozorni na napise na embalaži, če imate tudi sami podobne pomisleke. V teh primerih so podlaga kompost, humus iz lubja, lesena, kokosova ali konopljina vlakna.

Orodje, ki ga potrebujete za vrtnarjenje na balkonu

 • Ročna lopatka: za polnjenje lončkov z zemljo, za začetek bo dobra tudi kakšna stara žlica.
 • Zalivalka: različne verzije na izbiro, za začetek je lahko navadna plastenka.
 • Vrtne škarje: priskočijo na pomoč v številnih vrtnarskih zadregah.
 • Material za privezovanje: primerno je vse, kar ne zareže v veje, od vrvice iz jute do izolirane žice.
 • Bambusove palice: lahko so tudi iz drugega lesa, so rešitev za vse rastline, ki potrebujejo oporo.
 • Ročne grabljice: pomagajo pri rahljanju zemlje.
 • Sadilni klin: paličica iz azijske restavracije ali ročaj žlice sta prav tako v redu.
 • Sito: za prekrivanje posevka s tanko plastjo zemlje.
 • Pršilka: z njo po sejanju navlažite zemljo, ne da bi odplavilo semena.
 • Posode: nekam morate vendar pretresti zemljo in posaditi rastline.
 • Podloga za rastline: da balkon in kuhinjska miza ostaneta čista, prav tako avto ob prevozu rastlin.
 • Rokavice: morajo se dobro prilegati, sicer v rokah ni pravega občutka.

Predkultura: pravi in za nekatere edini začetek

Še preden je dovolj toplo in svetlo, vzgojite sadike, ki jih boste pozneje presadili. Če želite imeti cvetje v kombinaciji z zelenjavnim vrtom, je najbolje, da začnete sadike kaliti že marca.

Sadike paradižnika in paprike lahko vzgojite v lončkih.

Zakaj ne morete vseh rastlin kar posejati v zemljo? Vzrok je v njihovem izvoru. Paradižniki so doma v Južni Ameriki in na naši zemljepisni širini bi bilo poletje zanje prekratko, da bi cveteli in obrodili plodove.

Zato jih najprej vzgojite v lončkih in jih konec maja, ko je dovolj toplo in nevarnost pozebe mine, presadite v lonce ter postavite na prosto, da bodo zares lahko pognali. Podobno velja za papriko, jajčevce in kumare. A tudi druge rastline, kot so fižol, solata in zelnate rastline, lahko rastejo v lončkih. zaščiteni pred ušmi, polži in drugimi škodljivci, dokler ne dosežejo določene velikosti in postanejo odpornejši.

Mini rastlinjak

Iz časopisnega papirja ali jajčnih kartonov naredite majhne lončke.

Mini rastlinjak iz jajčnih kartonov
 • Jajčni kartoni in lončki iz papirja nadomestijo drage setvene plošče iz lesa ali kokosovih vlaken. Pozneje lahko posamezne kartonske čašice ločite in posadite skupaj s sejančkom. Jajčni karton napolnite z zemljo in porazdelite semena, denimo paradižnik ali sončnice.
 • Po eno leseno paličico vtaknite v štiri vogale in od dve do tri v srednje rebro kartona. Srednje paličice naj štrlijo nekoliko bolj ven, da lahko odvečna vlaga odteče k vogalom.
 • Zdaj vse pokrijte s prozorno folijo. Košček plute na vsaki paličici prepreči, da bi se folija raztrgala.