Urška Fartelj: »Kuhinja naj bo prostor, kjer ustvarjamo po svoje«

AvtoricaVesna Ravnikar

FotoKristian Ravnič

Thumbnail
3 min
  • DELI

»Hrana je kot dobro olje, od katerega je odvisno, kako bo tekel naš motor,« pravi Urška Fartelj, avtorica izjemno priljubljenega kulinaričnega bloga 220stopinjposevno. Simpatična Prekmurka na spletu že pet let objavlja navdihujoče recepte za slastne dobrote iz domače kuhinje. Njeni preizkušeni družinski recepti so našli pot v številne slovenske in tuje domove – blog 220 stopinj poševno vsak mesec obišče več kot 110 tisoč ljudi.

Kuhajmo poševno

Svoje okusne recepte je Urška zbrala tudi v knjigi, ki nosi ime njenega bloga – 220stopinjposevno. Od kod to nenavadno ime? »Ker se pri 220 stopinjah Celzija pripravijo naše najljubše jedi,« pojasni mama dveh nadobudnežev. In zakaj poševno? Ker je pri kuhi treba tudi improvizirati: »Če nam v življenju od prvih korakov naprej narekujejo, kaj naj jemo, kako se obnašamo, katerih pravil naj se držimo, naj bo kuhinja prostor, kjer bomo lahko ustvarjali po svoje, torej šli poševno. Če nam ni všeč bela moka, jo zamenjajmo za polnozrnato, če nam je ljubše jabolko, z njim zamenjamo hruško. Pojdimo poševno, odkrivajmo nove okuse, kombinacije in znanja,« razlaga Urška.

Diplomirano organizatorko – menedžerko je v svet kuharije pripeljala družina. Priznava, da v mladosti ni kuhala, za kuhalnico je prijela šele, ko je družinica dobila prvega otroka. In ko so se začele težave z zdravjem, najprej sinove alergije in intolerance, pozneje pa tudi njene kronične bolezenske težave z bolečinami, se je popolnoma odpovedala pripravljeni hrani, polni umetnih dodatkov.

Od juh od sladic

Pri Fartljevih kuhajo obroke iz osnovnih živil, in to popolnoma od začetka. Stavijo na juhe (»Juha je temelj,« je govorila že Urškina mama, poleg tega pogreje želodec in ozdravi marsikatero tegobo), jedi na žlico (te se ponavadi na njihovem jedilniku znajdejo v hladnejših dneh), pa testenine (seveda domače) in krompirjeve jedi (Urška najraje izbere rdeči krompir). Na družinski mizi se skoraj vedno znajde tudi skleda solate.

Urška Fartelj z družino

Posebno poglavje so za Urško sladice – predvsem zato, ker jo na poseben način spominjajo na mamino sladko kuhinjo. »Slaščice iz mamine kuhinje imajo poseben okus. To je okus po ljubezni in vsem, kar prinese ta čarobna beseda – po žitnih poljih, žuljavih rokah, ki so najprej garale na polju in potem nežno gnetle testo za makove kifeljčke, po maminih besedah: »zapiraj vrata, da se testo ne prehladi«, medtem ko je vzhajalo, po tem, kako smo otroci komaj čakali nedeljska jutra in ugibali, po čem sladkem bo tokrat zadišalo iz peči na drva,« se spominja. »Čeprav sladice takrat niso bile tako bogate na pogled in iz tako raznovrstnih sestavin kot danes, so bile zelo dragocene. Narejene so bile s toplino, zgaranostjo in predvsem časom, ki sta nam ga namenila mama in oče.«

Knjiga družinskih receptov za vse priložnosti

V svoji prvi kuharski knjigi je Urška Fartelj zbrala sto najboljših receptov, ki so preprosti za pripravo, okusni in družinam prijazni. Ste za pečeno bučno juho, lososa z mandlji ali gratinirano cvetačo? Po Urškinih napotkih lahko pripravite tudi čisto prave prekmurske specialitete, od bograča do bujte repe, od langaša do prekmurske gibanice. Tu so še ajdova kaša z jurčki in slanino, pa brodet iz pečice, ponarejeni piškoti Moto, miške in še kaj … 

Tako kot na blogu tudi v knjigi Urška daje prednost uporabnosti svojih receptov, saj si želi čim več ljudi navdušiti za kuhanje. S svojo kuharijo sporoča, da se lahko vsak nauči kuhati, če le hoče. Zato spodbuja, da začnete v kuhinji ustvarjati, preizkušati nove recepte, se poigravati z okusi in uživati v priprave hrane zase, za svojo družino in za vse, ki jih imate radi.