Spoznajte edini otroški muzej v Sloveniji

AvtoricaMojca Bogataj

Fotoarhiv Muzeja novejše zgodovine Celje, Damjan Švarc

Thumbnail
6 min
  • DELI

Celjski muzej, v katerem ni tišine, je prvi in za zdaj edini otroški muzej v Sloveniji. Njegovo ciljno občinstvo so predšolski otroci in otroci do vključno četrtega razreda. Osnovno vodilo muzeja Hermanov brlog, po katerem otroke vodi prikupna maskota Herman Lisjak, je spoznavanje sveta z igro. O muzeju in njegovem poslanstvu smo se pogovarjali z Jožico Trateški, višjo kustosinjo in vodjo pedagoških programov v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Lik Hermana Lisjaka spremlja obiskovalce po vsem muzeju. Od kod njegovo ime?

Lik Hermana Lisjaka je naslikala Jelka Reichman. Po značaju uvrščamo lisjaka med izredno radovedne in malce zvite živali. Prav tak je tudi edini uradni prebivalec otroškega muzeja. Ime je dobil po grofu Celjskem. Pred leti smo v Muzeju novejše zgodovine Celje ta lik oživili z mehko in prijazno maskoto, ki se z obiskovalci srečuje na razstavah, v gledališču, na praznovanju rojstnih dni in na gostovanjih po Sloveniji in tujini.

»Otrokom omogočamo, da lahko razstavljene vsebine tipajo, gledajo, poslušajo, vohajo in včasih tudi okušajo.«

Katera razstava je do sedaj med otroki požela največ zanimanja?

Do odprtja stalne razstave Brlog igrač leta 2014 smo v otroškem muzeju približno na poldrugo leto menjavali občasne razstave, ki so otrokom približale svet kulturne in naravne dediščine. Lahko rečemo, da so bile vse razstave brez izjeme odlično sprejete. Iz preteklih obdobij bi morda izpostavili razstavi Kraški ovčar pri Hermanu Lisjaku in Moj rojstni dan. Slednja je poleg vsebin navduševala z nepozabno torto velikanko.

V vašem muzeju je odveč opozorilo: »Ne dotikaj se!« Vemo, da otroci svet spoznavajo z vsemi čutili …

Trudimo se, da so naše razstave čim bolj interaktivne in da aktivirajo čim več čutov. Otrokom omogočamo, da lahko razstavljene vsebine tipajo, gledajo, poslušajo, vohajo in včasih tudi okušajo. Na razstavah se obiskovalci lahko seznanjajo z zanimivimi muzejskimi predmeti, nekateri so bolj dostopni, drugi pa so zaradi svoje izjemnosti bolj varovani.

Jožica Trateški | Foto: Damjan Švarc

Herman Lisjak se je v muzeju igral tudi z vodo?

Res je. Na razstavi »Herman Lisjak vódi po vôdi«, ki smo jo zelo približali kurikulumu osnovnih šol, je lisjak predstavljal pisani svet voda. Interaktivna občasna razstava omogoča otrokom, da lahko raziskujejo, se preizkušajo in odkrivajo nova znanja in spoznanja z igro in zabavnimi eksperimenti.

Kaj ste želeli z razstavo sporočiti otrokom?

Razstava o vodi je bila prva iz cikla štirih razstav, s katerimi bomo poleg predstavljenih vsebin ozaveščali in hkrati opozarjali otroke in odrasle, da je prihodnost našega planeta odvisna od ravnanja prav vsakega izmed nas. Zemlja je naš skupni dom.

»Bolšji sejem za otroke organiziramo dva- do štirikrat letno.«

Katere zanimivosti pripravljate v okviru razstav?

Obiskovalce vodimo po razstavi, organiziramo Hermanove otroške in družinske ustvarjalnice, predstave v Hermanovem gledališču, praznujemo rojstne dneve, se srečujemo s posebnimi gosti … Družimo se tudi med počitnicami.

Ali so v vašem muzeju vodstva po zbirkah deležni tudi nenapovedani obiskovalci?

Seveda. V otroškem muzeju so vedno prisotne prijazne muzejske animatorke, ki sprejmejo tudi nenapovedane obiskovalce ali družine. Predstavijo vsebine razstav, na željo obiskovalcev jih tudi vodijo po razstavi.

Otroški muzej Hermanov brlog

Pod balkonom muzeja večkrat na leto organizirate tudi bolšji sejem. Kaj vse obiskovalci prinesejo za prodajo?

Bolšji sejem za otroke organiziramo dva- do štirikrat letno. Otroci prinesejo igrače, družabne igre, knjige, ki jih na sejmu podarijo, zamenjajo ali prodajo za prostovoljni prispevek kupca. Sicer pa imamo na stalni razstavi prostor, namenjen podarjanju ali izmenjavi igrač.

Česa še po vašem mnenju ne smejo izpustiti starši z majhnimi otroki, če pridejo na enodnevni izlet v Celje?

Poleg ogleda otroškega muzeja Herman Lisjak priporoča sprehod ob reki Savinji in oddih v mestnem parku. Priporočam tudi obisk celjskega Starega gradu, ki ponuja edinstven pogled na mesto Celje in okolico.