Slastno pecivo sestre Bernarde

FotoTomo Jeseničnik

Thumbnail
5 min
  • DELI

Šolsko sestro Bernardo Gostečnik poznamo po priljubljenih tečajih domače peke. Varuhinja žlahtne zapuščine Slovenske kuharice, najbolj legendarne slovenske kuharske knjige, s katero Slovenci kuhamo že 150 let, je v knjigi Praznične dobrote sestre Bernarde: Drobno pecivo zbrala več kot 30 preizkušenih receptov za raznovrstne piškote, rezine, kupčke, kepice in hlebčke. Za pokušino vam ponujamo 3 slastne dobrote – išler tortice, orehove kolačke in londonske rezine.

Išler tortice

Thumbnail

SESTAVINE

Testo

30 dag moke

20 dag masla

10 dag sladkorja

½ zavitka pecilnega praška

zavitek sladkorja z vaniljo

nastrgana limonina lupinica

2 jajci

žlica ruma

Krema

⅛ l mleka

½ zavitka čokoladnega pudinga

5 dag čokolade

12 dag masla

5 dag sladkorja

žlica ruma

Obliv

7 dag čokolade

5 do 7 dag masla

In še marmelada

Postopek

Iz presejane moke s pecilnim praškom, masla, obeh vrst sladkorja, limonine lupinice, jajc in ruma zgnetemo krhko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo za živila in damo počivat na hladno za 15 minut.

Odpočito testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S krapovim obodcem izrežemo tortice in jih pri 180 °C pečemo 10 minut.

Čokoladni puding skuhamo in ohladimo (da se na površini ne bi naredila kožica, ga med hlajenjem večkrat premešamo ali še vročega prekrijemo s folijo za živila).

Čokolado za kremo zmehčamo v topli pečici. Maslo penasto umešamo, dodamo sladkor, čokolado, čokoladni puding po žlicah in rum.

Polovico ohlajenih tortic namažemo s kremo. Po dve in dve stisnemo skupaj in jih postavimo na hladno, da se krema strdi.

Za obliv posebej stopimo maslo in čokolado ter ju zmešamo v gladko zmes. Ohlajene tortice na eni strani tanko namažemo z marmelado in jih pomočimo v čokoladni obliv. Tortice lahko postrežemo takoj, ko se obliv strdi.

Orehovi kolački

Thumbnail

SESTAVINE

Testo

30 dag moke

½ zavitka pecilnega praška

18 dag masla

15 dag sladkorja v prahu

5 dag mletih orehov

2 rumenjaka

¹⁄₁₆ l kisle smetane ali mleka

Nadev

¼ l mletih orehov

6 dag sladkorja

2 žlici ruma

2 beljaka

Postopek

Iz presejane moke, pecilnega praška, masla, sladkorja v prahu, orehov, rumenjakov in kisle smetane ali mleka zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo za živila in damo za eno uro počivat na hladno.

Odpočito testo razvaljamo za nožev rob debelo, izrežemo kroge in jih položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko.

Za nadev zmešamo orehe, sladkor, rum in beljaka. Na vsak krožec položimo žličko nadeva in kolačke pečemo pri 200 °C 8 minut.

Londonske rezine

Thumbnail

SESTAVINE

Testo

30 dag moke

20 dag masla

10 dag sladkorja

nastrgana limonina lupinica

3 rumenjaki

Nadev

3 beljaki

15 dag sladkorja

zavitek sladkorja z vaniljo

15 dag mletih neolupljenih mandljev

In še 8 dag nalistanih mandljev 

Postopek

Maslo zdrobimo s presejano moko, dodamo sladkor z limonino lupinico in rumenjake ter hitro zgnetemo v testo. Oblikujemo ga v kepo, ovijemo v folijo za živila in damo za eno uro počivat na hladno.

Odpočito testo razvaljamo pol centimetra debelo, položimo na s papirjem za peko prekrit pekač in pri 200 °C pečemo 5 minut.

Beljake stepemo v trd sneg, vtepemo vanj obe vrsti sladkorja ter vmešamo mlete mandlje.

Pečeno testo namažemo z marmelado in nato še z nadevom. Potresemo ga z nalistanimi mandlji in pečemo še dobrih 10 minut. Pečeno pecivo razrežemo še vroče na majhne rezine.