Sladoledne sladkosti

AvtoricaStéphanie Bulteau

FotoFrancis Waldman

Thumbnail
5 min
  • DELI

Pripravite sladoledne sladice, ob katerih bo neizmerno uživala vsa družina. Domači okusi, sladoledi od vsepovsod in ledene fantazije … izbirajte. Celo paleto okusov, ki se jim ni mogoče upreti, najdete v knjigi Sladoled.

Sladoled s pistacijo

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

4 rumenjaki

200 ml mleka

300 ml sladke smetane

100 g sladkorja

50 gramov oluščenih nesoljenih pistacij

40 g jedilne čokolade

30 g mešanega kandiranega sadja

Postopek

Pistacije drobno zmeljite. Stresite jih v kozico z mlekom in zmes počasi zavrite. Odstavite z ognja in pustite stati 5 minut. Rumenjake stepajte s sladkorjem, dokler zmes ne postane svetlo rumena. Mleko spet pogrejte in ga med stepanjem zlijte na rumenjake.

Zmes prelijte v kozico in jo na šibkem ognju stepajte, dokler se malo ne zgosti. Odstavite z ognja, še preden se povsem nehajo delati mehurčki, in pustite, da se ohladi.

Dobro ohlajeno sladko smetano stepite in jo primešajte prej nastali zmesi. Vse prelijte v posodo z nepredušnim pokrovom in jo dajte za 2 uri v zamrzovalnik. Potem sladoled premešajte in porazdelite v 4 posodice (jogurtove lončke ali modelčke iz silikona). Nato jih denite v zamrzovalnik za 5 ur.

Nad soparo stopite nasekljano čokolado, nato iz nje na papirju za peko z žlico oblikujte štiri ovalne ploščice (7 × 4 cm). Počakajte 2 minuti in papir s ploščicami preložite na valjar, da ploščice upognete. Pustite jih, da se popolnoma posušijo, in jih odlepite s papirja. Dajte jih na stran.

Sladoled vzemite iz zamrzovalnika 5 minut prej, preden ga boste ponudili. Obrnite vsako posodico in sladoled previdno stresite na krožniček (da vam gre lažje, posodice segrejte z dlanmi). Vsako sladoledno kupolo pokrijte s čokoladnim upognjencem in jih okrasite z grobo narezanim kandiranim sadjem. Postrezite takoj.

Ledena kaprica z limono

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

3 limone

300 g zrelih češenj (uporabite lahko tudi višnjev, jagodni ali malinov sirup)

4 rumenjaki

200 ml mleka

300 ml sladke smetane

120 g sladkorja

3 žličke sladkorja v prahu

Postopek

Rumenjake in sladkor stepite z metlico, dokler zmes ne postane svetlo rumena. V kozici zavrite mleko in ga med stepanjem zlijte na rumenjake.

Zmes prelijte v kozico in jo na šibkem ognju malo zgostite, ne da bi jo nehali stepati. Odstavite jo, preden izginejo vsi mehurčki, in pustite, da se ohladi. Iztisnite limone in odlijte 120 ml soka v zmes.

Del dobro ohlajene smetane (200 ml) stepite in jo vmešajte v pripravljeno zmes. Vso mešanico prelijte v posodo z nepredušnim pokrovom in denite za 2 uri v zamrzovalnik. Nato sladoled močno premešajte in spet postavite v zamrzovalnik še za 5 ur.

Operite češnje in jih zmeljite s sladkorjem v prahu in tremi žličkami limoninega soka, da nastane zelo rahel in gladek preliv. Lahko uporabite tudi višnjev, jagodni ali malinov sirup. Stepite preostalo dobro ohlajeno sladko smetano. Vse denite na hladno.

Štiri kozarce napolnite s sladoledom do dveh tretjin (kepice naložite drugo vrh druge in jih malo potlačite). Površino lepo zgladite in prelijte s prelivom. Povrhu do roba kozarca zelo previdno naložite stepeno smetano, površino poravnajte z nožem in sladico okrasite s češnjo ali z jagodičjem, npr. ribezom.

Nasvet: Plasti nalagajte drugo vrh druge zelo natančno, da so jasno ločene med seboj in lepo vidne.

Sladoled iz bele čokolade s pomarančo

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

Za sladoled

3 cela jajca + 3 beljaki

150 ml mleka

6 žlic sladke smetane iz bombice

200 g bele čokolade

45 g sladkorja

60 g sladkorja v prahu

 

Za sirup

3 pomaranče

3 žlice limoninega soka

1 žlička timijana + 4 vejice za okras

30 g sladkorja v prahu

Postopek

Za sladoled zavrite mleko in ga zlijte na nasekljano belo čokolado. Močno mešajte, dokler ni povsem tekoča. Pustite, da se ohladi.

Rumenjake in sladkor stepite z metlico. Vseh šest beljakov stepite v trd sneg, nato jim med stalnim stepanjem postopoma dodajte sladkor v prahu.

Mešanico mleka in čokolade vmešajte v rumenjake, nato previdno še sneg iz beljakov in na koncu stepeno sladko smetano. Vso zmes prelijte v posodo z nepredušnim pokrovom in dajte za vsaj 6 ur v zamrzovalnik.

Za sirup operite pomaranče. Naribajte lupinico dveh pomaranč in ju nato potopite za 1 minuto v krop. Ohladite ju pod mrzlo vodo, osušite in dajte na stran.

Pomaranče popolnoma olupite, nato jih narežite na velike kose in jih v električnem mešalniku dolgo meljite s sladkorjem v prahu in limoninim sokom. Precedite skozi cedilo, da odstranite pulpo. Sirup prelijte v kozico, dodajte timijan in zavrite. Odstavite z ognja in pustite, dokler ne boste postregli sladoleda.

Na desertne krožnike (ali v kozarce) dajte po dve kepici sladoleda. Okrog nalijte malo sirupa, potresite naribano pomarančno lupinico in sladico okrasite z vejico timijana.