Sladki zalogajčki iz žit

Foto© Dorling Kindersley

Thumbnail
6 min
  • DELI

Starodavna žita se na naše jedilnike vračajo v velikem slogu. Ne le da so polnovredna, hkrati nas oskrbujejo z vlakninami, beljakovinami, vitamini in minerali. Zaradi široke palete okusov in tekstur lahko ta žita pripravimo, kot nam srce poželi. Tokrat stavimo na sladke recepte, še več idej pa se skriva v knjigi Čudovita žita.

Mandljeva torta s polento in malinami

Količinaza 8–10 kosov

Priprava15 minut + ohlajanje

Kuhanje45 minut

SESTAVINE

200 g masla

230 g nerafiniranega

drobnozrnatega sladkorja

3 velika jajca

1 žlička mandljevega

izvlečka

200 g zmletih mandljev

100 g polente

11⁄2 žličke pecilnega praška

200 g malin

20 g nalistanih mandljev

Postopek

Pečico segrejemo na 180 °C. Namastimo tortni model s premerom 24 cm in ga obložimo s papirjem za peko. Z električnim mešalnikom 2 minuti stepamo maslo in sladkor, da dobimo rahlo in penasto kremo. Posamič dodajamo jajca in vsakega dobro vmešamo. Nato dodamo še mandljev izvleček in stepamo še 2 minuti, da se sestavine povežejo.

V drugi skledi zmešamo zmlete mandlje, polento in pecilni prašek ter jih vmešamo v masleno kremo. Testu nato previdno primešamo še maline. Testo z žlico nanesemo v pripravljeni model, ga pogladimo in potresemo z nalistanimi mandlji.

Torto pečemo približno 45 minut, da se povrhu obarva zlato rjavo. Pečena je, ko vanjo zapičimo zobotrebec in ga izvlečemo z le nekaj drobtinicami. Torta naj se malce ohladi v modlu. Nato jo prestavimo na kuhinjsko mrežico, da se pred postrežbo popolnoma ohladi. V nepredušno zaprti posodi jo lahko v hladilniku hranimo do 3 dni.

Ajdovi piškoti s koščki čokolade in arašidi

Količinaza 12 velikih piškotov

Priprava30 minut + ohlajanje

Kuhanje15 minut

SESTAVINE

110 g masla

175 g rjavega sladkorja

1 veliko jajce

200 g ajdove moke

1/4 žličke soli

1/2 žličke pecilnega praška

85 g temnih čokoladnih kapljic

85 g slanih arašidov

Postopek

Dva pekača obložimo s papirjem za peko. V večji skledi z električnim mešalnikom penasto stepemo maslo in sladkor, da dobimo rahlo in penasto kremo. Nato vanjo ubijemo jajce in dobro premešamo.

V drugi skledi zmešamo moko, sol in pecilni prašek. Suho mešanico postopoma dodajamo masleni ter mešamo, dokler se sestavine ne povežejo. Dodamo še čokoladne kapljice in arašide ter znova dobro premešamo. Testo pokrijemo s folijo za živila in ga za približno 30 minut postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.

Iz testa oblikujemo kroglice velikosti žogice za golf, jih porazdelimo po pekačih in lahno sploščimo. Med njimi mora biti najmanj 5 cm razmika, ker se bodo med peko razlezle. Piškote pečemo približno 15 minut. V tem času se bodo obarvali zlato, videti pa bodo nekoliko premalo pečeni.

Pekača vzamemo iz pečice in počakamo najmanj 10 minut, da se piškoti ohladijo in strdijo. Nato jih preložimo na kuhinjsko mrežico, da se popolnoma ohladijo. Shranimo jih v nepredušno zaprti posodi.

Polnozrnata pita s koščki čokolade

Količinaza 6 oseb

Priprava20 minut + ohlajanje

Kuhanje1 ura in 30 minut

SESTAVINE

50 g amaranta

2 veliki jajci

75 g polnozrnate pšenične moke

1/2 žličke soli

100 g kristalnega sladkorja

100 g rjavega sladkorja

175 g zmehčanega masla

1 žlica vaniljevega izvlečka

300 g drobnih koščkov čokolade

sladkor v prahu za posipanje

Za piškotno testo

175 g piškotov

60 g rjavega sladkorja

85 g stopljenega masla

Postopek

Pečico segrejemo na 180 °C. Za pripravo testa piškote zmeljemo v drobtine ročno ali v multipraktiku. Piškotne drobtine stresemo v večjo skledo in jim dodamo sladkor in maslo. Mešamo toliko časa, da je mešanica podobna mokremu pesku.

Piškotno testo damo v model za pito s snemljivim dnom s premerom 24 cm. Dobro ga pritisnemo ob dno in stranice modla, da se čim bolje prilega modlu. Model postavimo v pečico in testo pečemo 10 minut. Model vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo malce ohladi. Nato ga za najmanj 30 minut postavimo v hladilnik.

Medtem stresemo amarant v majhno kozico in prilijemo 200 ml vode. Vodo zavremo in pustimo amarant lahno vreti približno 40 minut, da povre vsa tekočina. Odcedimo odvečno vodo, amarant oplaknemo pod tekočo vodo in znova odcedimo. Nato ga postavimo na stran.

Jajci v večji skledi z ročnim mešalnikom stepamo približno 3 minute, da se spenita. Dodamo moko, sol in obe vrsti sladkorja. Dobro premešamo. Nato dodamo maslo in vaniljev izvleček ter stepamo, da se sestavine povežejo.

Nato primešamo še amarant in koščke čokolade. Nadev razdelimo po piškotnem testu in ga pogladimo. Pito pečemo 40 minut. Ali je pečena, preverimo z zobotrebcem. Ko ga zapičimo v testo, moramo izvleči čistega. Pito ohladimo na kuhinjski mrežici. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in postrežemo toplo.