Sešijte si torbo iz polsti

Thumbnail
10 min
  • DELI

Torb ni nikoli dovolj! Seveda ne, ko pa potrebujemo torbo za vsak dan, torbico pismo, torbo za jogo, toaletno torbico … Za spremembo ustvarite svojo novo spremljevalko sami. Čeprav je torba velika, izdelava ni zahtevna.

Torba XXL

Material

  • volnena polst temno sive barve, debelina 2–3 mm, 110 cm (širina 90 cm)
  • črn sukanec

Načrt urezovanja (vse mere vključujejo dodatek za šiv)

Načrt urezovanja

Na polst prenesemo mere obeh pravokotnikov, iz katerih bo sešita torba, in obeh trakov za ročaje ter vse štiri kose urežemo. Polst najlažje urezujemo s krožnim nožem, obrobiti pa je ni treba, ker se ne cefra. Za začasno pritrjevanje posameznih kosov iz polsti lahko uporabimo tudi dvostranski lepilni trak. Bucike zahtevajo malo več vaje.

Thumbnail

Začnimo z ročaji. Na obeh ročajih 10 cm od koncev s kredo vrišemo ravno črto. Prvi ročaj po dolžini prepognemo na polovico. Obe plasti spnemo skupaj z bucikami in od ene do druge izrisane črte naredimo več vzporednih ravnih šivov sem in tja, ne da bi šivanje prekinili (ravni šiv, dolžina 3). POZOR: šiv moramo zatrditi, torej na začetku in koncu šivanja narediti nekaj šivov naprej in nazaj. Na enak način prepognemo in prešijemo še drugi ročaj.

Thumbnail

Vsak ročaj položimo na eno stran pravokotnika iz polsti – 5 cm od zgornjega roba in 19 cm od stranskega roba – in oba konca ročaja z bucikami spnemo na pravokotnik. Pregib, ki smo ga naredili po dolžini ročaja, gleda navzven, šiv ročaja navznoter. Oba konca ročaja prišijemo na pravokotnik iz polsti, kot je prikazano na fotografiji, tako da s šivom na ročaju izrišemo kvadrat.

Thumbnail

Prednji in zadnji del torbe položimo lice na lice in ju pritrdimo skupaj z lepilnim trakom ali bucikami. Vzdolž stranic in dna torbe ju sešijemo z dodatkom za šiv širine 1 cm (ravni šiv, dolžina 3). POZOR: šiv moramo zatrditi! Dno torbe oblikujemo tako, da oba vogala na narobni strani polsti 9 cm od konice prešijemo. Pomembno: vogalov ne odrežemo! Torbo obrnemo in vogala poklopimo navzdol, da dodatno okrepimo dno torbe.

Več idej najdete v sodobnem priročniku Šivanje torb, ki prinaša opis osnovnih tehnik, jasna navodila in kroje, ki jih snamete tu: http://www.mladinska.com/takopreprosto/sivanje-torb