Sešijte prijemalke za lonce

AvtoricaAndrea Müller

FotoJochen Arndt

Thumbnail
5 min
  • DELI

Bi radi svoje domovanje olepšali z nadvse uporabnimi dodatki, ki hkrati pričarajo tudi občutek domačnosti? Če je v vas malce ustvarjalne žilice, si čudovite kose lahko sešijte sami. Pri tem vam je v pomoč kratek tečaj šivanja Šivanje – Tako preprosto. Za začetek sešijte prikupne prijemalke za lonce.

Prijemalka za lonce

Končna velikost21 × 20 cm

Material

bombažno platno zelene barve, 60 cm (širina 140 cm)

izolacijski flis, 30 × 30 cm

poševno urezan trak temno zelene barve, ki se ujema z blagom, 70 cm dolg

zelen sukanec

svetlo zelen sukanec za okrasne šive

žametni trak, 0,5 × 14 cm

lesen gumb premera 2,5 cm

Postopek

Iz zelenega blaga in medvloge urežite po eno obliko lista ter polovični list za žepek. Načrt urezovanja najdete tukaj. Obšijte samo zgornji rob polovičnega lista.

Načrt urezovanja
Načrt urezovanja

 

Gornji rob žepka prepognite za 1 cm in s cikcakastim šivom (dolžina šiva 2, širina šiva 5) zašijte enojni zagib.

Šivanje enojnega zagiba

Manjši list položite na medvlogo, tako da je lice lista na vrhu. Oba sloja položite na narobno stran večjega lista in vse tri sloje na sredini spnite z bucikami. Na prednji del prijemalke s flomastrom za tekstil prerišite vzorec listnih žil, nato pa sešijte vse tri sloje s kontrastnim sukancem (ravni šiv, dolžina šiva 3).

Manjši list položite na medvlogo.

Odvečno blago hrbtnega dela lista in medvloge, ki sega čez rob prednjega dela lista, odrežite.

Odrežite odvečno blago.

Žepek položite na hrbtno stran prijemalke, tako da gleda lice navzgor, in ga pripnite. Na prijemalko pripnite poševno urezan trak in ga, začenši na konici lista, po pregibni črti njegovega dodatka za šiv prišijte vzdolž roba prijemalke. Trak potem prepognite na lice prijemalke in ga spet prišijte vse do konice. Dodatek za šiv poševno urezanega traku na konici spodvihajte in v zavihek vstavite drugi konec traku, da ga skrijete. Trak prišijte do konca.

Žepek pripnite.

Žametni trak prepognite v zanko in ga s kratkim strojnim šivom prišijte na prednjo stran prijemalke nasproti konice. Za konec prišijte na to mesto še gumb.

Prišijte gumb.

Še več izdelkov, ki jih lahko sešijete sami