Se znate vesti pri mizi?

AvtoricaMarija Ana Marolt

FotoLanty, Unsplash

Thumbnail
8 min
  • DELI

Smemo nagniti krožnik, da pojemo juho do konca? Je primerno, da meso na koščke razrežemo naenkrat ali ga moramo rezati sproti? Kako odložimo pribor, če želimo repete, in kako, ko smo končali? Lahko perutnino res jemo z roko? Kako pravilno jemo špagete? Da bomo pri mizi, pa naj gre za poslovni obrok ali za družabno srečanje, samozavestni in sproščeni, predvsem pa, da se ne bomo ravno osmešili, je dobro poznati pravila bontona pri mizi. Za najnovejšo izdajo Velike slovenske kuharice jih je povzela sestra Bernarda Gostečnik, ki je knjigo posodobila in dopolnila.

Kako pristopimo k mizi

K mizi sede najprej gostitelj. Če smo v družbi, počakamo, da sedejo starejši od nas. Stol odmaknemo in sedemo brez ropotanja. Prav tako tudi vstanemo.

Kako pravilno sedimo

Pri mizi sedimo sproščeno vzravnano. Grižljaj nesemo k ustom in ne ust h grižljaju. Glave ne nagibamo prek krožnika. Nog pod mizo ne križamo in ne stegujemo. Roke naslonimo do zapestij na mizi, med jedjo pa držimo komolce bolj ob telesu, da ne motimo z njimi sosedov. Čez mizo se ne stegujemo. Za vse, kar bi radi imeli, prosimo.

Kako pravilno jemo

Jesti začnemo šele takrat, ko imajo vsi gostje pred seboj jed in ko z jedjo začne gostitelj. Žlico v usta nesemo s sprednjim koncem. Proti koncu krožnik nagnemo od sebe, da juho lažje zajamemo. Nož uporabljamo le za rezanje jedi, ki jih ne moremo deliti z vilicami, in za nalaganje na vilice. Noža ne smemo dati nikoli v usta. Pri nas je navada, da jed sproti režemo. Jed na vilice nabadamo le tedaj, če si ne moremo drugače pomagati. Lepše je, če jed naložimo na vilice. Zalogaji morajo biti majhni. Pri izbiranju pribora pazimo, da najprej uporabimo pribor, ki leži na zunanji strani pogrinjka. Kadar pribora ne uporabljamo, ga odložimo na svoj krožnik tako, da se ne dotika mize. Pri prekrižanih vilicah in nožu na krožniku jed ponovno postrežejo. Ko prenehamo jesti, položimo pribor vzporedno. Na krožniku ne puščamo jedi.

Kam s prtičkom

Servieto ali prtiček položimo s krožnika na levo stran ali do polovice zloženega čez kolena. Z notranjo stranjo prtička se po potrebi obrišemo, zlasti preden pijemo ali če komu odgovorimo. Ko zapuščamo mizo, prtičke preprosto zložimo in jih položimo na mizo.

Kako pijemo

Preden začnemo piti, si s prtičem obrišemo usta. Kozarec primemo na spodnjem delu z dvema prstoma desnice, drugi prsti so prislonjeni h kozarcu. Ko pijemo, ne nagibamo glave nazaj. Ko nehamo piti, si obrišemo usta.

Pogovor med obrokom

Pogovor pri mizi naj bo živahen, a ne prehrupen. Varovati se moramo neprijetnih tem.  Ogovarjanje gostov, ki sedijo daleč od nas, ni dostojno. S polnimi usti ne smemo ne piti ne govoriti. Jemo počasi, neslišno, z zaprtimi ustnicami.

Še eno staro in eno novo načelo

Za ličenje se umaknemo v toaletne prostore. Mobilnega telefona pri mizi ne uporabljamo.

Kako jemo nekatere jedi

Jajca

Mehko kuhano jajce damo v podstavek, odstranimo vrh, nato jajce pojemo z žličko. Umešana, poširana jajca s šunko strežemo zelo topla, jemo jih z nožem in vilicami.

Juha

Juha prihaja na mizo vroča, vendar je ne mešamo in ne pihamo. Če jo zajemamo ob robu krožnika, bo ravno prava. V juho ne drobimo kruha. Juho v usta vlijemo, ne srebamo je z žlice. Da krožnik lahko izpraznimo, ga ob sebi malo privzdignemo stran od sebe, da se ne polijemo. Ko juho pojemo, pustimo žlico na krožniku. Čisto juho lahko iz skodelice popijemo.

Kruh

Kruh vzamemo iz košarice z roko in ga lomimo z rokami košček za koščkom. Nikoli ne grizemo od celega kosa, niti si ga ne namažemo cel kos. Z nožem ga ne režemo, razen če je obložen.

Meso

Mesne jedi v kosu, npr. pečenke in zrezke, jemo z vilicami in nožem. Z vilicami nabodemo košček, ki ga bomo odrezali, in ne preostanka pečenke ali zrezka. Narezane koščke s prilogami in prikuhami sproti pojemo. Kosti pustimo ob robu krožnika ali jih preložimo na priloženi krožnik za kosti. Pri perutnini ločimo meso od kosti in jemo z nožem in vilicami, lahko pa uporabimo samo roke.

Narezek jemo na dva načina. Pri prvem preložimo narezek z jemalnim priborom na svoj krožnik. Pri drugem načinu damo na krožnik najprej kruh in nanj naložimo narezek. V obeh primerih jemo z vilicami in nožem. Tople sendviče jemo z roko, kadar so v prtičku, sicer z vilicami in nožem.

Ribe in raki

Ribe jemo s posebnim priborom: vilice so širše, nož zaokrožen ali koničast. Če posebnega pribora nimamo, jemo z navadnim priborom. Ribo po hrbtu zarežemo, razpolovimo, odstranimo hrbtenico, jo položimo na rob krožnika ali na krožnik, pripravljen za to.

Rake postrežemo izluščene ali cele. Cele jemo s posebnim priborom. Najprej odtrgamo rep in iz njega izsesamo sok, nato raka na spodnji strani po dolžini prerežemo, izvlečemo meso in ga pojemo. Isto ponovimo pri kleščah. Preden si obrišemo prste v prtiček, si jih umijemo v posodici z mlačno vodo z dodatkom limoninega soka.

Sadje

Vrh banane prirežemo z nožem, olupek narežemo na trakove in ga z vilicami odstranimo. Nato banano narežemo na kolobarje in pojemo s priborom. Breskve in melone jemo z vilicami in nožem. Češnje primemo za pecelj, nesemo v usta, pojemo meso, koščico vzamemo v dlan in položimo na rob krožnika. Grenivke razpolovimo in jemo z žličko.

Grozdju trgamo jagode in jih nosimo v usta. Jabolka in hruške jemo pri mizi z vilicami in nožem. Najprej jih razdelimo na štiri dele, nato posamezne rezine olupimo in pojemo. Pri pomarančah in mandarinah v lupino zarežemo pramene, jih olupimo, nato posamezne krhlje trgamo z roko. Slive in marelice stisnemo na obeh koncih, jim odvzamemo koščico, jo damo na rob krožnika, sad pojemo. Vrtne jagode nosimo v usta s pecljem, gozdne jagode, borovnice in maline jemo z žličko.

Sir

Od kosa na krožniku odrežemo majhen košček, ga damo na košček kruha in pojemo. Mazave sire jemo kot maslo ali jemo z desertnim priborom.

Sladice

Nekatere sladice iz testa vzamemo v roko s prtičkom in jih lomimo košček za koščkom (npr. potico, krhke flancate, brioše, rogljičke …). Mehke sladice jemo z desertno žlico (in tudi vilicami), ob kavi in čaju pa z vilicami za sladice. Kreme, strjenke in pene jemo z žličko.

Testenine

Špagete zajamemo z žlico in vilicami in jih na žlici navijemo na vilice. Žlico držimo v levi roki, vilice v desni.

Zelenjava

Artičokam odtrgamo liste, z roko nesemo list za listom v usta in z zobmi postrgamo, kar je užitnega. Sredino glavice pojemo z nožem in vilicami. Beluše (cele) jemo z vilicami in si pomagamo z roko ali posebnimi kleščami. Režemo jih lahko tudi z nožem (začnemo pri glavici). Solate ne režemo z nožem. Prevelike liste samo prepognemo. Zelenjavne prikuhe na krožniku ne režemo, temveč jo samo naravnamo na vilice.

Thumbnail

Prva izvirna slovenska kuharska knjiga

Naročite ›