Pripravite velikonočno prato

Besedilo in fotografijaUrška Fartelj

Thumbnail
3 min
  • DELI

Prata je tradicionalna jed, ki so jo pripravljali največkrat za veliko noč. Po izvoru prihaja z Gorenjske, vendar njeno različico poznajo tudi drugod po Sloveniji. Gre za mesno jed v obliki štruce in jo tudi lahko pripravimo kot kruhovo štruco, le da ji dodamo še prekajeno kuhano šunko ali kračo. Jed je precej krepka, a zeeelo okusna. Takole jo pripravijo pri Urški Fartelj, avtorici kuharske uspešnice 220 stopinj poševno.

Velikonočna prata

SESTAVINE

pol kg belega kruha (starega vsaj en dan)

1 kg prekajene krače (600 g mesa, lahko tudi šunke)

8–12 jajc

1 čebula

2 stroka česna

šop svežega peteršilja

sol

sveže mlet poper

1 žlica svinjske masti

svinjska mrežica

Postopek

Prekajeno kračo (ali šunko) skuhamo v rahlo slani vodi. Taka krača je sicer že soljena, vendar vodo vseeno solimo, da krača ne izgubi okusa. Kračo lahko skuhamo dan prej, saj jo je treba ohladiti. Vode, v kateri se je kuhala krača, ne zavržemo, ampak si 1–2 dl shranimo za kruh, preostalo pa recimo za juho.

Kruh narežemo na kocke. Čebulo z nožem nasekljamo in jo popražimo na masti. Ko se zmehča, ji dodamo na drobno narezan česen. Meso krače narežemo na kockice. Uporabimo tudi mastni del, ki bo dal prati okus in sočnost, in del kože. Če v prati uporabimo kožo, jo narežemo zelo na drobno.

Kruhovim kockam dodamo meso, praženo čebulo s česnom in sesekljan peteršilj. Vse skupaj navlažimo z vodo, v kateri se je kuhala krača. Zmes dobro premešamo in pustimo počivati 1 uro, da se okusi povežejo. Na koncu dodamo še dobro raztepena jajca, po okusu solimo in popramo. Malo počakamo, da se zmes ‚napije‘, nato oblikujemo štruco in jo zavijemo v svinjsko mrežico.

Prato pečemo v že ogreti pečici na 180–200 °C približno 40 minut. Pečeno prato pustimo zavito in v pekaču še 10–15 minut, da se stisne. Šele nato jo odvijemo in razrežemo na 2 cm debele šnite.