Pripravite spomladansko čemaževo omako

FotoSusanne Zimmel

Thumbnail
3 min
  • DELI

Čemaž ali divji česen je eden od znanilcev prebujajoče se narave. Spomladi ga najdete v vlažnih in senčnih gozdovih in na močvirnatih območjih, ob šumečih potočkih, rečicah in široko razvejenih rečnih rokavih. Radi ga imajo tudi Dunajčani, zato je našel pot v knjigo receptov Dunajska kuhinja.

Čemaževa omaka

Čas priprave15 minut

SESTAVINE

100 g peteršilja

50 g mladih čemaževih listov

1 žlica čemaževih čebulic

grobo mlet črni poper

80 ml olivnega olja

solni cvet ali drobno mleta

morska sol

olivno olje

Postopek

Peteršilju odstranimo groba stebla. Liste in tanka stebla grobo narežemo. Enako narežemo tudi čemaževe liste. V terilniku stolčemo čemaževe čebulice.

 

Dodamo zelišča, poper in 1–2 žlici olivnega olja, rahlo osolimo in obdelamo v gosto zmes. Pri tem postopoma dodamo še več olivnega olja, tako da nastane oljnata omaka.

Zelišča in začimbe lahko tudi zmeljemo v multipraktiku in nato z roko vmešamo olivno olje. Če ga namreč dodamo v multipraktik, utegne postati grenko.

Tako pripravljeno zmes damo v primeren kozarec, ki se dobro zapira, in jo zalijemo z oljem tako, da sega vsaj pol centimetra čez omako. Vsakokrat ko iz kozarca vzamemo omako, zelišča spet dobro pokrijemo z oljem. Tako se vsebina obdrži v hladilniku 3–4 tedne.

Nasvet

Uporabite samo zelo mlad čemaž s finimi, nežnimi listi; če ne dobite čemaževih čebulic, jih nadomestite z majhnim strokom česna ali pa sestavino preprosto izpustite.