Pripravite slastne mafine in pregrešno dobre tortice

FotoTomo Jeseničnik

Thumbnail
6 min
  • DELI

Mafini, kolački in tortice so nepogrešljivi za vsako rojstnodnevno zabavo. Navdih za odlične slaščice poiščite v knjigi KRUHarije & CUKRnije, ki so jo pripravili učitelji pekovske in slaščičarske delavnice Biotehniškega izobraževalnega centra – BIC Ljubljana.

Mafini Fererro Rocher

Thumbnail

SESTAVINE

180 g moke

300 g sladkorja

75 g kakava

10 g pecilnega praška

3 g sode bikarbone

ščepec soli

45 g olivnega olja

180 g mleka

140 g tople vode

100 g jajc (pribl. 2)

10 g vaniljevega sladkorja

Za nadev

300 g sladke smetane za stepanje

150 g nugat paste

Za okras

12 pralin Ferrero Rocher

Postopek

Vse mokre sestavine damo v skledo in jih zmešamo. V drugo skledo damo vse suhe sestavine in jih premešamo. Nato suhe sestavine previdno vmešamo k mokrim.

 

V pekač za mafine položimo papirnate modelčke in vanje razdelimo zmes do treh četrtin višine. Mafine pečemo 15 do 20 minut pri 180 °C.

Medtem za nadev rahlo stepeni sladki smetani dodamo zmehčano nugat pasto in premešamo, da nastane gosta krema. Nadevamo jo v dresirno vrečko.

Z nožkom križno zarežemo na sredini vsakega mafina in v notranjost nabrizgamo kremo.

Preostalo kremo uporabimo za okras na mafinih in na vsakega položimo po eno pralino Ferrero Rocher.

Limonine tortice

Thumbnail

SESTAVINE

Za orehovo linško testo

500 g moke

333 g masla

166 g sladkorja v prahu

50 g mletih orehov

30 g jajc (pribl. 1)

5 g cimeta

10 g vaniljevega sladkorja

lupinica 1 limone

Za kremo

240 g jajc (pribl. 5)

288 g kristalnega sladkorja

lupinica 4 limon

190 g limoninega soka

360 g masla

Za okras

150 g rjavega kristalnega sladkorja

Za premaz

preliv za torte

Postopek

Maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, cimet in limonino lupinico damo v skledo in zgnetemo. Nato dodamo jajce in za tem moko z orehi. Gnetemo toliko časa, da zmes postane homogena in se loči od posode. Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik, zavijemo v prozorno folijo in položimo v hladilnik za vsaj 30 minut.

Ohlajeno testo razvaljamo 3 mm debelo in z modelčkom s premerom 12 cm izrežemo kroge. Položimo jih v namaščene modelčke za pite in prepikamo z vilicami. Pečemo jih 10 do 12 minut pri 180 °C. Pečene zvrnemo iz modelčkov in počakamo, da se ohladijo.

Jajca in kristalni sladkor dobro zmešamo. Dodamo limonin sok, lupinico in vse skupaj kuhamo nad vodno kopeljo do 75 °C in nato ohladimo na 50 °C. Kuhano zmes precedimo, ji dodamo drobno narezano maslo in premešamo s paličnim mešalnikom. Tekočo zmes pokrijemo s folijo in damo čez noč v hladilnik na 4 °C.

Naslednji dan kremo nadevamo do vrha v orehove linške košarice, nato tortice globoko zamrznemo. Po zamrznjenih posujemo rjavi kristalni sladkor, ožgemo s plinskim gorilnikom in premažemo s prelivom za torte, da tortice ostanejo dlje časa sveže.

Mafini z bučkami in čokolado

Thumbnail

SESTAVINE

150 g masla

150 g sladkorja

10 g vaniljevega sladkorja

60 g rumenjakov (pribl. 3)

90 g beljakov (pribl. 3)

200 g moke

20 g jedilnega škroba

7 g pecilnega praška

120 g zelenih bučk

120 g čokoladnih kapljic

Za posip (po želji)

150 g koščkov čokolade

Postopek

Maslo malo zmehčamo in premešamo s širokim gnetilnim kavljem (liro), dodamo rumenjake in polovico sladkorja. Nato damo v drugo skledo vse suhe sestavine (razen čokoladnih kapljic) in jih premešamo.

Bučke naribamo in počakamo, da se izcedi voda, nato jih še dobro ožamemo. Iz beljakov in preostalega sladkorja stepemo sneg.

V rumenjakovo zmes najprej vmešamo sneg, nato pa previdno še suho mešanico. Na koncu dodamo še koščke čokolade in bučke ter previdno premešamo.

V model za mafine damo papirnate modelčke in vanje razdelimo zmes. Po želji po vrhu potresemo še koščke čokolade. Mafine pečemo 25 minut pri 160 °C.