Pripravite palačinke malce drugače

FotoCaroline Faccioli

Thumbnail
4 min
  • DELI

Kaj je lažjega kot narediti rahlo in tekočo zmes, iz katere lahko pripravite nadvse okusen glavni obrok. Palačinke pa niso samo preproste za pripravo, pač pa so lahko tudi pravo malo gurmansko doživetje. Kako jih pripraviti na res izviren način, preverite v knjigi Palačinke.

Palačinke z gobami

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

400 g gob (najbolje lisičk, šampinjonov …)

1 šalotka

1 žlica nasekljanega drobnjaka

4 žlice goste kisle smetane

1 žlica koruznega ali sončničnega olja

sol in sveže mleti poper

Za zmes

2 celi jajci + 1 beljak

150 ml mleka

25 g stopljenega masla

120 g ajdove moke

150 ml vode

četrt žličke drobno mlete soli

olje za pomastitev ponve

Postopek

V skledo presejemo moko in sol ter na sredini naredimo vdolbinico. V skledico ubijemo jajci, dodamo beljak in stepamo skupaj z mlekom. Tekočo zmes postopoma vlivamo na moko in ves čas mešamo. Nastalo zmes obračamo še z lopatko, da moko zajemamo z robov proti sredini. Med stalnim mešanjem dodamo maslo in postopoma redčimo še z vodo, dokler zmes ni gladka in brez grudic. Za 1 uro jo damo v hladilnik.

Odrežemo bete gob in vsako gobico posebej skrbno splaknemo pod tekočo vodo. Olupimo in na drobno nasekljamo šalotko.

Tik pred peko jajčni beljak s ščepcem soli stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v zmes. V majhni teflonski ponvi, pomaščeni z oljem, spečemo 4 palačinke s premerom približno 15 cm. Shranimo jih na toplo, ker moramo spražiti še gobice.

V veliki ponvi na močnem ognju na maslu spražimo gobice. Takoj odlijemo tekočino, ki so jo oddale med kuhanjem, in jih naprej pražimo s šalotko, da sok iz gob popolnoma izpari in se lepo svetlo rjavo zapečejo. Dodamo smetano, solimo, popramo in vse premešamo.

Krožnike okrasimo z nekaj listi solate, nanje razgrnemo palačinke in jih obložimo z gobami. Pred postrežbo jih potresemo z drobnjakom.

Mošnje s slivami

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

400 g sliv mirabel

150 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

50 g masla

50 g sladkorja

ščep mletega kardamoma

Za pomarančni preliv

200 ml sveže stisnjenega pomarančnega soka

1 rumenjak

2 žlici sladkorja (po želji)

2 žlici kandirane pomarančne lupinice

pol žlice koruznega škroba, razpuščenega v pol skodelice vode

Za zmes

2 jajci

350 ml mleka

30 g stopljenega masla

160 g moke

1 žlica sladkorja (po želji)

ščep soli

olje ali maslo za pomastitev ponve

Postopek

Pripravimo zmes za palačinke in jo za vsaj 1 uro damo v hladilnik.

Za pomarančni preliv v majhni kozici zmešamo rumenjak, koruzni škrob, sladkor in pomarančni sok in zmes med nenehnim mešanjem segrejemo. Pustimo, da 2 do 3 minute rahlo brbota in se pokuhava; redno mešamo, dokler se preliv ne zgosti. Odstavimo z ognja, dodamo pomarančno lupinico in shranimo.

Mirabele oplaknemo z mrzlo vodo, jih posušimo, nato pa razpremo in previdno izkoščičimo.

V ponvi stopimo maslo. Ko se začenja peniti, ga potresemo s sladkorjem in kardamomom, prilijemo pomarančni sok in na močnem ognju kuhamo, dokler se na vsej površini ne začnejo delati mehurčki in zmes začne karamelizirati.

Dodamo mirabele, jih kuhamo 2 do 3 minute in jih večkrat povaljamo v karamelu, da so z njim oblite z vseh strani.

V teflonski ponvi, pomaščeni z maslom ali oljem, spečemo 8 zelo tankih palačink. Med peko jih sproti nalagamo drugo vrh druge.

Vzamemo krožnik s palačinkami, na sredino vsake palačinke razporedimo mirabele in oblikujemo mošnje. Odprtino zataknemo z lesenimi palčkami ali mošnje zavežemo z rafijo.

Tik pred zdajci krožnike pobrizgamo s pomarančnim prelivom in mošnje postavimo na sredino.

Nasvet

Če te palačinke spečemo vnaprej, mirabele ohladimo, preden jih uporabimo za nadev. Sladico shranimo v hladilnik, prekrito s prozorno folijo, in jo damo na krožnik, tik preden jo postrežemo.

Ajdove palačinke z gobami, pršutom, jajcem in mocarelo

Količinaza 4 osebe

Thumbnail

SESTAVINE

4 tanke rezine pršuta po izbiri

200 g gob, najbolje bukovih ostrigarjev

pol drobno nasekljane šalotke

4 drobnejša jajca (po želji)

150 g mocarele ali naribanega grojerja

20 g masla

sol in sveže mleti poper

Za zmes

2 jajci

250 ml mleka

120 g ajdove moke

1 žlica olja

pol žličke drobno mlete soli

olje in maslo za pomastitev ponve

Postopek

V skledo presejemo moko in sol ter na sredini naredimo vdolbinico. V skledico ubijemo jajci in jih močno stepamo skupaj z oljem in mlekom. Tekočo zmes postopoma vlivamo na moko in ves čas mešamo, da jajci in tekočino sproti vmešamo v moko. Nastalo zmes obračamo še z lopatko, da moko zajemamo z robov proti sredini. Med stalnim mešanjem postopoma redčimo še z vodo, dokler zmes ni gladka in brez grudic. Za 1 uro jo damo v hladilnik.

Očistimo bukove ostrigarje. Manjše pustimo cele, večje pa razrežemo. Ponev pristavimo na močan ogenj in v njej raztopimo maslo. Na njem pražimo gobe in jih redno mešamo, dokler tekočina, ki so jo spustile gobe, ne izhlapi. Dodamo šalotko in jih pustimo še malo na ognju, da rahlo porjavijo. Solimo, popramo in jih damo na stran.

V teflonski pomaščeni ponvi spečemo (ne da bi jih preveč zapekli) 4 velike palačinke. Stresemo jih na pladenj in shranimo na toplo.

Na šibek ogenj damo ponev z žličko masla in vanjo palačinko. Potresemo jo s sirom, in če želimo, na sir ubijemo jajce. Na ognju pustimo približno 3 minute, da beljak zakrkne in se sir stopi. Dodamo šunko in nekaj ostrigarjev, preganemo robova palačinke čez nadev, ne da bi ga popolnoma prekrili, in pustimo, da se jed dobro pregreje. Palačinko preložimo na krožnik.