Pisanje dnevnika za začetnike

AvtoricaPetra Bajc

FotoThought Catalog, Unspash

Thumbnail
2 min
  • DELI

Nikoli niste prestari za pisanje dnevnika. Pravzaprav bi to še posebej koristilo prav odraslim, ki smo že pregovorno ves čas pod stresom. Služba, otroci, partner, dom ... Vse to od nas zahteva precej energije in – vsaj včasih – skrbi. Zaupajte svoje občutke dnevniku in kaj kmalu boste opazili pozitivne učinke tega početja!

Dnevnik – prijatelj in psiholog v enem

Če bližnjim le stežka zaupate svoja občutja, ker vas je bodisi sram ali pa jih preprosto ne želite obremenjevati s svojimi težavami, boste največjega zaupnika našli v dnevniku. Saj veste, kaj pravijo: papir prenese vse! In res, ne glede na to, kaj boste napisali, koliko gneva in čustev boste izlili na liste dnevnika, prav nikoli vas ne bo obsojal ali skušal prepričati, da so vaša občutja »navadno pretiravanje«, da ste »histerični« ali »smešni«. Prav nasprotno, pustil vam bo, da se prosto izrazite in sami dokopljete do rešitve za težavo, ki vas muči.

Pustiti mislim, da brez zadržkov tečejo in se izrazijo v svoji najbolj čisti, necenzurirani obliki.

Spoznajte vzorce

S pisanjem dnevnika boste doumeli, zakaj v določenih situacijah odreagirate na določen način, v svojem ravnanju in razmišljanju boste zaznali vzorce … Če so ti vzorci nezdravi, se boste dokopali celo do tega, kako jih odpraviti. Nihče vas namreč ne pozna bolje, kot se poznate sami! A v naglici in trušču sodobnega življenja večina izgubi stik s samim seboj. Dnevniški zapisi pa vas lahko na nevsiljiv in prijazen način spet popeljejo k vašemu bistvu, srži vaše osebnosti.

Kako začeti?

Kupili ste si krasen zvezek, v predalu vas čaka posebno pisalo … Pa vendar se pisanja dnevnika ne lotite. Zdi se, kot da vas nekaj zadržuje, da vas je strah. Nikar! Kot že rečeno, dnevnik ne bo obsojal vaših občutkov in misli. Še več, prav figo mu bo mar, kam boste postavili vejico. Dvojina, stavčni členi in podredja? Pozabite nanje! Samo pišite in pustite svoji podzavesti, da pride na plan. Kajti prav to je bistvo pisanja dnevnika – pustiti mislim, da brez zadržkov tečejo in se izrazijo v svoji najbolj čisti, necenzurirani obliki. Take vam bodo sčasoma prinesle koristi, kakršnih niti ne slutite.