Nori na burgerje?

FotoPierre-Louis Viel

Thumbnail
8 min
  • DELI

Burgerji v vedno novih različicah postajajo samostojna jed, pripravljena po posebnem receptu. Postanite mojster za burgerje in osupnite s slastno jedjo, ki se navdihuje na vseh koncih sveta.

In kaj je skrivnost dobrih burgerjev? V dobrih, doma pripravljenih bombicah in omakah, svežih sestavinah – ter navdihih iz vsega sveta. Spoznajte svetovne burgerje, za še več receptov pa pokukajte v knjigo Burgerji, ki prinaša skoraj 40 receptov za to priljubljeno jed.

Klasični ameriški burger

Priprava30 minut

Peka15 minut

Število burgerjev6

Thumbnail

SESTAVINE

6 navadnih ali sezamovih bombic

800 do 900 g mlete govedine

3 srednje veliki paradižniki

6 rezin sira čedarja

150 g ledenke

2 rdeči čebuli

2 kisli kumarici

1 velika žlica cajunske začimbne mešanice

3 žlice kečapa

3 žlice domače majoneze

3 žlice rastlinskega olja

sol, mleti poper

Postopek

Solato operite in narežite. Paradižnike operite in narežite na rezine. Čebuli olupite in narežite na 3 do 4 mm debele kolobarčke. Tudi kumarici narežite na kolesca.

V solatni skledi meso zmešajte s cajunskimi začimbami in ščepom soli. Oblikujte 6 mesnih ploščkov v velikosti kruhkov.

V ponvi na zmernem ognju na olju pražite čebulo 4 do 5 minut. Solite in poprajte. Stresite jo na krožnik.

V ponvi meso pecite 3 do 5 minut na vsaki strani. Bombice prerežite na pol. Spodnji del vsake namažite z majonezo, zgornjega pa s kečapom.

Na spodnje dele razporedite solato. Dodajte čebulo. Nanjo dajte po 1 mesni plošček in nanj 1 rezino čedarja, rezine paradižnika in kolesca kumaric. Vsako bombico pokrijte z zgornjo polovico in jih takoj ponudite.

Orientalski burger

Priprava40 minut

Peka20 minut

Število burgerjev6

Thumbnail

SESTAVINE

6 majhnih bombic, navadnih ali s papriko

800 do 900 g mlete govedine

1 jajčevec

2 rdeči papriki

1 majhna rdeča čebula

1 šopek peteršilja

1 šopek koriandra

6 rezin sira čedarja

1 žlica semen orientalske kumine

1 žlička mlete orientalske kumine

1 žlica harise

3 žlice domače majoneze

100 ml olivnega olja

3 žlice rastlinskega olja

sol, mleti poper

Postopek

Papriki olupite in narežite na trakove. Jajčevec operite in ga narežite na kolobarčke, debele 4 do 5 mm. Čebulo olupite in nasekljajte.

V ponvi na zmernem ognju na olivnem olju pecite kolobarčke jajčevca 4 do 5 minut. Dajte jih na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo, nato jih shranite na toplem, pokrite z aluminijasto folijo.

V ponvi segrejte preostalo olivno olje in narezani papriki pecite na zmernem ognju 6 do 8 minut. Shranite ju na toplem, skupaj s kolobarčki jajčevca.

V solatni skledi zmešajte meso s čebulo, semeni in z mleto kumino, soljo in poprom. Oblikujte 6 ploščkov, ustrezne velikosti za kruhke.

V ponvi na rastlinskem olju pecite meso 3 do 5 minut na vsaki strani. Medtem operite in narežite še zelišča ter v skledi zmešajte majonezo s hariso.

Kruhke prerežite na pol, nato jih rahlo popecite v pečici pod žarom. Obe polovici bombic namažite z majonezo s hariso. Po spodnjih polovicah porazdelite jajčevec. Nanj dajte 1 mesni plošček in na vrh trakove paprike, rezino čedarja ter mešanico koriandra in peteršilja. Kruhke pokrijte z zgornjo polovico in burgerje takoj ponudite.

Tajski burger

Priprava40 minut

Peka20 minut

Število burgerjev6

Thumbnail

SESTAVINE

6 običajnih sezamovih kruhkov

800 g mlete govedine

300 g gob šitak

6 rezin čedarja ali katerega koli topljenega sira v lističih

120 g zelene solate

1 žlica sveže nasekljanega ingverja

1 zvrhana žlička vasabija

150 ml sladke sojine omake

2 žlici omake iz ostrig

3 žlice domače majoneze

1 žlica tekočega medu

5 žlic rastlinskega olja

sol, mleti poper

Postopek

Solato operite in narežite. Šitake očistite in jih narežite. V ponvi jih na zmernem ognju na polovici olja pražite 3 minute. Dodajte med, solite in poprajte. Mešajte in pustite, da rahlo karamelizirajo. Shranite jih na toplem.

V solatni skledi zmešajte meso z ingverjem, omako iz ostrig, poprom in malo soli. Oblikujte 6 ploščkov, primerno velikih za kruhke.

V ponvi segrejte preostalo olje, nato pecite meso 2 do 3 minute na vsaki strani. Iz ponve odlijte maščobo in mesne ploščke prelijte s sojino omako. Pustite jih, da se na šibkem ognju pečejo 4 minute na vsaki strani, in jih pri tem prelivajte z omako, da dobijo rahlo svetleč obliv. Shranite jih na toplem.

V skledi zmešajte majonezo z vasabijem. Kruhke prerežite na pol, nato jih rahlo popecite v pečici pod žarom.

Obe polovici kruhkov namažite z majonezo z vasabijem. Solato porazdelite po spodnjih polovicah kruhkov. Nanjo dajte po 1 mesni plošček, nato 1 rezino čedarja in še vroče šitake. Kruhke pokrijte z zgornjo polovico in burgerje takoj ponudite.

Indijski burger

Priprava30 minut

Peka15 minut

Število burgerjev6

Thumbnail

SESTAVINE

6 bombic, navadnih, z bučnimi semeni ali karijem

800 do 900 g mlete jagnjetine

1 velik jajčevec

100 g zelene solate

120 g sira čedarja

1/2 čebule

2 stroka česna

1 žlica mletega karija

4 žlice domače majoneze

100 ml olivnega olja

sol, mleti poper

Postopek

Jajčevec operite in ga narežite na 2 mm debele rezine. Solato operite in narežite. Čebulo in česen olupite in nasekljajte. Čedar narežite na koščke.

V solatni skledi zmešajte mleto meso, čebulo, česen, sol in poper. Oblikujte 6 ploščkov primerne velikosti za kruhke.

V ponvi na polovici olivnega olja pecite rezine jajčevca 4 do 5 minut na vsaki strani. Solite in poprajte. Zložite na krožnik in dajte na stran.

V ponvi segrejte preostalo olje in meso pecite 6 do 8 minut na vsaki strani. Ko je pečeno, ga potresite s polovico karija. V skledi zmešajte preostali kari z majonezo.

Kruhke prerežite na pol in jih malo popecite v pečici pod žarom. Obe polovici kruhkov namažite s karijevo majonezo. Solato porazdelite po spodnjih polovicah in dodajte rezine jajčevca. Na vrh dajte po 1 mesni plošček in koščke čedarja. Kruhke pokrijte z zgornjo polovico in burgerje takoj ponudite.

Italijanski burger

Priprava30 minut

Peka20 minut

Število burgerjev6

Thumbnail

SESTAVINE

6 kruhkov ciabatta iz pekarne

900 g mletega telečjega plečeta

12 tankih rezin pancete

3 pelati

150 g pekorina ali katerega drugega trdega ovčjega sira

100 g rukole

15 lističev bazilike

2 stroka česna

4 žlice domače majoneze

3 žlice olivnega olja

sol, mleti poper

Postopek

Rukolo operite. Pelate operite in narežite na rezine. Česnova stroka olupite in nasekljajte. Lističe bazilike operite in narežite. Pekorino z nožem za lupljenje krompirja narežite na ostružke. V skledi zmešajte majonezo s česnom in baziliko.

V ponvi na zmernem ognju brez maščobe 2 minuti pražite rezine pancete. Preložite jih na krožnik in dajte na stran.

Meso solite in poprajte. Oblikujte 6 ploščkov prave velikosti za kruhke.

Kruhke prerežite na pol in jih malo popecite v pečici pod žarom. V ponvi na olivnem olju pecite meso 6 do 8 minut na vsaki strani. Shranite ga na toplem.

Obe polovici kruhkov premažite z majonezo z baziliko. Po spodnjih polovicah porazdelite rukolo. Nanjo denite po 1 telečji plošček in nato rezine pelatov in po 2 rezini pancete. Potresite z ostružki pekorina. Kruhke pokrijte z zgornjo polovico in burgerje takoj ponudite.